Ζυμαρικά με Σάλτσα Ροκφόρ

Ζυμαρικά με Σάλτσα Ροκφόρ

2
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αγαπημένη συνταγή, βγαλμένη από τα παλιά τα χρόνια, τότε που η Αθήνα γνώριζε την διεθνή κουζίνα, αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τα πρώτα ιταλικά είχαν ξεπροβάλει και οι πάσης φύσεως συνταγές με ζυμαρικά είχαν τον πρώτο λόγο. Χάρη όμως στην ευκολία του και την αγάπη μας σ’ αυτό το ιδιαίτερο τυρί, τα ζυμαρικά με σάλτσα ροκφόρ είναι πιάτο με σταθερή αξία ακόμα και τριάντα χρόνια μετά… Αποτελείται από ζυμαρικά της επιλόγης μας και μια ελαφριά σάλτσα γάλακτος με λιωμένο τυρί ροκφόρ που προσφέρει ένταση στην γεύση χωρίς να βαραίνει.

Για την παρασκευή του προτιμήστε τα “σκιουφιχτά” που είναι φρέσκα, κρητικά ζυμαρικά με μεταξένια υφή. Στα κρητικά “σκιουφίζω” (εξ ου και σκιουφιχτά) σημαίνει στρουφίζω, δηλαδή στρίβω. Το χαρακτηριστικό στριφτό τους σχήμα προέρχεται από το στρίψιμο των λωρίδων ζύμης, αφού δεν φτιάχνονται με φύλλο, όπως άλλα φρέσκα ζυμαρικά, αλλά με κομμάτια ζύμης. Στην κεντρική και νότια Ιταλία, και ιδιαίτερα στη Σικελία, η οποία έχει πολλά κοινά με την Κρήτη, υπάρχει ένα αντίστοιχο ζυμαρικό που λέγεται “casarecce” – μοιάζει πολύ με τα σκιουφιχτά – και το οποίο είναι επίσης ιδανικό για την συνταγή μας (πηγή: www.ti-einai.gr).

Και δύο-τρεις μικρές συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα: Η συνταγή, λόγω του ροκφόρ που είναι ήδη αλμυρό, δεν χρειάζεται αλάτι πέρα από αυτό στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά. Επίσης, η παρμεζάνα, αν και δεν πρωτοστατεί, βοηθάει την σάλτσα να δέσει και ν’ αποκτήσει όγκο και κρεμώδη υφή – με άλλα λόγια μην την παραλείψετε. Τέλος, όπως όλα τα ζυμαρικά έτσι κι αυτό είναι πιάτο της ώρας, γι’ αυτό το ετοιμάζουμε λίγο προτού το σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           230 γρ άβραστα ζυμαρικά τύπου σκιουφιχτά, κοχύλια, βίδες, πέννες, ριγκατόνι ή άλλα ζυμαρικά με κοίλωμα
  •           100 ml γάλα πλήρες
  •           100 ml κρέμα γάλακτος
  •           50 ml από το νερό των ζυμαρικών που βράζουν
  •           70 γρ ροκφόρ ή μπλε τυρί + λίγο ακόμα τριμμένο για γαρνιτούρα
  •           4 κσ παρμεζάνα τριμμένη
  •           1 κσ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  •           Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •          1/2 κ γλ αλάτι για το βράσιμο των ζυμαρικών

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό κατά 2’ λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Παράλληλα σε ένα μικρό σκεύος ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το νερό ζυμαρικών και μόλις πάρει βράση το μείγμα προσθέτω το πατημένο ροκφόρ. Ανακατεύω να λιώσει το τυρί και κρατάω την κρέμα ροκφόρ στην άκρη.
  3. Αφού βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνω και τα επιστρέφω στην κατσαρόλα όπου προσθέτω την κρέμα ροκφόρ, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 3 κσ παρμεζάνα. Ανακινώ την κατσαρόλα να πάει η κρέμα παντού και στην συνέχεια κλείνω το καπάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία (4/9) δίνω μια μικρή βράση στα ζυμαρικά.
  4. Κατόπιν τ’ αφήνω να δέσουν για 2-3’ ακόμα προτού τα σερβίρω. Γαρνίρω το κάθε πιάτο με λίγο τριμμένο ροκφόρ, λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.     

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.