Γλυκιά Τάρτα Κολοκύθας (Pumpkin Pie)

Γλυκιά Τάρτα Κολοκύθας (Pumpkin Pie)

10-12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Απίθανο παραδοσιακό γλυκό μιας άλλης κουλτούρας, της αμερικάνικης. Η γλυκιά τάρτα κολοκύθας αποτελείται από βάση αρωματικής τάρτας και γέμιση κρέμας κολοκύθας αρωματισμένη με μπαχαρικά. Είναι ένα κατ’ εξοχήν φθινοπωρινό γλύκισμα καθώς το φθινόπωρο οι κολοκύθες ευδοκιμούν, ενώ τρώγεται και σαν επιδόρπιο ανήμερα της ημέρας των Ευχαριστιών-για όσους την γιορτάζουν.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ελαφριά κι απλή με διακριτικά αρώματα μπαχαρικών, λιγοστή ζάχαρη (κυρίως του ζαχαρούχο γάλακτος) και μια τραγανή τάρτα με επίγευση φλοιού λεμονιού που δένει στην εντέλεια με την κολοκύθα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ της γέμισης. Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν επίσης λίγο γαρύφαλλο τριμμένο. Μπορεί όμως το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο ν’ αντικατασταθούν με το μπαχάρι το οποίο συνδυάζει το άρωμα και των δύο.

Μοναδική χρονοτριβή η ετοιμασία του πουρέ κολοκύθας, κι αυτό γιατί στην Ελλάδα ο έτοιμος πουρές κολοκύθας (αλλά και η έτοιμη βάση τάρτας) δεν είναι ευρέως διαθέσιμος στην αγορά, οπότε θα πρέπει να τον ετοιμάσουμε μόνοι μας. Εμείς δοκιμάσαμε την τάρτα για πρώτη φορά μέσα στην βδομάδα και ξετρελαθήκαμε τόσο που επαναλήφθηκε μέσα στην ίδια βδομάδα. Αν σερβίρετε την γλυκιά τάρτα κολοκύθας σε καλεσμένους, συνοδέψτε την από πάνω με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (σαντιγί). Ό,τι έχει περισσέψει συνοδεύει ιδανικά τον καφέ της επομένης μέρας (προσαρμοσμένη συνταγή από το www.allrecipes.com).

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζω τον πουρέ κολοκύθας. Πλένω και κόβω την κολοκύθα στη μέση κι αφαιρώ τα σπόρια με ένα κουτάλι. Τοποθετώ την κολοκύθα σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζω το ταψί ερμητικά με αλουμινόχαρτο (να ψηθεί η κολοκύθα με τις υδρατμούς που θα σχηματισθούν) και ψήνω για 1,5 ώρα στους 190°C ωσότου μαλακώσει η κολοκύθα.
  2. Με ένα κουτάλι αφαιρώ την ψίχα της κολοκύθας και την τοποθετώ στο σουρωτήρι ν’ αφήσει τα υγρά της. Η κολοκύθα θα κατεβάσει αρκετό νερό όσο στραγγίζει στο σουρωτήρι, γι’ αυτό ανακατεύω τακτικά με ένα πιρούνι. Ζυγίζω και κρατάω στην άκρη 450 γρ κολοκύθας και φυλάω το υπόλοιπο για άλλη χρήση (βλ. σούπα κολοκύθας).
  3. Ετοιμάζω τη βάση τάρτας. Σε ένα μπολ τοποθετώ όλα τα υλικά εκτός από το παγωμένο νερό. Ανακατεύω με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο με το αλεύρι και να έχω μια θρυμματισμένη ζύμη. Προσθέτω 2-3 κσ παγωμένο νερό να δέσει η ζύμη. Αν δω πως η ζύμη δεν έδεσε και δείχνει ακόμα θρυμματισμένη προσθέτω 2-3 κσ παγωμένο νερό ακόμα. Αν η ζύμη κολλάει και δείχνει υγρή προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν δουλεύω πολύ τη ζύμη γιατί θα σφίξει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.
  4. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ταρτιέρα διαμέτρου 23-25 εκ. και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Απλώνω τη ζύμη ομοιόμορφα με τα δάχτυλά μου ώστε κάθε σημείο να έχει το ίδιο πάχος και να ψηθεί το ίδιο ομοιόμορφα. Τοποθετώ λαδόκολλα στην επιφάνεια και γεμίζω την τάρτα με όσπρια ή baking beans προκειμένου να μην πάρει ύψος κατά το ψήσιμο (εναλλακτικά, τρυπώ την τάρτα με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και σκεπάζω με ένα κομμάτι λαδόκολλας). Ψήνω την τάρτα για 20-25’ στους 180°C.
  5. Ετοιμάζω την γέμιση κολοκύθας. Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Τοποθετώ στο μπλέντερ όλα τα υλικά της γέμισης και τα χτυπάω μέχρι να έχω ένα λείο μείγμα. Αδειάζω το μείγμα στην ψημένη τάρτα και τοποθετώ στο φούρνο για 15’. Αφού παρέλθει ο χρόνος κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 175°C και συνεχίζω το ψήσιμο της τάρτας γι’ άλλα 20’. Κατόπιν σβήνω τον φούρνο κι αφήνω την τάρτα μέσα για 10’ ακόμα να ψηθεί με την υπάρχουσα θερμοκρασία. Αφαιρώ την τάρτα από το φούρνο και σερβίρω αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Η τάρτα όμως είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα που έχει σταθεί στο ψυγείο κι έχουν δέσει οι γεύσεις. Καλή επιτυχία!

    Φωτογραφία: www.thekitchn.com

Rate