Ελαφριά Μηλόπιτα (χωρίς βούτυρο)

Ελαφριά Μηλόπιτα (χωρίς βούτυρο)

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η μηλόπιτα τα σπάει, όχι μόνο γιατί είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη αλλά γιατί έχει μοναδική υφή και είναι πολύ-πολύ ελαφριά! Είναι γνωστή κι ως ρώσικη μηλόπιτα και λέγεται “sharlotka”, έχει αέρινη ζύμη, είναι τραγανή στην επιφάνεια της και μαστιχωτή εσωτερικά και δεν περιέχει καθόλου λιπαρά αφού παραλείπεται εντελώς το βούτυρο ή το λάδι. Η ιδιαίτερή της υφή, που θυμίζει παντεσπάνι, σχηματίζεται από τα χτυπημένα αυγά με την ζάχαρη και το λιγοστό αλεύρι. Η δε τραγανή και μαστιχωτή συνάμα αίσθηση που αφήνει η ζύμη, οφείλεται στην ζάχαρη που όσο πιο πολλή είναι τόσο ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά οι ακόλουθες αναλογίες είναι ιδανικές και ισορροπημένες αν και προσωπικά την έχω δοκιμάσει και με πιο μαστιχωτή υφή. Είναι από τα πιο απενεχοποιημένα κέικ που υπάρχουν ενώ η αντίθεση της ξινής βάσης χάρη στα πράσινα μήλα με την ελαφρώς γλυκιά κρούστα δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αποτέλεσμα. (Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το www.foodandwine.com.)

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μπολ κόβω τα μήλα σε λεπτές φέτες και ρίχνω τον χυμό λεμονιού, 2 κσ από την ζάχαρη και την μισή ποσότητα της κανέλας. Ανακατεύω καλά.
  2. Τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί στη βάση της ανοιγόμενης φόρμας (διαμέτρου 24 εκ) που θα χρησιμοποιήσω για να μην στάξουν υγρά από τα μήλα στον φούρνο και στρώνω ομοιόμορφα τα μήλα.
  3. Χτυπάω στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, τ’ αυγά με το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη για 8-10’ μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και να γίνει αφράτο.
  4. Ανακατεύω το αλεύρι με τα μπαχαρικά και τ’ αλάτι και τα ενσωματώνω σταδιακά με μια σπάτουλα στο μείγμα αυγών, προσέχοντας η ζύμη να μην χάσει τον όγκο της.
  5. Απλώνω τη ζύμη ομοιόμορφα πάνω στα μήλα και φουρνίζω για 50’ στους 175°C. Σερβίρω την μηλόπιτα αφού γίνει χλιαρή με πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη κι αν θέλω τη συνοδεύω με φρέσκια κρέμα σαντιγί ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Μετά την πρώτη μέρα διατηρείται στο ψυγείο. Καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.