Αυτή η συνταγή για σπιτικό “junk food” με σίγουρη επιτυχία μας δίνει φαγητό μεγάλης απόλαυσης, καλύτερης ποιότητας από το έτοιμο που βρίσκουμε στα ταχυφαγεία και προσφέρει την ευχαρίστηση της ετοιμασίας του στο σπίτι ειδικά αν έχουμε παιδιά. Tα “buffalo wings” αφού έτσι ονομάζονται οι πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου, ανήκουν στην αμερικάνικη κουζίνα τα οποία αφού τηγανιστούν λούζονται μ’ ένα υγρό μείγμα λιωμένου βούτυρου και πικάντικης σάλτσας με βάση τις πιπεριές καγιέν και το ξύδι. Το συγκεκριμένο προϊόν πικάντικης σάλτσας το αγοράζουμε συσκευασμένο από τα είδη «Διεθνούς Κουζίνας» από τα σούπερ-μάρκετ και της υπεραγορές που εκτός από αψάδα κι ένταση προσφέρει και γεύση εκτοξεύοντας το θαυμάσιο αποτέλεσμα της συνταγής στα ύψη. Οι πικάντικες και τραγανές φτερούγες κοτόπουλου σερβίρονται συνηθέστερα με μια πλούσια σάλτσα ροκφόρ για βούτηγμα.
Η παρακάτω εκτέλεση της συνταγής αντικαθιστά το τηγάνισμα των κομματιών κοτόπουλου με ψήσιμο στο φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Επίσης, ενώ η συνταγή απαιτεί εξ’ ορισμού φτερούγες κοτόπουλου, εμείς τις εναλλάσσουμε με μικρά μπουτάκια για να έχουν ποικιλία τα κομμάτια και να βρίσκουμε περισσότερο ψαχνό σε κάθε μπουκιά. Η συνταγή είναι ελαφρά προσαρμοσμένη από το www.cafedelites.com.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
ΥΛΙΚΑ:
Για τις Φτερούγες Κοτόπουλο
- 2 κιλά φτερούγες (και μικρά μπουτάκια κοτόπουλου, ανάμεικτα)
- 1 κσ baking powder
- ½ κγλ αλάτι
- 1 κγλ κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κγλ σκόρδο σε σκόνη
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την Πικάντικη Σάλτσα
- ¼ φλ βούτυρο, λιωμένο
- ½ φλ έτοιμη καυτερή σάλτσα “Frank’s Original Red-Hot Sauce”
- 1-2 κσ μέλι ή μαλακή/καστανή ζάχαρη
Για την Σάλτσα Ροκφόρ
- ½ φλ θρυμματισμένο μπλε τυρί (όπως blue cheese ή ροκφόρ)
- 1/3 φλ ξινή κρέμα ή γιαούρτι (2% λιπαρά)
- ¼ φλ μαγιονέζα
- 1 κσ χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 230°C. Με ένα χαρτί κουζίνας ταμπονάρω την υγρασία από τις φτερούγες κοτόπουλου.
- Σε ένα ευρύχωρο μπολ αναμειγνύω το baking powder, το ξερό σκόρδο και το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι ανακατεύω καλά. Μεταφέρω τα κομμάτια κοτόπουλου στο μπολ και τα γυρνάω ωσότου καλυφθεί όλη τους η επιφάνεια.
- Τοποθετώ τα κομμάτια πάνω σε σχάρα του φούρνου με μικρή απόσταση μεταξύ τους ενώ από κάτω διατηρώ ταψί με νερό για να μαζεύει το λίπος που θα στάζει κατά το ψήσιμο και να μην σχηματίζεται κάπνα.
- Ψήνω τα κομμάτια για 30’ και κατόπιν τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20-25’ ακόμα, ωσότου αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα και γίνουν τραγανά.
- Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της πικάντικης σάλτσας.
- Σε άλλο μικρότερο μπολ ανακατεύω με ένα πιρούνι όλα τα υλικά της σάλτσας ροκφόρ ωσότου σχηματισθεί μια παχύρευστη σάλτσα με εμφανή τα θρύμματα από το μπλε τυρί (ή το ροκφόρ).
- Ρίχνω τις ψημένες φτερούγες από τον φούρνο στην πικάντικη σάλτσα να καλυφθούν καλά. Κατόπιν, τοποθετώ τα κομμάτια κοτόπουλου σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρω με την σάλτσα ροκφόρ στο πλάι. Καλή επιτυχία!