Φωτογραφία: www.lovingitvegan.com/

Σπιτικό Γάλα Βρώμης

1 λίτρο
Ποσότητα
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Τα ολοένα και πιο διαδεδομένα φυτικά γάλατα όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα καρύδας, το γάλα ρυζιού και το γάλα βρώμης εκτοπίζουν όλο και περισσότερο τα γάλατα ζωικής προέλευσης, τα οποία στην πλειοψηφία τους κρίνονται ως επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία. Αφού τα έχουμε πλέον αγαπήσει και βάλει στην καθημερινή μας διατροφή, καιρός να μάθουμε να τα ετοιμάζουμε και στο σπίτι, όχι μόνο διότι είναι πιο υγιεινά αλλά γιατί είναι και πιο οικονομικά. Πιο ειδικά, το γάλα βρώμης (όπως και το γάλα ρυζιού άλλωστε) δεν χρειάζεται καθόλου προετοιμασία. Κατά συνέπεια μπορούμε να το φτιάξουμε στη στιγμή, ακόμα και λίγο προτού το χρειαστούμε. Τα μόνα βασικά είδη που θα χρειαστούμε είναι βρώμη, νερό κι ένα μπλέντερ. Τόσο απλά! Αν πάλι όμως θέλουμε σοκολατούχο γάλα βρώμης, τότε καλό είναι να μας βρίσκεται και λίγο κακάο καλής ποιότητας.

Θυμόμαστε πως μια γενική αναλογία για την δημιουργία γάλακτος βρώμης είναι 1:4, δηλαδή για κάθε ένα φλιτζάνι βρώμης προσθέτουμε τέσσερα φλιτζάνια νερού. Μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε την σύσταση του γάλακτος στο γούστο μας προσθαφαιρώντας νερό. Μια πρώτη δοκιμή θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στην επιθυμητή σύσταση. Τέλος, δεν ξεχνάμε πως το γάλα βρώμης έχει την ιδιότητα να πήζει όταν ζεσταίνεται όπου και σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να πρέπει να προσθέσουμε κι άλλο νερό.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

 •            1 φλ βρώμη (roll oats)
 •            4 φλ νερό
 •            1 πρέζα αλάτι
 •            1 κγλ εκχύλισμα βανίλιας
 •            2 χουρμάδες
 •            1 κγλ άγλυκο κακάο (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ

 1. Σε ένα μπλέντερ τοποθετώ την βρώμη, το νερό, το αλάτι, τους χουρμάδες και την βανίλια. Το κακάο το χρησιμοποιώ εφόσον θέλω σοκολατούχο γάλα βρώμης και σε κάθε περίπτωση επιλέγω άγλυκο κακάο, χωρίς πρόσθετα, κατά προτίμηση γερμανικής προέλευσης. Αλέθω σε δυνατή ταχύτητα ωσότου πολτοποιηθούν όλα τα υλικά κι έχω ένα ομοιογενές υγρό. Δοκιμάζω το γάλα και προσαρμόζω την γεύση αναλόγως.
 2. Κατόπιν, σουρώνω το μείγμα είτε σε τουλπάνι μαγειρικής (ψιλό ύφασμα σαν γάζα) είτε σε λεπτό σουρωτήρι, ωσότου περάσει όλο από την άλλη πλευρά και παραμείνει μόνο η πούλπα, την οποία στην συνέχεια πετάω. Φυλάω το γάλα βρώμης σε δοχείο και διατηρώ στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Είναι έτοιμο για άμεση κατανάλωση. Καλή μας απόλαυση!

  Φωτογραφία: www.lovingitvegan.com/

Rate

2 σχόλια

 1. Awesome post! Keep up the great work! :)

   
 2. Η πούλπα τρώγεται υπέροχα με το κουταλάκι
  Αμαρτία να πεταχτεί

   

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.