Κέικ Γεωγραφίας (Μαρμπρέ) με Ολόκληρο Πορτοκάλι

Κέικ Γεωγραφίας (Μαρμπρέ) με Ολόκληρο Πορτοκάλι

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Όταν είχα πρωτακούσει από καλή μου φίλη την ιδέα για το ολόκληρο πορτοκάλι στο κέικ εκτός από το ό,τι είχα εκπλαγεί είχα διατηρήσει κι επιφυλάξεις, μέχρι που το δοκίμασα… Το κέικ αυτό λοιπόν, περιέχει ολόκληρο πορτοκάλι το οποίο προστίθεται αφού αλεσθεί στο μπλέντερ όπως είναι, με την φλούδα.
Η «μαγική» προσθήκη του πορτοκαλιού πέραν από απίθανο άρωμα και γεύση, προσθέτει υγρασία στο κέικ το οποίο διατηρείται νωπό και φρέσκο για περισσότερο καιρό (μεγάλη υπόθεση για όσους δεν θα το καταναλώσουν μέσα στο πρώτο διήμερο). Επιλέγοντας δε να το αλέσω σε χονδρά κομμάτια (al dente) αυτά θυμίζουν κομμάτια από ζαχαρωμένα φρούτα (fruits glacés).
Στο σπιτικό μας πλέον τα περισσότερα καθημερινά κέικ (όπως το κέικ με χαρουπάλευρο και πορτοκάλι) ετοιμάζονται με βάση αυτήν την συνταγή η οποία προσαρμόζεται ανάλογα. Μπορεί δηλαδή να γίνει κέικ γεωγραφίας (marbré), σοκολατένιο κέικ με κακάο, αλλά κι απλό, άσπρο κέικ με γεύση πορτοκαλιού. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη συνταγή προτού δούμε πως ετοιμάζεται το κέικ γεωγραφίας (ή μαρμπρέ) με ολόκληρο πορτοκάλι.
Βούτυρο + λάδι: Στην συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε μόνο λάδι της προτίμησής μας είτε βούτυρο αγελαδινό και λάδι μαζί. Η δεύτερη επιλογή μας δίνει ζύμη αφράτη και αέρινη με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώσει ωραία και ν’ αποκτήσει μαλακή υφή.
Ζάχαρη: H προσθήκη ζάχαρης επίσης είναι ζήτημα επιλογής ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες που έχουμε. Παρ’ όλα αυτά, για την ίδια ποσότητα ζάχαρης γνωρίζουμε πως η ακατέργαστη ζάχαρη είναι λιγότερο γλυκιά από την συνηθισμένη κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς και λιγότερο επεξεργασμένη, γι’ αυτό και την προτιμάμε.
Αλεύρι: Χρησιμοποιώντας ένα μέρος αλεύρι ολικής άλεσης κι ένα μέρος αλεύρι κανονικό το κέικ μας θα γίνει πιο χορταστικό και θρεπτικό, πράγμα σημαντικό ειδικότερα αν έχουμε μικρά παιδιά που αρέσκονται να τσιμπολογάνε συχνά.
Πορτοκάλι: To πορτοκάλι που θα χρησιμοποιήσουμε φροντίζουμε να είναι ζουμερό, αρωματικό και λεπτόφλουδο κι όχι ιδιαίτερα μεγάλο γι’ αυτό και τα πορτοκάλια του χυμού (όπως τα Merlin) είναι ιδανική επιλογή γι’ αυτήν την εκτέλεση. Άλλωστε ένα πορτοκάλι με χοντρή φλούδα θα είχε και περισσότερο άσπρο μέρος το οποίο ενδέχεται να προσδώσει πικρή γεύση στο κέικ μας.
Γάλα / Φρέσκος Χυμός: Το γάλα της συνταγής μπορεί να είναι όποιο γάλα χρησιμοποιούμε στο σπίτι όπως αγελαδινό, κατσικίσιο, φυτικό (δηλ. καρύδας, ρυζιού, αμυγδάλου ή σόγιας) ή σε άλλη περίπτωση μπορεί να είναι και φρέσκος χυμός πορτοκαλιού.
Κομμάτια σοκολάτας / κόκκοι κακάο: Οι σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας υγείας καθώς και οι σπασμένοι κόκκοι κακάο (cacao nibs) που είναι εντελώς άγλυκοι και διόλου επεξεργασμένοι, τοποθετούνται στην επιφάνεια του κέικ για να σχηματίσει τραγανή υφή η κρούστα και το κέικ ν’ αποκτήσει πιο έντονη σοκολατένια γεύση.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ

  •           150 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 50 ml ελαιόλαδο (ή 1 φλ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)
  •           1,5 φλ. ακατέργαστη ζάχαρη (ή άλλη ζάχαρη της επιλογής μας όπως κρυσταλλική, μαλακή, καρύδας κ.α.)
  •           2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι ολικής
  •           1,5 φλ κοσκινισμένο αλεύρι κανονικό
  •           2 κ. γλ. baking powder
  •           4 κανονικά αυγά (ή 3 μεγάλα) σε θερμοκρασία δωματίου
  •           1 μεγάλο ή 2 μικρά λεπτόφλουδα και ζουμερά πορτοκάλια merlin, στο blender (χονδροαλεσμένα ή λεπτοαλεσμένα)
  •           ½ – 2/3 φλ. γάλα (της επιλογής μου ή χυμό πορτοκαλιού) για την άσπρη ζύμη
  •           3 κσ άγλυκο κακάο (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  •           ½ φλ γάλα (της επιλογής μου ή χυμό πορτοκαλιού) για την σοκολατένια ζύμη
  •           50 γρ. σταγόνες σοκολάτας υγείας, σε μικρά κομματάκια
  •           2-3 κσ σπασμένοι κόκκοι κακάο (cacao nibs), προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Βουτυρώνω κι αλευρώνω μία φόρμα για κέικ. Χτυπάω την ζάχαρη με το βούτυρο και το λάδι μέχρι ν’ ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Κοσκινίζω το αλεύρι και το baking powder. Προσθέτω στο μείγμα τ’ αυγά ένα-ένα να ενσωματωθούν καθώς τα χτυπάω. Στην συνέχεια ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder στο μείγμα και ξαναχτυπάω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Στο τέλος προσθέτω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά.
  4. Για το κέικ γεωγραφίας (marbré), κρατώ στο δοχείο του μίξερ το 1/5 της ζύμης αφού αδειάσω την υπόλοιπη στην φόρμα, προσθέτω το άγλυκο κακάο και το υπόλοιπο γάλα και χτυπάω για να φτιάξω το σοκολατένιο μέρος του κέικ.
  5. Κατόπιν το προσθέτω στην φόρμα και στριφογυρίζω ένα κουτάλι στην ζύμη ενώ την ίδια στιγμή γυρίζω την φόρμα προκειμένου να δημιουργήσω τα περίφημα «νερά του μαρμάρου» .%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b9
  6. Πασπαλίζω την επιφάνεια του κέικ με την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τους σπασμένους κόκκους κακάο για να προσδώσω υφή και επιπλέον γεύση στο κέικ. Ψήνω το κέικ γεωγραφίας με ολόκληρο πορτοκάλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω και κάτω αντίσταση) για 50’. Tο κέικ είναι έτοιμο όταν τρυπώντας με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο αυτή βγει στεγνή. Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση με το μοναδικό κέικ που έχει ολόκληρο πορτοκάλι!
Rate