Φθινοπωρινή κι αρωματική μαρμελάδα με πράσινα μήλα κι αχλάδια, φτιαγμένη με λίγη ζάχαρη και μυρωδικά όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Η ελαφριά αυτή μαρμελάδα γίνεται σχετικά άγλυκη χωρίς να της λείπει το άρωμα και είναι ιδανικό άλειμμα για το πρωινό. Ετοιμάζεται το φθινόπωρο και μπορούμε να την απολαύσουμε ολόχρονα πάνω στο ψωμί, τα μπισκότα ή και στο γιαούρτι για ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να την βάλουμε σε σπιτική πάστα φλώρα.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
- 750 γρ πράσινα μήλα
- 750 γρ αχλάδια εποχής
- 1 κανελόξυλο
- φλούδα και χυμός από 1/2 λεμόνι
- 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml νερό
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 πρέζες τριμμένο γαρύφαλλο
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα και τ’ αχλάδια σε τέταρτα και τα τοποθετούμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού.
- Δίνουμε βράση με κλειστό καπάκι για 5′. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι και βράζουμε αρχικά σε δυνατή και κατόπιν σε μέτρια θερμοκρασία (6/9) για 20′ περίπου ωσότου τα φρούτα μαλακώσουν και η μαρμελάδα πιεί τα υγρά της. Ανακατεύουμε τακτικά και προσέχουμε να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας. Στα μισά του χρόνου προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Κατόπιν αφαιρούμε το κανελόξυλο και την φλούδα λεμονιού κι αλέθουμε τα φρούτα με το μπέλντερ χειρός και στην συνέχεια δίνουμε μια γρήγορη βράση ακόμα.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα (δύο μεγάλα είναι αρκετά), αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην συνέχεια τη διατηρούμε στο ψυγείο. Για την αποστείρωση βάζων μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Καλή επιτυχία!