Απίθανη τάρτα κις με πολλά και διαφορετικά χορταρικά εκτός από σπανάκι όπως, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο αλλά κι άφθονο τυρί φέτα που ταιριάζει απίθανα με τις πρασινάδες. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορεί να ετοιμασθεί και με κατεψυγμένο σπανάκι που δεν χρειάζεται ούτε πλύσιμο ούτε ψήσιμο αλλά κι έτοιμη ζύμη κουρού. Ψήνω την τάρτα κις λίγο προτού την σερβίρω για να είναι πιο νόστιμη και να ευωδιάζει αρώματα.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 1 πακέτο ζύμη κουρού (ή 1 δόση σπιτική ζύμη για τάρτα)
- 2 κσ ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό σπανάκι καλά πλυμένο (ή 1 πακέτο των 450 γρ καταψυγμένο για μεγαλύτερη ευκολία)
- 2 πράσα (πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες)
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (πλυμένα και κομμένα)
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος)
- 1,5 κσ ξερός δυόσμος (ή 4 κ.σ. φρέσκο)
- 1 κσ corn flour (για τα υγρά)
- ½ κγλ ζάχαρη
- 300 γρ φέτα (ελαφρώς ξαρμυρισμένη)
- 250 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 3 αυγά
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κσ μουστάρδα απλή (για την ζύμη)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ανοίγω την συσκευασία της ζύμης κουρού κι απλώνω σε μια στρογγυλή ταρτιέρα (διαμέτρου 35 εκ) πρώτα το πρώτο φύλλο και μετά το δεύτερο από πάνω. Κόβω τις άκρες που περισσεύουν και τρυπάω την ζύμη με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνω την ζύμη για 20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C ωσότου πάρει χρώμα.
Σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) μαραίνω τα ψιλοκομμένα πράσα, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο λάδι. Αφού πιούν τα υγρά τους, προσθέτω το φρέσκο σπανάκι να μαραθεί και να στεγνώσει κι αυτό από υγρά. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω κατεψυγμένο σπανάκι τ’ αφήνω πρώτα για 2 ώρες σ’ ένα σουρωτήρι να ξεπαγώσει. Μόλις μαλακώσει το στύβω με τα χέρια ν’ αφήσει όλα του τα νερά. Το κατεψυγμένο σπανάκι δεν χρειάζεται να μαραθεί στην φωτιά άρα μόλις ξεπαγώσει και μαλακώσει το προσθέτω στο μείγμα τα λοιπών χορταρικών κι απλώς το αναμειγνύω. (Αυτήν την φορά χρησιμοποίησα κατεψυγμένο σπανάκι.)Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα 3 αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέτω τα μαραμένα χορταρικά με το σπανάκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, τον δύοσμο, το corn flour, την ζάχαρη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρίβω με τα χέρια την μισή φέτα σε μεγάλα κομμάτια ενώ την άλλη μισή την κρατάω για το τέλος. Ανακατεύω την γέμιση να ομογενοποιηθούν τα υλικά και την κρατάω στην άκρη για λίγο αργότερα.
Αλείφω την μουστάρδα στην επιφάνεια της ψημένης ζύμης με την βοήθεια ενός πινέλου. Κατόπιν απλώνω ομοιόμορφα από πάνω το μείγμα της γέμισης και τρίβω με τα χέρια την φέτα που έχει περισσέψει για να είναι πιο ευδιάκριτη στο μάτι και στo στόμα. Ψήνω την τάρτα κις στους 190C για 40’ ωσότου στερεοποιηθεί η γέμιση κι αποκτήσει χρώμα. Σερβίρω σε κομμάτια μετά από 20’ αφού έχει κρυώσει για να μην διαλύεται. Καλή απόλαυση!