Φωτογραφία: therealitalianfood.com

Σοκολατένιο Κέικ χωρίς αλεύρι (Torta Caprese)

6-8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το πλούσιο σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλύκισμα που θυμίζει τάρτα κι έρχεται από την περιοχή του Κάπρι απ’ όπου έχει πάρει και την ονομασία του (Torta Caprese). Δεν περιέχει αλεύρι και τα λιγοστά του υλικά όπως το βούτυρο, τα τριμμένα αμύγδαλα, η σοκολάτα και η ζάχαρη προστίθενται σε ίση ποσότητα. Η επιτυχία του κέικ έγκειται στην νωπή και γεμάτη υφή του, στην άφθονη ποσότητα καλής σοκολάτας και στο γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό επιδόρπιο. Τέλος, χάρη στην χτυπημένη μαρέγκα που χρησιμοποιείται το κέικ σοκολάτας έχει την ιδιότητα να είναι τραγανό από έξω και μαλακό από μέσα ενώ μπορούμε να το απολαύσουμε την επόμενη μέρα και δροσερό από το ψυγείο. Συνοδεύεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτού ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος (ελαφρά προσαρμοσμένη συνταγή από το food52.com).

Οδηγίες

  1. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Αλέθω στο multi τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη και τα κρατάω στην άκρη.
  2. Σε ένα μικρό σκεύος σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει και προσθέτω τη σοκολάτα υγείας σε κομμάτια. Σβήνω τη φωτιά και περιμένω να λιώσει η σοκολάτα με την υπάρχουσα θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Προσθέτω στο μείγμα σοκολάτας-βουτύρου την ζάχαρη, τα αλεσμένα αμύγδαλα κι ανακατεύω. Αφού πέσει η θερμοκρασία του μείγματος ενσωματώνω και τους κρόκους αυγών.
  4. Χτυπάω στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τ’ ασπράδια με την βανίλια να γίνουν μαρέγκα. Αφού είναι έτοιμη διπλώνω το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της σοκολάτας. Συνεχίζω με το υπόλοιπο της μαρέγκας σε δύο δόσεις ωσότου ενσωματωθεί χωρίς να χάσει τον όγκο της.
  5. Μεταφέρω τη ζύμη του κέικ στην ταρτιέρα και πασπαλίζω με τους σπασμένους καρπούς κακάο που προσφέρουν επιπλέον υφή σε κάθε μπουκιά.
  6. Ψήνω το σοκολατένιο κέικ για 40’ στους 160°C ωσότου τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγει στεγνή χωρίς ζύμη. Αν παραψηθεί το κέικ θα χάσει την εσωτερική του υγρασία και θα στεγνώσει. Σερβίρω το κέικ μόλις γίνει χλιαρό με λίγη πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη. Καλή απόλαυση!Φωτογραφία: therealitalianfood.com

Rate