Κοτόπουλο με Λαχανικά (Κατσαρόλας)

Κοτόπουλο με Λαχανικά (Κατσαρόλας)

4-6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το κοτόπουλο με τα λαχανικά είναι ένα “one pot meal” δηλαδή ανήκει στην κατηγορία των γευμάτων που ετοιμάζονται σε ένα σκεύος και είναι πρακτικά, πλούσια και ισορροπημένα χωρίς να απαιτούν πολύ από τον χρόνο μας. Είναι δε τόσο πλήρες που ετοιμάζοντας αυτό το γεύμα δεν χρειάζεται να ετοιμάσουμε τίποτα άλλο αφού καλύπτεται η ανάγκη για πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και τα λιπαρά.

Στην ακόλουθη συνταγή το κοτόπουλο συνδυάζεται με λαχανικά όπως ο αρακάς, η γλυκοπατάτα, οι πατάτες και το καλαμπόκι με κόκκινη σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά σε ένα απλό και καθημερινό φαγητό στην κατσαρόλα. Είναι ένα εύκολο πιάτο με ευεύρετα λαχανικά που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι και την κατάψυξή μας ανά πάσα στιγμή, ενώ μας δίνει την επιλογή να τα αντικαταστήσουμε ή να τα συμπληρώσουμε και με διαφορετικά ή επιπλέον λαχανικά όπως είναι τα φασολάκια, οι μπάμιες, οι αγκινάρες, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι ή οι μελιτζάνες. Σε γενικές γραμμές είναι ένα ευέλικτο φαγητό που προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις προτιμήσεις μας.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

  •           600 γρ μπούτια κοτόπουλο (χωρίς κόκκαλο και λίπος)
  •           2 κσ ελαιόλαδο, για το ρόδισμα
  •           1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •           150 ml άσπρο κρασί
  •           450 γρ αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
  •           1 μικρή πατάτα, κομμένη σε κύβους
  •           1 μικρή γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους
  •           2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες κι αλεσμένες
  •           1 κσ πάστα ντομάτας (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)
  •           1/2 κγλ κουρκουμά
  •           1 κγλ ζωμός κοτόπουλου σε σκόνη + ½ φλ νερό
  •           αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •           2/3 φλ καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβας
  •           1,5 κγλ φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (ή 1/2 κγλ αποξηραμένο)
  •           1/3 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  •           2-3 κσ ελαιόλαδο, για το τέλος

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος με καπάκι ζεσταίνω το λάδι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9). Αφού ζεσταθεί καλά ρίχνω τα κομμάτια κοτόπουλου και τα αλατοπιπερώνω. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρίζω να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά. Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το γυρνάω να ροδίσει μαζί με το κοτόπουλο. Κατόπιν ρίχνω και το κρασί και περιμένω να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.
  2. Στην συνέχεια ρίχνω τον αρακά, τις πατάτες σε κύβους, την αλεσμένη ντομάτα και την πάστα ντομάτας, τον κουρκουμά, την σκόνη κοτόπουλου με το νερό κι αλατοπιπερώνω ελαφρά (θυμάμαι πως ο ζωμός κοτόπουλου περιέχει αλάτι). Κλείνω το καπάκι του σκεύους και περιμένω να πάρει βράση το φαγητό προτού κατεβάσω την θερμοκρασία. Σιγοβράζω (3/9) για 40’ περίπου, ωσότου ψηθεί το κοτόπουλο και μαλακώσουν τα λαχανικά.
  3. Λίγο πριν τον χρόνο ολοκλήρωσης του φαγητού, προσθέτω το καλαμπόκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το σχοινόπρασο και δίνω μια τελευταία βράση στο φαγητό (7/9). Σημειώνεται πως το καλαμπόκι δεν χρειάζεται χρόνο για να ψηθεί καθώς είναι προβρασμένο. Δοκιμάζω την γεύση του φαγητού και διορθώνω αναλόγως, ενώ αν επιθυμώ μπορώ στο τέλος να προσθέσω 2-3 κσ ελαιόλαδο. Καλή μας απόλαυση!

 

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.