Κουραμπιέδες με σοκολάτα και φιστίκια

Κουραμπιέδες με σοκολάτα και φιστίκια

30
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτοί οι κουραμπιέδες είναι σίγουρα πολύ διαφορετικοί από τους άλλους κι αξίζει κανείς να τους δοκιμάσει αν έχει διάθεση για νέες γεύσεις και πειραματισμούς. Δεν είναι οι πατροπαράδοτοι ελληνικοί κουραμπιέδες αλλά νέας γενιάς, εναλλακτικοί κουραμπιέδες που έχουν προσθήκη κακάο και φιστικιών Αιγίνης αντί αμυγδαλών, ενώ η πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από επικάλυψη μαύρης σοκολάτας πάνω στον σκέτο τραγανό κι αφράτο κουραμπιέ.

Σαν ανοίγει το μεταλλικό κουτί φύλαξής τους όλα τα αρώματά τους ξεχύνονται με μιας και οι κουραμπιέδες που μοσχομυρίζουν φρέσκο βούτυρο και μυρωδάτο κακάο από μέσα και υπέροχη σοκολάτα υγείας από έξω κατακλύζουν κάθε οσφρητικό σύστημα. Μετά το πρώτο σπάσιμο της επικάλυψης, ο αφράτος και βουτυράτος κουραμπιές με το φρέσκο βούτυρο και το λιγοστό αλεύρι για να είναι πολύ-πολύ αφράτος, αρχίζει και λιώνει στο στόμα. Αν αυτός δεν είναι αρκετός λόγος για νέα δοκιμή, δεν  ξέρω ποιος μπορεί να είναι;

Εκτός όμως από διαφορετικά υλικά έχουν και διαφορετικό όνομα αφού μετά από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο φαίνεται ότι στο παρελθόν ανάλογος κουραμπιές είχε βαφτισθεί «σοκοραμπιές» από το ιστορικό παρασκευαστήριο Χρυσανθίδη-Βικελίδη της Νέας Καρβάλης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο τούρκικος κουραμπιές (“kurabiye” στα τούρκικα), το παραδοσιακό μπισκότο με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη, είναι συνυφασμένος με την Νέα Καρβάλη αφού Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν εκεί την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων (πηγή wikipedia). Για όσους από εσάς επιμένετε παραδοσιακά, διαβάστε πώς να ετοιμάσετε τους κλασικούς κουραμπιέδες με τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη αλλά και τους πιο πλούσιους με επικάλυψη σοκολάτας.

Οδηγίες

  • Στο μίξερ χτυπάω το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, την ζάχαρη, την βανιλίνη και το κακάο για 10’ ωσότου αφρατέψει το μείγμα και δημιουργηθεί μια σοκολατένια μους.
  • Κατόπιν προσθέτω το αλεύρι και τα κομμένα φιστίκια Αιγίνης και τα ενσωματώνω στο μείγμα. Σ’ αυτήν την συνταγή η αναλογία βουτύρου είναι μεγαλύτερη από άλλες συνταγές με αποτέλεσμα οι κουραμπιέδες ν’ αποκτούν ιδιαίτερα αφράτο αποτέλεσμα γι’ αυτό και η ζύμη δεν πλάθεται αν δεν μπει πρώτα στο ψυγείο (βλ παρακάτω).
  • Για τον σχηματισμό των κουραμπιέδων μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν από τον ακόλουθους τρόπους:

Α’ τρόπος: Τοποθετώ το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες ωσότου σφίξει. Με την βοήθεια ενός κουταλιού ή του ειδικού μικρού κουταλιού για παγωτό (scoop) σχηματίζω  σοκολατένια μπαλάκια στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού ή πλάθω μισοφέγγαρα ή όποιο άλλο σχήμα προτιμώ. Φροντίζω όλα να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Β’ τρόπος: Τοποθετώ το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες ωσότου σφίξει. Ανοίγω την ζύμη σε μια επίπεδη επιφάνεια με πάχος περίπου 5 εκ. και με κουπάτ της επιλογής μου κόβω τους κουραμπιέδες σε σχήματα. Φροντίζω να κάνω γρήγορα αφού η ζύμη ζεσταίνεται εύκολα.

Photograph: www.heidisrecipes.com

Γ’ τρόπος: Τοποθετώ το μείγμα σε διαφανή μεμβράνη σχηματίζοντας ισόπαχο ρολό το οποίο αφού σφίξω και κλείσω καλά με την μεμβράνη τοποθετώ στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Κατόπιν αφαιρώ την πλαστική μεμβράνη και κόβω ισομεγέθεις φέτες. Φέτος επέλεξα αυτόν τον τρόπο αν και συνήθως προτιμώ τους στρογγυλούς κουραμπιέδες.

  • Τοποθετώ τους κουραμπιέδες σε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα και τους ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 35’ περίπου (αναλόγως του φούρνου και του πάχους που έχουν) στους 160°C. Οι κουραμπιέδες πρέπει να γίνουν τραγανοί κι αφράτοι χωρίς να παραψηθούν και στεγνώσουν αλλά δίχως να μείνουν και νοτισμένοι εσωτερικά. Γι’ αυτό, τουλάχιστον την πρώτη φορά, χρειάζονται παρακολούθηση στο ψήσιμό τους.
  • Αφού ψηθούν τους αφήνω να κρυώσουν καλά κι εν συνεχεία ετοιμάζω την επικάλυψη. Σε μπεν μαρί λιώνω την σοκολάτα υγείας με το βούτυρο. Τοποθετώ έναν-έναν τους κουραμπιέδες, τους γυρνάω στην σοκολάτα και με την βοήθεια δύο πιρουνιών τους τινάζω προτού τους τοποθετήσω πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Αφού γεμίσει το ταψί, τους τοποθετώ στην κατάψυξη για 15’ μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Επαναλαμβάνω με τους υπόλοιπους κουραμπιέδες. Διατηρώ τους σοκολατένιους κουραμπιέδες με φιστίκια σε μεταλλικό κουτί στο ψυγείο. Καλή μας απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.