Τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

6-8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η τυρόπιτα με το φύλλο ολικής άλεσης λίγη διαφορά έχει στη γεύση από το κανονικό φύλλο κρούστας που γνωρίζουμε. Σίγουρα το φύλλο ολικής άλεσης έχει τελείως διαφορετική υφή αφού είναι πιο σκληρό και χονδρό, γι’ αυτό άλλωστε και το συναντάμε ως χωριάτικο φύλλο. Με την κατάλληλη εκτέλεση όμως μπορούμε να έχουμε μια περισσότερο θρεπτική αλλά εξίσου τραγανή κι εύγευστη σπιτική τυρόπιτα. Τα φύλλο ολικής άλεσης το βρίσκουμε πλέον στην αγορά και το προτιμούμε, όπως προτιμούμε όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Η ακόλουθη συνταγή ετοιμάζεται με τυρί χαλούμι, φέτα και δυόσμο αν και μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε είδη τυριών θέλουμε ή συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε. Παρομοίως, αν θέλουμε την τυρόπιτά μας περισσότερο μυρωδάτη (αλλά όχι απαραίτητα περισσότερο υγιεινή) μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε μέρος ή όλο το ελαιόλαδο με βούτυρο αγελάδας. Μια δοκιμή άλλωστε θα μας πείσει!

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα τυριά, το γιαούρτι, τα δύο αυγά, τον ξερό δυόσμο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χωρίζω την γέμιση σε δύο μέρη και την κρατάω στην άκρη.   
  2. Τα φύλλα ολικής άλεσης είναι χοντρά σε σχέση με τα απλά φύλλα κρούστας γι’ αυτό δεν τα χρησιμοποιώ διπλά. Έτσι, ανοίγω το πακέτο με τα έξι φύλλα ολικής άλεσης και τα κόβω στην μέση προς το πλάτος. Θέλω τα κομμένα φύλλα να καλύπτουν την επιφάνεια του pyrex/σκεύους που θα χρησιμοποιήσω. Στο τέλος θα πρέπει να έχω 12 κομμένα φύλλα τα οποία χωρίζω σε τρία μέρη (από 4 φύλλα).
  3. Λαδώνω τον πάτο του pyrex/σκεύους με λίγο λάδι (1 κσ) και στην συνέχεια απλώνω το πρώτο (κομμένο) φύλλο. Λαδώνω την επιφάνεια του πρώτου φύλλου, τοποθετώ το δεύτερο κι επαναλαμβάνω με τα άλλα δύο. Ρίχνω το ένα μέρος της γέμισης και συνεχίζω να τοποθετώ λαδωμένα τα επόμενα τέσσερα φύλλα. Απλώνω και τα δεύτερο μισό της γέμισης και στην συνέχεια τελειώνω την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα. Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνω για να μην αρπάξει πολύ χρώμα και μαυρίσει στο ψήσιμο.
  4. Χτυπάω το γάλα και τα δύο αυγά και κόβω την πίτα σε 12 κομμάτια. Ρίχνω το μείγμα του γάλακτος πάνω από την πίτα και περιμένω περίπου 30’ ν’ απορροφηθεί προτού την φουρνίσω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C. Ψήνω την τυρόπιτα για 50’ στην αντίσταση, ωσότου γίνει τραγανή από κάτω κι από πάνω. Σερβίρω την τυρόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης αφού γίνει χλιαρή για να μην διαλύεται. Καλή μας όρεξη!

Rate

One Comment

  1. Τι διαστασεων ειναι το πυρέξ σας?

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.