Πουτίγκα με Ζεστή Κρέμα

Πουτίγκα με Ζεστή Κρέμα

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η πουτίγκα με ζεστή κρέμα είναι το απόλυτο κυριακάτικο επιδόρπιο όταν το μόνο που θέλει κανείς είναι να νιώσει θαλπωρή. Αυτή η πουτίγκα που θυμίζει σπογγώδες κέικ κι ετοιμάζεται με μαρμελάδα πορτοκάλι που μοσχομυρίζει, τρώγεται χλιαρή και σερβίρεται με άφθονη ζεστή κρέμα custard (μια ελαφρά προσαρμοσμένη συνταγή της Nigella Lawson).

Η κλασική αγγλική εκδοχή της κρέμας custard, γνωστή σε εμάς ως κρεμ ανγκλέζ, ετοιμάζεται με αβγά. Επειδή όμως είναι πιο επιβαρυντική αλλά και χρονοβόρα διαδικασία, παραλείπεται στην ακόλουθη εκτέλεση. Αντί αυτής, συνοδεύουμε τη πουτίγκα με μια εύκολη κρέμα με γάλα, εκχύλισμα βανίλιας και κορν φλάουρ. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μείγμα για κρέμα άνθους αραβοσίτου ή να συνοδέψουμε τη ζεστή πουτίγκα με σκέτη κρέμα γάλακτος.

Τέλος, διευκρινίζουμε πως οι Άγγλοι με τον όρο “marmalade” εννοούν αποκλειστικά τη μαρμελάδα πορτοκαλιού ή/και εσπεριδοειδών καθώς όλες οι άλλες ονομάζονται “jams”.

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 24 x 24 εκ.. Τοποθετώ τη μαρμελάδα και τον χυμό για το γλάσο σε ένα κατσαρολάκι και το κρατάω στην άκρη για αργότερα.
  2. Χτυπάω αρχικά τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα, προσθέτω την μαρμελάδα, κατόπιν τα στερεά υλικά, τα αυγά και τέλος τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μεταφέρω το μείγμα στο σκεύος και ψήνω στο φούρνο για 40-45’ περίπου. Γνωρίζω πως το κέικ έχει ψηθεί όταν τρυπώντας με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αυτή βγει στεγνή. Αφαιρώ από το φούρνο και κρατάω το κέικ στην άκρη.
  3. Ζεσταίνω το μείγμα μαρμελάδας για το γλάσο και δίνω 1-2 βράσεις. Κατόπιν με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τρυπάω το κέικ σε διάφορα σημεία (για να απορροφήσει καλύτερα)  κι απλώνω το γλάσο με τα κομματάκια πορτοκαλιού από την μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια. Αφήνω το κέικ στην άκρη να γίνει χλιαρό.
  4. Προτού σερβίρω το κέικ ετοιμάζω την κρέμα (custard). Σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνω όλα τα υλικά της κρέμας μαζί κι ανακατεύω διαρκώς το μείγμα με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει. (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω έτοιμο μείγμα άνθος αραβοσίτου ακολουθώ τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας.) Μόλις το μείγμα πάρει βράση και πήξει, αποσύρω από τη φωτιά. Σε περίπτωση που η κρέμα γίνει πολύ παχύρευστη την αραιώνω με λίγο γάλα και δίνω ξανά μια βράση. Αν γίνει πολύ αραιή, διαλύω σε ένα μικρό μπολ πολύ λίγο νερό με λίγο κορν φλάουρ ακόμα κι αφού προσθέσω λίγη από την βραστή κρέμα για να πάρει θερμοκρασία το μείγμα, το ενσωματώνω στην κρέμα και δίνω ξανά μια σύντομη βράση.
  5. Σερβίρω την πουτίγκα με κουτάλα σε ατομικά μπολ και περιχύνω με τη ζεστή κρέμα. Καλή απόλαυση!

Rate