Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με Μέλι και Ξερά Φρούτα (Νηστίσιμος)

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με Μέλι και Ξερά Φρούτα (Νηστίσιμος)

Αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς φόρμας δεν είναι συνηθισμένος γιατί είναι πλούσιος και χορταστικός και σίγουρα αρκετά υγιεινός. Έχει λιγότερη ζάχαρη, κι αυτή ακατέργαστη, μέλι, και πολλά ξερά φρούτα για πρόσθετη γλύκα και υφή. Τρώγοντάς τον βρίσκουμε ψιλοκομμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες αλλά και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, κουκουνάρια ή καρύδια. Φυσικά αν δεν μας αρέσουν όλα αυτά μαζί, μπορούμε απλά να επιλέξουμε αυτά που προτιμούμε. Είναι ιδιαίτερα αρωματικός χάρη στην κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο αλλά και το άφθονο ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Το χρώμα του είναι πιο σκούρο από άλλους αντίστοιχους χαλβάδες λόγω της ακατέργαστης ζάχαρης και των μπαχαρικών. Όπως είπε και μια φίλη, «αυτός ο χαλβάς είναι εκλεπτυσμένος»!

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

  •           210 γρ (1 φλιτζάνι) ηλιέλαιο
  •           100 γρ άψητα κι ανάλατα αμύγδαλα, τεμαχισμένα (ή κουκουνάρια ή καρύδια)
  •           200 γρ (1 φλιτζάνι) σιμιγδάλι ψιλό
  •           200 γρ (1 φλιτζάνι) σιμιγδάλι χονδρό
  •           1 λίτρο (4 φλιτζάνια) νερό
  •           340 γρ (1 φλιτζάνι) μέλι
  •           200 γρ (1 φλιτζάνι) ακατέργαστη ζάχαρη, καστανή
  •           220 γρ (1,5 φλιτζάνι) ξερά φρούτα ανάμεικτα, ψιλοκομμένα
  •           Ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακύρωτα
  •           Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακύρωτο
  •           1,5 κγλ κανέλα
  •           ¼ κγλ μοσχοκάρυδο
  •           ¼ κγλ γαρύφαλλο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Τοποθετώ το σιμιγδάλι (ψιλό και χοντρό μαζί) σε ένα ευρύχωρο, βαθύ και πλατύ σκεύος. Προσθέτω το λάδι και τα αμύγδαλα. Σε χαμηλή θερμοκρασία (4/9) καβουρδίζω το μείγμα σιμιγδαλιού για 20-25’ μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα. Το καβούρντισμα δίνει γεύση στον χαλβά και τους ξηρούς καρπούς αλλά χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα και παρακολούθηση για να μην αρπάξει, ειδικά προς το τέλος του χρόνου. Ο χαλβάς καθώς καβουρδίζεται θα σκουραίνει ελαφρώς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακαβουρδιστεί γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση του και θα σκουρύνει πολύ.
  2. Σε ένα άλλο σκεύος προσθέτω το νερό, το μέλι, την ακατέργαστη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού καθώς και τα μπαχαρικά και δίνω βράση. Διατηρώ το μείγμα σε χαμηλό βρασμό μέχρι να το χρειαστώ.
  3. Αφού καβουρντιστεί ο χαλβάς αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω με προσοχή το σιρόπι με τα ξερά φρούτα ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα. Ο χαλβάς σε αυτήν την φάση είναι πολύ ζεστός και πιτσιλάει, γι’ αυτό προσέχω να μην καώ. Ανακατώνω συνεχώς ώστε ο ζεστός χαλβάς να απορροφήσει το ζεστό σιρόπι και να γίνει συμπαγές μείγμα.
  4. Μεταφέρω αμέσως σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα, ιδανικές οι φόρμες σιλικόνης που κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και ισιώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα την επιφάνειά του. Ο χαλβάς θα πρέπει να κρυώσει καλά προτού τον αναποδογυρίσω σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρω τον χαλβά σε φέτες και πασπαλίζω με λίγο κανέλα ακόμα. Μετά την πρώτη μέρα τον συντηρώ στο ψυγείο για να διατηρηθεί περισσότερο. Καλή επιτυχία!

Rate