Πώς να περιγράψει κανείς την ρεγγοσαλάτα σε κάποιον που δεν την έχει δοκιμάσει ποτέ; Κάνοντας μια απλή περιγραφή, θα έλεγα πως θυμίζει ταραμοσαλάτα αλλά με μεγαλύτερο βάθος κι ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της καπνιστής γεύσης της ρέγγας. Ακόμα όμως και η παρασκευή της θυμίζει ταραμοσαλάτα, αφού έχουν τα ίδια υλικά. Η ρεγγοσαλάτα σαν θαλασσινός μεζές που είναι, ταιριάζει θεσπέσια με το ουζάκι και την ακροθαλασσιά.
Το πιο σημαντικό μέρος της ετοιμασίας της, είναι η εύρεση αυγωμένης ή αλλιώς χαβιαρωμένης ρέγγας. Καπνιστή ρέγγα βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ, το ντελικατέσεν ή το μπακάλικο της γειτονιάς μας, συσκευασμένη ή χύμα από τον πάγκο των παστών ειδών. Για να πετύχουμε αυγωμένη ρέγγα ζητάμε ιδανικά από έναν υπάλληλο να μας την διαλέξει από τον τενεκέ, καθώς είναι λίγες αυτές που έχουν αυγά και χρειάζεται ένα έμπειρο μάτι για να τις ξεχωρίσει. Οι αυγωμένες ρέγγες έχουν σχετικά πρησμένη κοιλιά που δείχνει γεμάτη και σκληρή όταν την ζουλάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας.
Η κάθε ρέγγα διαθέτει δύο σάκους με αυγά (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) που δεν έχουν ακριβές βάρος, αλλά κυμαίνονται γύρω στα 120γρ., κατά συνέπεια οι ακόλουθες αναλογίες μπορεί να χρειαστούν μικρή προσαρμογή. Άλλωστε οι ποσότητες του λαδιού, του λεμονιού ακόμα και του κρεμμυδιού, δεν είναι αυστηρές αφού μπορούν να αυξομειωθούν ανάλογα με την προτίμησή μας. Ακόμα, σε περίπτωση που η ποσότητα των αβγών της ρέγγας είναι λιγότερη από 120 γρ. ή μας φαίνεται αδύναμη η τελική της γεύση, μπορούμε να την ενισχύσουμε προσθέτοντας στο μείγμα λίγη από την καθαρισμένη σάρκα του ψαριού. Προσέχουμε όμως να μην προσθέσουμε πολλή ποσότητα, γιατί έχει έντονη γεύση αλλά και να καθαρίσουμε καλά την ρέγγα από τα μικρά κόκαλα.
Τέλος, για όποιον θέλει να φτιάξει τη ρεγγοσαλάτα σαν μους, λεία σαν αλοιφή και χωρίς ψωμί παρά μόνο με λάδι, μπορεί ν’ ακολουθήσει την συνταγή αυτής της ταραμοσαλάτας με τις ίδιες αναλογίες, αντικαθιστώντας τον ταραμά με τα αυγά της ρέγγας.
Ingredients
ΥΛΙΚΑ
- αυγά από 1 αυγωμένη καπνιστή ρέγγα (120 γρ περίπου)
- ½ μικρό κρεμμύδι
- Χυμός από 1,5 ζουμερό λεμόνι (όσο σηκώσει)
- Ξύσμα από ½ ακέρωτο λεμόνι
- 1 φλιτζάνι (2 χούφτες περίπου) μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στραγγισμένο
- 80 γρ ηλιέλαιο
- 80 γρ ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Βγάζω προσεκτικά τα αβγά της ρέγγας από το ψάρι ανοίγοντας την κοιλιά με ένα μαχαίρι. Τα βάζω στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι, τον φλοιό λεμονιού και 1 κσ χυμό λεμονιού. Αλέθω καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός.
- Κατόπιν, προσθέτω το λάδι και το στραγγισμένο ψωμί σε 2 φάσεις, αρκετό από το υπόλοιπο χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα χυμό λεμονιού, λάδι αλλά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Αν η ρεγγοσαλάτα είναι εντάξει στην γεύση αλλά δείχνει πολύ σφιχτή μπορώ να την αραιώσω με λίγο νερό, ενώ αν είναι υδαρής, μπορώ να προσθέσω λίγο τριμμένη φρυγανιά για να δέσει και ν’ αποκτήσει υφή. Τέλος, μπορώ να γαρνίρω την ρεγγοσαλάτα με κομματάκια καθαρισμένης από κόκκαλα ρέγγας αλλά και με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο που της πάει. Φυλάω τη ρεγγοσαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 βδομάδα σε σκεπασμένο δοχείο για απόλαυση διαρκείας… Καλή επιτυχία!