Γλυκό Ψυγείου με Μπισκότα και Φράουλες

Γλυκό Ψυγείου με Μπισκότα και Φράουλες

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Φανταστικά δροσερό και πολύ ελαφρύ γλυκό ψυγείου με ζελέ και γιαούρτι, βραστή κρέμα βανίλιας, φρέσκες φράουλες και δύο είδη μπισκότων όπως πετίτ-μπερ για τη βάση και μπόλικα τριμμένα μπισκότα oreo για επικάλυψη. Είναι τόσο εύκολο να ετοιμαστεί και τρώγεται τόσο εύκολα από όλους, που αξίζει να γίνει σε μεγάλο pyrex, γιατί απλά φτουράει! Η εναλλαγή των διαφορετικών υφών και γεύσεων είναι το χαρακτηριστικό αυτού του γλυκού σε συνδυασμό με την δροσιστική του αίσθηση. Η στρώση όμως που αδιαμφισβήτητα κλέβει την παράσταση είναι τα τριμμένα μπισκότα oreo ως επικάλυψη.

Το γλυκό ψυγείου είναι κατηγορία από μόνο του γιατί είναι από τα γλυκίσματα που εύκολα προσαρμόζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τα υλικά που έχουμε στο σπίτι. Έτσι οι φράουλες μπορούν εύκολα ν’ αντικατασταθούν με άλλα φρέσκα φρούτα (ή κονσέρβας) όπως μπανάνα, ανανά, βερίκοκα ή ροδάκινα και να συνδυαστούν με ζελέ της ίδιας γεύσης. Το φρέσκο γάλα για την κρέμα βανίλιας μπορεί ν’ αντικατασταθεί με γάλα καρύδας δίνοντας πιο εξωτική γεύση στο γλύκισμα (ιδίως αν συνδυαστεί με εξωτικά φρούτα όπως ανανά και μπανάνα). Επίσης, τα μπισκότα oreo μπορούν ν’ αντικατασταθούν με άλλα γεμιστά μπισκότα που κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις (όπως λεμόνι, φράουλα, μπανάνα, πορτοκάλι) ενώ τέλος, αν δεν υπάρχουν εύκαιρα μπισκότα petit-beurre για βάση προτιμήστε μπισκότα digestive ή μπισκότα hob nobs.

Αν και είναι γλυκό που απαιτεί ψυγείο για να πήξει και κατόπιν να κρυώσει καλά για να φαγωθεί ευχάριστα, εντούτοις ετοιμάζεται και «δένει» σε σύντομο χρόνο. Φτιάξτε το ιδανικά από την προηγουμένη στον συνδυασμό που σας ευχαριστεί καλύτερα κι απολαύστε το ιδίως τώρα που καλοκαίριασε για τα καλά!

Οδηγίες

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ όλα τα υλικά της κρέμας μαζί, ανακατεύω να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου ή το κορν φλάουρ και δίνω βράση ανακατεύοντας τακτικά. (Αν χρησιμοποιήσω άνθος αραβοσίτου μπορώ να παραλείψω το εκχύλισμα βανίλιας αφού περιέχεται στο μείγμα.) Μόλις η κρέμα αρχίσει να κοχλάζει και πήξει, αποσύρω από την φωτιά και καλύπτω την επιφάνεια της με μεμβράνη ώστε να μην δημιουργηθεί κρούστα καθώς η κρέμα κρυώνει. Αφήνω την κατσαρόλα με την κρέμα βανίλιας σε δροσερό μέρος ή πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια για να κρυώσει πιο εύκολα.  
  2. Καλύπτω την επιφάνεια ενός μεγάλου πυρίμαχου ή άλλου σκεύους με τα μπισκότα petit-beurre μέχρι να καλυφθεί τελείως κι απλώνω τις κομμένες σε μικρά κομματάκια φράουλες. Λιώνω το ζελέ στο ζεστό νερό ανακατεύοντας καλά και προσθέτω το στραγγιστό γιαούρτι. Ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί το γιαούρτι με το ζελέ διαλύοντας τους σβόλους με τον αυγοδάρτη και ρίχνω το μείγμα ζελέ πάνω στα μπισκότα και τις φράουλες. Τοποθετώ το σκεύος στο πίσω, χαμηλό μέρος του ψυγείου (που είναι πιο κρύο) μέχρι το ζελέ να στερεοποιηθεί, για περίπου 1 ώρα (δεν θέλει πολύ για να πήξει).
  3. Μόλις στερεοποιηθεί το ζελέ στρώνω από πάνω τη κρέμα βανίλιας. Επανατοποθετώ το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά.
  4. Τοποθετώ στο μπλέντερ τα μπισκότα oreo και τ’ αλέθω. Πριν από το σερβίρισμα απλώνω τα αλεσμένα μπισκότα oreo σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Θυμάμαι ότι δεν απλώνω τ’ αλεσμένα μπισκότα όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή καθώς νοτίζουν εύκολα και χάνουν την τραγανή τους υφή.

Καλή και σίγουρη επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.