Το κέικ σοκολάτα κάστανο είναι ένα θεσπέσιο νωπό κέικ που συνδυάζει αρμονικά και σε απόλυτη συμφωνία (πλεονασμός αλλά γεγονός) την σοκολάτα με τα κάστανα. Τα κάστανα σε αυτήν την εκτέλεση δεν τα βρίσκουμε μόνο σε μορφή καρπού αλλά και σε αλεύρι. Η συνταγή άλλωστε δεν διαθέτει καθόλου κοινό αλεύρι, πέρα από το αλεύρι κάστανου που απλά ενισχύει την γεύση αυτού του εύγευστου, γεμάτη γλύκα χειμωνιάτικου καρπού.
Το αλεύρι από κάστανα είναι ένα πολύ νόστιμο άλευρο, με ιδιαίτερη γλύκα και νοστιμιά, δεν διαθέτει γλουτένη και προσθέτει γήινη γεύση καρπού και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο κέικ ή ό,τι άλλο ετοιμάζουμε. Επίσης, χάρη στην φυσική γλύκα που διαθέτει ο καρπός, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα ζάχαρης στην εκάστοτε συνταγή δίχως ν’ αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, σε αντίθεση με τα κοινά κέικ, αυτό το κέικ σοκολάτα κάστανο είναι σχετικά άγλυκο με μικρή περιεκτικότητα ζάχαρης.
Το εν λόγω κέικ σοκολάτα κάστανο είναι συνδυασμός κέικ με ελαφρύ επιδόρπιο, χάρη στην σαντιγί που καλύπτει σε αφθονία την επιφάνεια του κέικ. Άλλωστε η επικάλυψη με την σαντιγί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τελικού αποτελέσματος καθώς προσφέρει ισορροπημένη γεύση και δροσερή αίσθηση, προσθέτει κρεμώδη υφή κι επιπλέον νοστιμιά σε κάθε μπουκιά. Ελαφρά προσαρμοσμένη συνταγή από την ηλεκτρονική σελίδα των New York Time cooking και την συστήνουμε ανεπιφύλακτα, εντός ή εκτός της εορταστικής περιόδου.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
Για το κέικ:
- 115 γρ σοκολάτα υγείας (με 64% κακάο ή λιγότερο)
- 113 γρ βούτυρο αγελάδας
- 4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ ζάχαρη ακατέργαστη ή κρυσταλλική
- 1/8 κγλ αλάτι
- ¼ κγλ κρεμόριο (cream of tartar) ή ½ κγλ χυμό λεμονιού
- 55 γρ έτοιμο ή σπιτικό αλεύρι από κάστανο
- 85 γρ ψημένα ή βρασμένα κάστανα, κομμένα σε κομματάκια
Για την επικάλυψη:
- 1 φλ (250 γρ) κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 1 κγλ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα/φακελάκι βανιλίνης
- 2-3 κσ τριμμένη σοκολάτα υγείας για γαρνιτούρα
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε περίπτωση που δεν το έχω προμηθευτεί από την αγορά, ξεκινάω από την προηγούμενη ή νωρίτερα την ίδια μέρα να ετοιμάζω το σπιτικό αλεύρι κάστανου. Το κρατάω στην άκρη ωσότου το χρειαστώ.
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C. Τοποθετώ την σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν μέσα σε ένα μπολ πάνω σε σκεύος με νερό που κοχλάζει (μπεν μαρί). Το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύω τακτικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα κι αφαιρώ από την φωτιά μόλις αυτό λιώσει.
- Ταυτόχρονα σε άλλο μπολ χτυπάω τους κρόκους αυγών με την μισή ποσότητα ζάχαρης και το αλάτι, ωσότου το μείγμα ασπρίσει και πήξει. Κατόπιν ενσωματώνω το σοκολατένιο μείγμα και χτυπάω να ενσωματωθεί.
- Σε άλλο ευρύχωρο μπολ χτυπάω τ’ ασπράδια αυγών με την υπόλοιπη μισή ποσότητα ζάχαρης και το κρεμόριο ή τον χυμό λεμονιού, μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και να σχηματισθούν άσπρες κορυφές. Κρατάω το μείγμα στην άκρη.
- Στην συνέχεια, προσθέτω στο σοκολατένιο μείγμα το αλεύρι κάστανου και τα κομμάτια κάστανου.
- Τέλος, προσθέτω το σοκολατένιο μείγμα στην μαρέγκα σταδιακά (σε 2-3 δόσεις), ενσωματώνοντας με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις περιστρέφοντας ταυτόχρονα το μπολ, προκειμένου η μαρέγκα να μην χάσει τον όγκο της.
- Αδειάζω την σοκολατένια ζύμη σε στρογγυλή ανοιγόμενη φόρμα με διάμετρο 20 εκ.. Η συνταγή δεν προϋποθέτει βουτύρωμα κι αλεύρωμα της φόρμας καθώς μετά το ψήσιμο το κέικ ξεκολλάει εύκολα.
- Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30’ στους 190°C. Το κέικ θα πρέπει να είναι σχετικά υγρό στο κέντρο του, λαμβάνοντας υπόψιν πως μετά το ψήσιμό του διατηρείται στο ψυγείο κι άρα σφίγγει. Μετά τα πρώτα λεπτά που το κέικ είναι πολύ ζεστό και μπορεί εύκολα να σπάσει, το τοποθετώ πάνω σε ράγα να κρυώσει αφαιρώντας το από την φόρμα του.
- Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζω την σαντιγί. Χτυπάω με το ραβδομπλέντερ την κρέμα γάλακτος με το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να έχω μια παχύρευστη κρέμα.
- Απλώνω με μια σπάτουλα την χτυπημένη σαντιγί πάνω από το ψημένο κέικ, αφού αυτό έχει κρυώσει καλά και γαρνίρω με την τριμμένη σοκολάτα υγείας. Διατηρώ το κέικ σοκολάτας με κάστανο στο ψυγείο, ιδανικά σε πιατέλα με καπάκι σε στυλ καμπάνας ώστε να μην ακουμπάει την σαντιγί. Καλή όρεξη!