Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος για την γιαπωνέζικη σούπα ράμεν (με αρχική προέλευση από την Κίνα). Αφού την είχαμε γευτεί σε ασιατικό εστιατόριο σε ανύποπτο χρόνο (ομολογώ πως δεν με συγκίνησε την δεδομένη στιγμή), κατόπιν μας δημιουργήθηκε (στα παιδιά μου, δηλαδή) η ανάγκη να την φτιάξουμε και στο σπίτι. Μέχρι εκείνη την στιγμή όμως δεν είχα εντρυφήσει στην ιδέα “ramen”. Παρ’ όλα αυτά δεν χαλάω χατίρι σε νέα γαστρονομικά ταξίδια. Γιατί πράγματι, περί αυτού πρόκειται, η σούπα ράμεν είναι ένα ταξίδι και θα σε ταξιδέψει σε πολλά και διαφορετικά μονοπάτια, όσα περίπου είναι και τα υλικά που έχεις επιλέξει να βάλεις στην σούπα σου. Με ανάμικτες γλυκές κι αλμυρές γεύσεις, διαφορετικές υφές στο ίδιο πιάτο και με παρουσίαση που γεμίζει το μάτι προτού γεμίσει το στομάχι, το ράμεν είναι μια σούπα που σε «ζεσταίνει».
Η σούπα στην βάση της αποτελείται από ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου, βρασμένα νούντλς, κομμάτια χοιρινού ή κοτόπουλου και διάφορα toppings όπως ψιλοκομμένα λαχανικά, βραστό αυγό και μυρωδικά. Οι επιλογές όμως των υλικών για την σούπα είναι πολλές και διαφορετικές και οι συνδυασμοί ατελείωτοι. Εμείς στην πρώτη μας απόπειρα στο σπίτι βασιστήκαμε σε συνταγή από το www.bbcgoodfood.com και μας κάλυψε πλήρως. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να την προσαρμόσουμε στις προτιμήσεις μας. Ελπίζω να σας ανταμείψει.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
Για την σούπα
- 700 ml ζωμός κότας
- 1-2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
- 4 κσ σάλτσα σόγιας
- 1 κγλ σάλτσα Worcestershire
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (3-4 εκ.), τεμαχισμένο
- ½ κγλ έτοιμο μείγμα μπαχαρικών “5 spice” (στα ασιατικά είδη)
- 1 πρέζα σκόνη τσίλι
- 1 κγλ ζάχαρη κρυσταλλική
- 375 γρ νούντλς ρυζιού
- 400 γρ μαγειρεμένο χοιρινό ή κοτόπουλο μπούτι
- 2 κσ λάδι σουσαμιού ή ελαιόλαδο
Για γαρνιτούρα
- 100 γρ φρέσκο σπανάκι baby
- 4 κσ καλαμπόκι βρασμένο
- 4 αυγά ορτυκιού (βράσιμο 1,5’) ή 2 κανονικά αυγά (3’ για μελάτα)
- 100 γρ μανιτάρια φύτρες ή 1 φύλλo φυκιού nori, κομμένο σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)
- 4-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- Λίγο σουσάμι και μαυροκούκι
- Φύλλα φρέσκου κόλλιανδρου
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετώ σε μια κατσαρόλα τον ζωμό κοτόπουλου, τις σκελίδες σκόρδου, το φρέσκο τζίντζερ, την σόγια, την σάλτσα Worcestershire, το μείγμα μπαχαρικών, το τσίλι και 300 ml νερό. Δίνω βράση και σιγοβράζω για 5’ συνολικά. Προσθέτω την ζάχαρη, δοκιμάζω τον ζωμό και διορθώνω την γεύση αναλόγως. Αφήνω στην άκρη τον ζωμό να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάζω τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής τους. Στην δική μας περίπτωση, τα νούντλς χρειάζονταν μούλιασμα σε βραστό νερό για 2-3‘ χωρίς να απαιτείται βράσιμο. Τα σουρώνω και τα κρατώ στην άκρη.
- Τεμαχίζω το μαγειρεμένο κοτόπουλο ή χοιρινό σε λωρίδες και τις περνάω στο τηγάνι στο σουσαμέλαιο ή το ελαιόλαδο. Αν δεν έχω ετοιμάσει το κρεατικό από πριν, το ψήνω εκείνη την στιγμή σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι ωσότου ροδοκοκκινίσει, αποκτήσει τραγανή κρούστα και ψηθεί καλά εσωτερικά.
- Μοιράζω τα νούντλς σε 4 ευρύχωρα μπολ. Σε κάθε μπολ προσθέτω ¼ από το κρέας, 25 γρ σπανάκι, 1 κσ καλαμπόκι, 1 αυγό ορτυκιού ή ½ κανονικό αυγό (κομμένο στην μέση), 25 γρ μανιτάρια φύτρες και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
- Αφού έχω ξανά δώσει βράση στον ζωμό, τον σουρώνω και τον μοιράζω στα 4 πιάτα. Τέλος, γαρνίρω το κάθε πιάτο με το άσπρο και μαύρο σουσάμι και προσθέτω λίγα φύλλα κόλλιανδρου.
Σημείωση: Τα enoki είναι μανιτάρια με μακριούς, λεπτούς μίσχους και μικροσκοπικά «καπελάκια». Έχουν ήπια, ντελικάτη γεύση που θυμίζει φύτρες και χλωρό αμύγδαλο. Τρώγονται κυρίως ωμά και σοταρισμένα. Τα βρίσκουμε σε μαγαζιά delicatessen. Το φύλλο nori, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή sushi και δίνει τραγανή υφή στην σούπα, το βρίσκουμε στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ασιατικά είδη.