Ρύζι από Κουνουπίδι

Ρύζι από Κουνουπίδι

4
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το ρύζι από κουνουπίδι που είναι πολύ γευστικό και θυμίζει κους-κους, αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα συνοδευτικά πιάτα. Τα τελευταία χρόνια είναι νέα τάση στην υγιεινή διατροφή και δεν θα μπορούσαμε να το παραλείψουμε.  Είναι ιδανικό για όποιον θέλει να χάσει βάρος καθώς έχει λίγες θερμίδες, δεν περιέχει γλουτένη, είναι γεμάτο φυτικές ίνες και λίγους υδατάνθρακες ενώ αποτελεί τέλεια εναλλακτική του ρυζιού. Τώρα κάθε μας γεύμα μπορεί να συνοδεύεται από ρύζι κουνουπιδιού και να απολαμβάνουμε τα οφέλη ενός πλήρους και ισορροπημένου πιάτου.

Η ετοιμασία του δε, είναι τόσο εύκολη και γρήγορη (ετοιμάζεται πιο γρήγορα κι από το ρύζι), που συνιστά έναν επιπλέον λόγο για να το λατρέψουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν τρίφτη και φυσικά τα πλυμένα και κομμένα φουντάκια κουνουπιδιού. Ακολουθεί ο βασικός τρόπος παρασκευής του ρυζιού από κουνουπίδι καθώς και μια πρόταση για πιο αρωματικό ρύζι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην θέση της κινόας, του κους κους, του καστανού ρυζιού ή του πλιγουριού σε σαλάτες.

Οδηγίες

  1. Πλένω και κόβω τα φουντάκια ενός μέτριου κουνουπιδιού. Αποφεύγω να βάλω τα κοτσάνια του κουνουπιδιού γιατί δεν θα δώσουν την απαιτούμενη υφή ρυζιού. Τα στεγνώνω καλά ώστε να μην έχουν υγρασία και στην συνέχεια τα τρίβω στην χοντρή πλευρά του τρίφτη (βλ. εικόνα).
  2. Σ’ ένα σκεύος με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) λιώνω το βούτυρο. Προσθέτω το λάδι και κατόπιν το ρύζι κουνουπιδιού. Σοτάρω ελαφρά το ρύζι κι αλατοπιπερώνω. Κλείνω το καπάκι και τ’ αφήνω να μαλακώσει ελαφρά στους υδρατμούς για 2-3’, στην ίδια θερμοκρασία. Δεν το αφήνω να μαλακώσει περισσότερο καθώς πρέπει να κρατάει λίγο στο δόντι (al dente). Αν αρπάξει ελαφρά από κάτω δεν πειράζει καθώς το ρύζι αποκτά έτσι νοστιμιά και χρώμα. Ανοίγω το καπάκι, ανακατεύω καλά και σερβίρω το ρύζι κουνουπιδιού όσο ακόμα είναι ζεστό, σκέτο ή ως συνοδευτικό κυρίως πιάτου (π.χ. δίπλα σε φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα κρασιού-όπως στη φωτογραφία).
  3. Εναλλακτικά, σοτάρω στο λαδοβούτυρο αρωματικά υλικά, όπως φρέσκο κρεμμυδάκι και πιπεριές χαλαπένιο, προσθέτω τριμμένο φλοιό από ½ ακέρωτο λεμόνι, το ρύζι από κουνουπίδι κι αφήνω το μείγμα με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3’. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Καλές επιτυχίες!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.