Το στρούντελ, αυτό το γλυκό αρτοσκεύασμα με την γεμιστή ζύμη είναι από τα πιο εύκολα γλυκίσματα που μπορούμε να ετοιμάσουμε την Κυριακή που είναι μέρα «γιορτής και σχόλης» ή οποτεδήποτε μας περισσεύει λίγος χρόνος. Πρόκειται για την εύκολη εκδοχή του βιεννέζικου στρούντελ με μήλα, που χάριν ευκολίας ετοιμάζεται με έτοιμα φύλλα σφολιάτας. Η εν λόγω συνταγή περιέχει λίγη ζάχαρη κι έχει προσθήκη σταφίδων και καρυδιών για έξτρα υφή. Τρώγεται χλιαρό, άρα είναι καλό να το ετοιμάσουμε λίγο πριν το σερβίρουμε για να είναι νοστιμότερο. Στα μπαχαρικά, εκτός από κανέλα και μοσχοκάρυδο, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γαρύφαλλο ή τριμμένο τζίντζερ, ενώ αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουκουνάρια, αμύγδαλα ή φουντούκια. Με άλλα λόγια μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα γούστα μας. Τέλος, οι ακόλουθες αναλογίες και υλικά μας δίνουν 2 στρούντελ χρησιμοποιώντας και τα 2 φύλλα σφολιάτας. Αν όμως επιθυμούμε να ετοιμάσουμε μόνο ένα φύλλο σφολιάτας μειώνουμε τις αναλογίες στο μισό.
ΥΛΙΚΑ
Ingredients
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Ξεπαγώνω τα φύλλα σφολιάτας από το βράδυ τοποθετώντας τα στην συντήρηση ή την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν την χρήση. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 185°C.
- Σε ένα ευρύχωρο μπολ προσθέτω τα κομμένα μήλα, την ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα ψιλοκομμένα καρύδια, το λιωμένο βούτυρο, τo αραρούτι (ή το κορν φλάουρ) και προαιρετικά το ξύσμα λεμονιού ή το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύω το μείγμα να αναμειχθούν τα υλικά και το κρατάω στην άκρη.
- Σε επίπεδη κι ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια απλώνω το φύλλο σφολιάτας, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι κι από πάνω και με έναν πλάστη ανοίγω το φύλλο (κατά 15%) να πλατύνει.
- Μεταφέρω το πρώτο φύλλο σε λαδόκολλα ή πάνω σε αντικολλητικό ταψί. Τοποθετώ την μισή γέμιση στο 1/3 της επιφάνειας της ζύμης και την απλώνω ομοιόμορφα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω κάθετες λωρίδες στα δεξιά κι αριστερά της γέμισης δημιουργώντας περίπου 12 λωρίδες σε κάθε πλευρά. Βρέχω ελαφρά τις άκρες με νερό και γυρίζω τις λωρίδες πάνω από την γέμιση, γυρίζοντας τες εναλλάξ από την μια και την άλλη πλευρά ωσότου τελειώσουν. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί η ζύμη την εντύπωση της πλέξης. Σφραγίζω τις ανοιχτές άκρες με λίγο νερό να κολλήσουν και μ’ ένα πινέλο βρέχω την επιφάνεια της ζύμης με το ασπράδι αυγού. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και την υπόλοιπη γέμιση.
- Ψήνω τα στρούντελ στον φούρνο για 40′-45’ ωσότου αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αφήνω να ξεκουραστούν για 10’ προτού τα πασπαλίσω με την άχνη ζάχαρη και σερβίρω. Την επομένη μέρα ζεσταίνω το στρούντελ που περίσσεψε για 15′ στον φούρνο στους 150°C για να ξαναποκτήσει η σφολιάτα τραγανή υφή και γεύση που χάνονται όταν κρυώσει. Καλή μας απόλαυση!
Σημείωση: Στις φωτογραφίες η συνταγή δοκιμάστηκε με έτοιμη ζύμη κουρού, αλλά δεν είναι μια εκδοχή που την προτιμάμε και γι’ αυτό δεν την κρατάμε.