Φωτοργαφία: www.cookingmaniac.com

Μεσογειακή Τάρτα Λαχανικών

Τάρτα που ενθουσιάζει με τα αρώματα και τις γεύσεις της αφού έχει όλων των ειδών τα λαχανικά, ωραία ελληνικά τυριά όπως φέτα κι ανθότυρο καθώς και τοπικά αρωματικά βότανα όπως ρίγανη και θυμάρι. Η συνταγή έπεσε στην αντίληψή μου από φίλη και συνοδοιπόρο που ασχολείται με την μαγειρική με το ίδιο πάθος κι αγάπη, ενώ έχει και το ανάλογο μεράκι να δοκιμάζει και να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς. Αν και η συνταγή που μου επισήμανε η Ντανιέλα προέρχεται από το αρχείο συνταγών της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου, δεν θα μπορούσαν να παραληφθούν κάποιες μικρές παραλλαγές και προσαρμογές για να ταιριάξει απόλυτα στις προτιμήσεις μας.

Η συνταγή διαθέτει ποικιλία λαχανικών όπως χρωματιστές πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, πράσο και φυσικά ντοματίνια και παρόλο που τα υλικά της είναι ίδια με αυτά μιας κλασικής κις, αφού διαθέτει επιπλέον μπέικον, αυγά και κρέμα γάλακτος, εντούτοις καταφέρνει και ξεφεύγει και γίνεται πιο ελαφριά και σίγουρα πιο αρωματική, θυμίζοντας αναμφίβολα Ελλάδα και Μεσόγειο γενικότερα.

Τέλος, ενώ η συνταγή προβλέπει για την βάση της τάρτας ζύμη τύπου pâte brisée, η επιλογή να την ετοιμάσουμε με επιλεγμένη και δοκιμασμένη έτοιμη ζύμη κουρού, μας λύνει τα χέρια και μας δίνει περισσότερη ευελιξία. Επιπλέον, ας σημειωθεί πως η έτοιμη ζύμη κουρού, εφόσον είναι καλής ποιότητας, κάνει την τάρτα μας πιο ελαφριά στο σύνολο και πιο τραγανή στην βάση της.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

Για τη βάση της τάρτας:

  •           1 πακέτο ζύμη κουρού «Κανάκη» (μπλε συσκευασία)
  •           Ή μια δόση σπιτικής ζύμης για βάση τάρτας (pâte brisée)

 

Για τη γέμιση της τάρτας:

  •           2 κσ ελαιόλαδο
  •           1 πράσο, τεμαχισμένο
  •           1 μεγάλο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
  •           1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
  •           1 μικρή κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
  •           1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
  •           1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
  •           150 γρ μπέικον (back bacon-που είναι λιγότερο λιπαρό), σε κομμάτια
  •           1 φλ τριμμένη φέτα
  •           1 φλ τριμμένο σκληρό (ξηρό) ανθότυρο/μυζήθρα/αναρ
  •           2 αυγά
  •           1 φλ κρέμα γάλακτος
  •           6-8 ντοματίνια
  •           ½ κγλ ρίγανη
  •           ½ κγλ θυμάρι
  •           λίγα φύλλα μαϊντανού (για γαρνιτούρα)
  •           αλατοπίπερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190C°. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ταρτιέρα διαμέτρου 30-32 εκ.. Στρώνω και τα δύο φύλλα κουρού το ένα πάνω στο άλλο πιέζοντας τα ελαφρά να συμπιεσθούν σε ένα ενιαίο. Κόβω τις άκρες που περισσεύουν και τις αφαιρώ. Καλύπτω την επιφάνεια της τάρτας με μια λαδόκολλα και γεμίζω είτε με κεραμικά όσπρια (baking beans) είτε με όσπρια που μου περισσεύουν. Ψήνω την τάρτα για 20’ στους 190C° και κατόπιν την κρατάω στην άκρη.

Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και γυρίζω το κρεμμύδι και το πράσο, αφού τα έχω αλατοπιπερώσει, ωσότου μαραθούν και πάρουν λίγο χρώμα σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9). Κατόπιν προσθέτω τις πιπεριές σε κύβους και τις γυρίζω κι αυτές για 2-3’. Αδειάζω τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα κρατάω για αργότερα.

 

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία (7/9) ψήνω το μπέικον μέχρι να αφήσει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Στραγγίζω το μπέικον σε χαρτί κουζίνας και το κρατάω για αργότερα. Στο ίδιο τηγάνι και την ίδια θερμοκρασία (7/9) προσθέτω αρχικά τις μελιτζάνες να πάρουν λίγο χρώμα και κατόπιν το τεμαχισμένο κολοκυθάκι. Γυρίζω την μελιτζάνα και το κολοκυθάκι, αφού τα έχω αλατοπιπερώσει, μέχρι να αφήσουν τα πολλά υγρά τους και να συρρικνωθούν χωρίς να γίνουν πολύ μαλακά. Τα τοποθετώ στο μπολ μαζί με τα άλλα λαχανικά.  

Γεμίζω την τάρτα με όλα τα λαχανικά που έχω κρατήσει, ρίχνω το μπέικον, πασπαλίζω με τα μυρωδικά, προσθέτω τα τυριά κι από πάνω τα ντοματίνια. Χτυπάω τ’ αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνω από πάνω με προσοχή ώστε το μείγμα να μην βγει έξω από την τάρτα. Ψήνω την τάρτα για 45’ στους 190°C ωσότου πάρει ομοιόμορφο χρώμα. Αφήνω την τάρτα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30-40’ προτού την σερβίρω. Γαρνίρω με λίγα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για γαριτούρα. Καλή επιτυχία!  

Φωτοργαφία: www.cookingmaniac.com

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.