Τάρτα (ή Πίτα) με Χριστουγεννιάτικη Γέμιση Γαλοπούλας

Τάρτα (ή Πίτα) με Χριστουγεννιάτικη Γέμιση Γαλοπούλας

8-10
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η χριστουγεννιάτικη γέμιση που έχει περισσέψει με τον κιμά, τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και τα ξερά φρούτα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ετοιμάζοντας την σε τάρτα είτε φτιάχνοντας με αυτήν πίτα. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την τάρτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού ή να ετοιμάσουμε την δική μας σπιτική βάση για τάρτα. Ετοιμάζοντάς την σε πίτα, θα χρειαστούμε ένα πακέτο φύλλο κρούστας και το σχετικό λάδι για άλειμμα (περίπου 1/2 φλ ελαιόλαδο) ή ένα πακέτο έτοιμης σφολιάτας, ανάλογα την προτίμησή μας. Η παρακάτω τάρτα ετοιμάστηκε με τον απλούστερο δυνατό τρόπο κι έγινε πεντανόστιμη, αξιοποιώντας την γέμιση που είχε περισσέψει, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στο φαγητό της προηγούμενης ημέρας και φτιάχνοντας ένα υπέροχο πιάτο που θυμίζει ελληνική κρεατόπιτα. (Η συνταγή δεν ενδείκνυται για χριστουγεννιάτικη γέμιση που περιέχει ρύζι.)

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

  •            800 γρ (περίπου ή όσο έχει περισσέψει) υπόλοιπη χριστουγεννιάτικη γέμιση
  •            1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού ή μια δόση σπιτικής ζύμης για τάρτα
  •            2 αυγά
  •            ½ -2/3 φλ βραστό νερό (ή όσο σηκώσει)
  •           ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Απλώνω τη σφολιάτα (ή τη ζύμη κουρού) σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και την μισοψήνω για 20’ στους 190°C ωσότου πάρει λίγο χρώμα. Αν χρησιμοποιώ σπιτική ζύμη για τάρτα ακολουθώ τις οδηγίες παρασκευής της. Κρατάω τη βάση της τάρτας στην άκρη για αργότερα.
  2. Χτυπάω τα 2 αυγά, τα ρίχνω στην γέμιση κι ανακατεύω καλά. Προσθέτω στην γέμιση το βραστό νερό κι ανακατεύω να γίνει η γέμιση από στεγνή και στερεή, παχύρευστα υδαρής. Προκειμένου η γέμιση να αποκτήσει την επιθυμητή υφή, σε περίπτωση που είναι πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα. Άλλωστε, η γέμιση θα δέσει και θα στερεοποιηθεί κατά το ψήσιμο χάρη στα χτυπημένα αυγά.
  3. Μεταφέρω την γέμιση πάνω στην μισοψημένη τάρτα, την στρώνω ομοιόμορφα και την ψήνω για 40-45’ στους 190°C ωσότου στερεοποιηθεί, ξεροψηθεί ελαφρά και γίνει ένα ενιαίο κομμάτι. Πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω μετά από λίγα λεπτά αφού η τάρτα με την χριστουγεννιάτικη γέμιση έχει λίγο κρυώσει.  Καλή επιτυχία!

 

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.