Kροκ Mεσιέ (Croque Monsieur) και Κροκ Μαντάμ (Croque Madame)

Kροκ Mεσιέ (Croque Monsieur) και Κροκ Μαντάμ (Croque Madame)

2
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το κροκ μεσιέ (croque monsieur) είναι μια γαλλική εκτέλεση για ζεστό σάντουιτς φουρνισμένο στο γκριλ με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ. Σερβίρεται στα γαλλικά καφέ και μπιστρό ως ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ ενώ είναι διαδεδομένο κι ανά τον κόσμο ως ιδανική επιλογή για brunch. Το κροκ μαντάμ (croque madame) αποτελεί μια διαφορετική εκδοχή του πιάτου με την προσθήκη τηγανητών αυγών από πάνω.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

Για την κρέμα Béchamel

  •           1 κσ βούτυρο (αγελάδας)
  •           1 κσ αλεύρι
  •           2/3 φλ φρέσκο γάλα
  •           1-2 πρέζες αλάτι
  •           1-2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Για τα Τοστ

  •            2 κσ βούτυρο (αγελάδας) για το άλειμμα
  •            4 χοντρές φέτες ψωμί του τοστ
  •            4 λεπτοκομμένες φέτες ζαμπόν
  •            4 φέτες τυρί Emental ή Gruyere

 

Για τα Kροκ Mαντάμ (croque madame)

  •            2 αυγά ποσέ ή τηγανιτά ή βραστά μελάτα
  •            Αλάτι και φρεσκτριμμένο πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Ετοιμάζω την μπεσαμέλ λιώνοντας σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6/9) το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτω το αλεύρι κι ανακατεύω ωσότου σχηματισθεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτω το γάλα, ανακατεύω διαρκώς να ομογενοποιηθεί το μείγμα και περιμένω να δέσει η κρέμα σχηματίζοντας φουσκάλες. Αποσύρω από την φωτιά, προσθέτω το αλάτι και το μοσχοκάρυδο προσαρμόζοντας την γεύση κι αφήνω στην άκρη.
  2. Ζεσταίνω είτε το γκριλ του φούρνου στην χαμηλή ένταση είτε την τοστιέρα.
  3. Αλείφω όλες τις φέτες του τοστ από την μια πλευρά με το βούτυρο με έμφαση στις άκρες και τις γωνίες.
  4. Τις αλείφω από την εσωτερική πλευρά με την μπεσαμέλ κρατώντας 4 κγλ για το τέλος.
  5. Τοποθετώ σε 2 φέτες του τοστ από μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί και πάλι μια φέτα ζαμπόν και κλείνω τα τοστ με τις άλλες 2 φέτες.
  6. Αλείφω την επιφάνεια του κάθε τοστ με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τοποθετώ από μια φέτα τυριού στην κάθε επιφάνεια. Αν επιθυμώ γαρνίρω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα επιπλέον για έξτρα κρούστα και γεύση.
  7. Φουρνίζω τα κροκ μονσιέρ στο φούρνο ή στην τοστιέρα (χωρίς ν’ αγγίζει το πάνω μέρος στο τοστ) ωσότου το τυρί σχηματίσει τραγανή κρούστα και λιώνει η γέμιση.

Για το Kρoκ Mαντάμ (Croque Madame): Ετοιμάζω τα αυγά είτε βραστά (αρκεί να είναι μελάτα), είτε ποσέ είτε τηγανιτά και στην συνέχεια τα τοποθετώ πάνω στα ψημένα τοστ μόλις τα βγάλω από τον φούρνο ή την τοστιέρα. Αλατοπιπερώνω τα αυγά προτού σερβίρω.

Photo:www.food52.com

Σερβίρω τα κροκ μεσιέ ή τα κροκ μαντάμ με φρέσκια πράσινη σαλάτα με ένα ντρέσινγκ με μουστάρδα και μέλι που του πάει πολύ. Καλή μας απόλαυση!

Rate