Τάρτα με Δαμάσκηνα

Τάρτα με Δαμάσκηνα

8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αγαπημένη τάρτα με κρέμα και δαμάσκηνα, από αυτές που είναι ιδιαίτερα αγαπητές σε ολόκληρη τη Γαλλία. Περιέχει ζουμερά δαμάσκηνα, περιχυμένα με μπράντι ή κιρς που προσθέτουν μια υπέροχη υφή και γεύση στη γλυκιά και κρεμώδη γέμιση της τάρτας. (Συνταγή από το αγαπημένο μου βιβλίο “Μεσογειακή Κουζίνα”)

Οδηγίες

  1. Βάζω τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με το μπράντι ή το κιρς και τ’ αφήνω για 4 ώρες περίπου, μέχρι ν’ απορροφήσουν σχεδόν όλο το λικέρ.
  2. Για τη ζύμη, κοσκινίζω το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτω το βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια, και το ζυμώνω με τα άκρα των δαχτύλων μου. Προσθέτω τους κρόκους και τη ζάχαρη κι ανακατεύω το μείγμα με ένα μαχαίρι με στρογγυλή μύτη.
  3. Ζυμώνω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία. Τυλίγω τη ζύμη σφιχτά με διαφανή μεμβράνη. Βάζω στο ψυγείο για 30′.
  4. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ανοίγω τη ζύμη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνω σε φόρμα για τάρτες των 24-25 εκ.με αποσπώμενη βάση.
  5. Στρώνω τον πάτο της τάρτας με λαδόχαρτο και γεμίζω με ξερά φασόλια ή άλλα όσπρια. Ψήνω την τάρτα για 15′. Πετάω το χαρτί και τα φασόλια και ψήνω για 5′ ακόμα να πάρει χρώμα.
  6. Τοποθετώ τα δαμάσκηνα σε ίση απόσταση μεταξύ τους επάνω στην ψημένη τάρτα, ενώ κρατάω όσο λικέρ έμεινε στο μπολ.
  7. Για τη γέμιση, βάζω την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε κατσαρόλα με τη βανίλια. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, κλείνω τη φωτιά κι αφήνω να αρωματιστεί για 15′.
  8. Χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη. Βγάζω τη βανίλια από την κατσαρόλα και ρίχνω το ζεστό μείγμα σ’ αυτό των αβγών ενώ ανακατεύω. Ξαναρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα και ψήνω την κρέμα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πήξει. Προσέχω να μην κόψει.
  9. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει και τη ρίχνω στην τάρτα, πάνω στα δαμάσκηνα. Ψήνω την τάρτα για 25′, μέχρι να πήξει ελαφρώς η γέμιση και να χρυσίσει στις άκρες.
  10. Περνάω τη μαρμελάδα βερίκοκο από σουρωτήρι, πιέζοντάς τη, σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτω το λικέρ και ζεσταίνω. Γλασάρω με το μείγμα την τάρτα. Σερβίρω την τάρτα με δαμάσκηνα ζεστή ή κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Καλό απόλαυση!

Τάρτα με Δαμάσκηνα
Photo: http://www.dailytelegraph.com.au/

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.