Κριθαράκι στο φούρνο

Κριθαράκι στο φούρνο

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το κριθαράκι μαγειρεμένο και τελειωμένο στο φούρνο είναι το απόλυτο συνοδευτικό ενώ στέκει ωραιότατα και μόνο του, στην θέση μιας εναλλακτικής μακαρονάδας. Ζουμερό και μελωμένο από μέσα, τραγανό και ξεροψημένο από πάνω χάρη στα τυριά και την γαλέτα, δεν θεωρείται τυχαία κλασικό comfort food της ελληνικής κουζίνας.

Οδηγίες

  1. Τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος το κρεμμύδι, το σκόρδο (αν χρησιμοποιώ), την πολτοποιημένη ντομάτα, την πάστα ντομάτας (αν χρειάζεται) και την ζάχαρη, και δίνω βράση ψήνοντας την σάλτσα για 5’ (4/9).
  2. Κατόπιν προσθέτω το κριθαράκι, το λάδι, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο, κι αρχικά λίγο βραστό νερό. Κλείνω το καπάκι κι αφήνω το κριθαράκι να σιγοβράσει σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Καθώς βράζει το κριθαράκι παρακολουθώ μήπως απορροφήσει όλο το υγρό και χρειαστεί επιπρόσθετα βραστό νερό (για να μην πέσει η θερμοκρασία του βρασμού), ενώ δεν παραλείπω ν’ ανακατεύω τακτικά καθώς έχει την τάση να κολλάει στον πάτο του σκεύους. Ο λόγος που προσθέτω το νερό σταδιακά είναι για να παρακολουθώ ακριβώς πόσο χρειάζεται. Επίσης, γνωρίζω πως το λάδι βοηθά το κριθαράκι να μην λασπώσει και να παραμείνει σπυρωτό (αρκεί φυσικά, να μην παραβράσει).
  3. Αφού το κριθαράκι έχει ψηθεί αλλά παραμένει al dente, το μεταφέρω σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτω, αν χρειάζεται, λίγο νερό ακόμα και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα τυριά και την γαλέτα.
  4. Ψήνω στο γκριλ του φούρνου (σε μέση θερμοκρασία) για 5-10’ να ροδίσει το κριθαράκι και ν’ αποκτήσει τραγανή κρούστα. Σερβίρω αμέσως, όσο ακόμα είναι ζεστό. Καλή απόλαυση!

Rate

2 σχόλια

  1. Δεν αναφέρετε σε πόσους βαθμούς στο γκριλ ούτε πόση ώρα χρειάζεται το κριθαρακι στην κατσαρολα

     
  2. Καλησπέρα σας, για τον χρόνο ψησίματος για το κριθαράκι θα συμβουλευτείτε την συσκευασία του. Μια μέση θερμοκρασία στο γκριλ είναι αρκετή για να δημιουργηθεί κρούστα. Σας ευχαριστώ.

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.