Η ιδέα αυτής της σαλάτας, που δεν είναι ακριβώς σαλάτα με την κλασική έννοια γιατί είναι υπερπλήρης, προσωπικά με ενθουσιάζει. Και τι δεν έχει; Όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά. Η ονομασία της προκύπτει από όλες αυτές τις πολύ θρεπτικές και υγιεινές τροφές που είναι γνωστές πλέον κι ως «υπερτροφές» (“superfoods”) κι ευτυχώς για εμάς, είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής.
Παρ’ όλο που μπορεί η ετοιμασία της να φαίνεται δύσκολη καθώς περιέχει πολλά και ποικίλα υλικά, από την άλλη υπάρχει τέτοια ευελιξία στον συνδυασμό αυτών που αρκεί να συμπεριλάβουμε ένα υλικό από κάθε κατηγορία για να την ετοιμάσουμε. Προτού την ετοιμάσουμε, ας σκεφτούμε τι υλικά έχουμε στο σπίτι μας κι ας προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε όσο πιο πολλά από αυτά μπορούμε. Γιατί στο τέλος σημασία έχει να έχουμε φάει υγιεινά και χορταστικά. Παρακάτω θα βρείτε μια εκτενή λίστα με διάφορα υλικά (ορισμένα είναι προαιρετικά για την συγκεκριμένη εκτέλεση) για να πάρετε ιδέες και να προσθαφαιρέσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Αναμφίβολα υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. (Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Jamie Oliver “Everyday Superfood”.)
Οδηγίες
Σε γενικές γραμμές η ετοιμασία της σαλάτας με τις υπερτροφές είναι συναρμολόγηση των επιμέρους υλικών τα οποία θα πρέπει να ετοιμαστούν ξεχωριστά, καθώς ορισμένα από αυτά απαιτούν βράσιμο, άλλα θέλουν καβούρδισμα κι άλλα μόνο πλύσιμο ή καθάρισμα.
- Πιο ειδικά, βράζω πρώτα την φακή ή τα άλλα όσπρια μέχρι να ψηθούν αλλά να μην μαλακώσουν.
- Παρομοίως βράζω την κινόα και το μαύρο ρύζι ή κάποιο άλλο από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω. (Στην φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί πλιγούρι αντί για μαύρο ρύζι.)
- Καβουρδίζω τους σπόρους σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με 2 κ.γλ. ελαιόλαδο, σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) μέχρι να γίνουν τραγανοί, ανακατεύοντας τακτικά. Αδειάζω τους σπόρους και στο ίδιο τηγάνι ψήνω τα κουκουνάρια μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
- Τεμαχίζω τους ξηρούς καρπούς που θα χρησιμοποιήσω σε μικρά κομμάτια, καθαρίζω το ρόδι και το κρατάω στην άκρη. (Το ρόδι που χρησιμοποίησα είχε άσπρους σπόρους και ήταν ιδιάιτερα γλυκό.)
- Βράζω το μπρόκολο για 10-12’ ωσότου ψηθεί, χωρίς να μαλακώσει και το σουρώνω.
- Στρώνω όλα τα υλικά σε ένα βαθύ πιάτο σερβιρίσματος κι αλατοπιπερώνω καθώς τα τοποθετώ. Προσθέτω το τυρί cottage σε κουταλιές πάνω στη σαλάτα και πασπαλίζω με τη γλυκιά πάπρικα.
- Γαρνίρω τη σαλάτα με τα φύλλα βασιλικού, κόλιανδρου ή δυόσμου.
- Για την σάλτσα, τοποθετώ όλα τα υλικά μαζί σ’ ένα μικρό βαζάκι με καπάκι, τα χτυπάω για λίγα δευτερόλεπτα να δέσουν και κατόπιν ρίχνω το dressing πάνω στη σαλάτα.
- Τέλος, η σαλάτα αυτή ταιριάζει πολύ με την πάστα harissa που είναι πικάντικο μείγμα με καυτερές πιπεριές, μυρωδικά και μπαχαρικά και μπορεί να προστεθεί σε μικρή ποσότητα από πάνω για να απογειωθεί η έντασή της και το ενδιαφέρον της (θα την βρείτε συσκευασμένη στην αγορά). Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Αν θέλετε να κάνετε την σαλάτα πιο ελαφριά αλλά και πιο πικάντικη την ίδια στιγμή, παραλείψτε την σάλτσα, αντικαταστήστε το τυρί cottage με γιαούρτι (4% λιπαρά) κι αναμείξτε μέσα σε αυτό 1 κ.σ. πάστα harissa, ξύσμα και χυμό λεμονιού και περιχύστε από πάνω σαν ντρέσινγκ.
