Ρεβιθάδα

Ρεβιθάδα

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η ρεβιθάδα, αυτό το κυκλαδίτικο παραδοσιακό πιάτο είτε είναι παριανή είτε είναι σιφνέικη ένα πράγμα φέρνει στο μυαλό. Καλοκαίρι και ελληνικά νησιά! Για τον λόγο αυτό, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που δεν θα ήθελε να την φτιάξει στο σπίτι. Η ακόλουθη εκτέλεση μπορεί να μην ετοιμάζεται σε ξυλόφουρνο και σίγουρα δεν σιγοψήνεται όλο το βράδυ, είναι όμως πεντανόστιμη και πολύ εύκολη.

Η συνταγή είναι απλούστατη αφού αποτελείται κυρίως από μυρωδικά, ελαιόλαδο και φυσικά κρεμμύδι που είναι και το βασικό συστατικό σε συνδυασμό με το ψήσιμο στο φούρνο, που δίνει στη ρεβιθάδα γλύκα, νοστιμιά και μέλωμα.

Οδηγίες

  1. Μουσκεύω τα ρεβίθια από το βράδυ. Θα πρέπει να μείνουν στο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες, ώστε να φουσκώσουν.
  2. Την επομένη το πρωί τα ξεπλένω και τα βάζω να βράσουν με νερό ίσα-ίσα που να τα σκεπάζει για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ενόσω βράζουν αφαιρώ τον αφρό που σχηματίζεται με μια τρυπητή κουτάλα.
  3. Κατόπιν προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τα δαφνόφυλλα. Βράζω για 30’ ακόμα φροντίζοντας να μην μείνουν τα ρεβίθια χωρίς νερό.
  4. Στην συνέχεια μεταφέρω τα ρεβίθια με το ζουμί τους σε μια γάστρα ή άλλο πυρίμαχο σκεύος που κλείνει με καπάκι. Προσθέτω το ξύσμα λεμονιού, τον κουρκουμά, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνω. Αν χρειάζεται, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα που να τα σκεπάζει.
  5. Φουρνίζω τα ρεβίθια με κλειστό καπάκι, σε προθερμασμένο φούρνο για 2-3 ώρες στους 170°C μέχρι να μαλακώσουν τελείως, να μελώσουν και να χυλώσουν. Το νερό στο τέλος του ψησίματος θα έχει ελαττωθεί αρκετά αλλά τα ρεβίθια θα πρέπει να μην έχουν στεγνώσει. (Κατά το ψήσιμο παρακολουθώ τα ρεβίθια μήπως χρειαστούν επιπλέον βραστό νερό. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η γάστρα δεν κλείνει καλά και οι υδρατμοί διαφεύγουν.)
  6. Σερβίρω τη ρεβιθάδα χλιαρή, προαιρετικά με λίγο χυμό λεμονιού. Καλή επιτυχία!

 

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.