Τρουφάκια από Χουρμάδες (νηστίσιμα-χωρίς ζάχαρη)

Τρουφάκια από Χουρμάδες (νηστίσιμα-χωρίς ζάχαρη)

12-14
Τεμάχια
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Γνωρίζετε πως οι χουρμάδες περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα; Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η περιεκτικότητά τους (περίπου 70-80%) που 3 χουρμάδες μπορούν εύκολα να υποκαταστήσουν ένα επιδόρπιο. Από την άλλη τα θρεπτικά συστατικά του χουρμά είναι πολλά και σημαντικά αφού είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Οι χουρμάδες Medjool (που καλλιεργούνται κατά κόρον στο Ισραήλ – κι όχι μόνο) είναι ποικιλία με μεγάλους, χορταστικούς, αφράτους και συνάμα μαστιχωτούς και νωπούς χουρμάδες που είναι ιδανικοί γι’ αυτά τα τρουφάκια. Αν και δεν είναι απαγορευτικό να χρησιμοποιήσουμε άλλη ποικιλία χουρμάδων, με τους συγκεκριμένους το μείγμα μας θ’ αποκτήσει την επιθυμητή, ιδιαίτερα κολλώδη και μαστιχωτή υφή που θέλουμε να έχουν. Κοιτάζουμε οι χουρμάδες που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι φρέσκοι ή αλλιώς «νέας εσοδείας» και να μην έχουν παραμείνει στο ράφι του καταστήματος για πολύ καιρό καθώς αυτό πιθανότατα αυξάνει την πιθανότητα να έχουν στεγνώσει.

Η ακόλουθη εκτέλεση (από το www.minimalistbaker.com) μας δίνει τρουφάκια με υπέροχη υφή, πλούσια σε γεύση κι αρώματα καθώς το κακάο και η καρύδα εμπλουτίζουν και προσφέρουν ένταση και βάθος σε κάθε μπουκιά. Εκτός από συνταγή χωρίς υλικά ζωικής προέλευσης και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα τρουφάκια με χουρμάδες διατηρούνται στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

Για τα τρουφάκια

  •           240 γρ (10) χουρμάδες τύπου Medjool, χωρίς κουκούτσια
  •           1 κσ λάδι καρύδας
  •           2 κσ ζεστό νερό
  •           ¼ φλ άγλυκο κακάο
  •           ¾ κσ εκχύλισμα βανίλιας
  •           1,5 κσ φιστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο από ξηρούς καρπούς (όπως από κάσσιους, φουντούκια ή αμύγδαλα)
  •           1 πρέζα αλάτι
  •           ¾ φλ τριμμένη καρύδα ή ½ φλ αλεύρι αμυγδάλου

Για την επικάλυψη

  •           1/3 φλ τριμμένη καρύδα ή ¼ φλ άγλυκο κακάο

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Τοποθετώ στον επεξεργαστή τροφίμων τους καθαρισμένους χουρμάδες με το λάδι καρύδας, το ζεστό νερό, το άγλυκο κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας, το φιστικοβούτυρο και το αλάτι. Αλέθω τα υλικά ωσότου έχω ένα κολλώδες μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτω την τριμμένη καρύδα (ή το αλεύρι αμυγδάλου) κι αναμειγνύω ωσότου το μείγμα αποκτήσει μαστιχωτή υφή.
  2. Σε περίπτωση που το μείγμα δεν είναι σταθερό το τοποθετώ στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου ωσότου «σφίξει» και μπορώ να το δουλέψω ευκολότερα (βλέπε ακόλουθη φωτό). Αν πάλι είναι πολύ στεγνό προσθέτω λίγο ζεστό νερό ακόμα.
  3. Με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού πλάθω τα τρουφάκια σε ίσο μέγεθος που να μην ξεπερνάει το μέγεθος ενός καρυδιού. Για την επικάλυψη, τοποθετώ την καρύδα ή/και το κακάο σε (διαφορετικά) μπολ. Κατόπιν περνάω ένα-ένα τα τρουφάκια είτε στην καρύδα, είτε στο κακάο είτε και στα δύο εναλλάξ για μεγαλύτερη ποικιλία. Τα τρουφάκια με χουρμάδες διατηρούνται στο ψυγείο για 10 μέρες σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.