Φωτογραφία: Το Βήμα Gourmet

Γιουβαρλάκια με Λάχανο

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η γέννηση της συνταγής αυτής προέκυψε από τον περιορισμένο χρόνο που οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε καθώς κι από την ανάγκη να μην αποχωριζόμαστε γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε κι αγαπάμε ιδιαίτερα. Οι λαχανοντολμάδες με γιουβαρλάκια κι αυγολέμονο είναι από τις συνταγές που θυμίζουν χειμώνα, σπιτικό και οικογενειακό φαγητό και κυρίως το μεράκι και την αγάπη για το μαγείρεμα όταν αυτό απαιτεί διάθεση, χρόνο κι επιμέλεια. Με την ακόλουθη εκτέλεση κάνουμε αποσύνθεση των κλασικών λαχανοντολμάδων και τους ξανασυνθέτουμε με τρόπο που η γέμιση του κιμά να γίνεται γιουβαρλάκι, τα ελεύθερα, χονδροκομμένα φύλλα λάχανου να υποκαταστήσουν τον ντολμά, ενώ η όλη γεύση όχι μόνο παραμένει ίδια αλλά γίνεται και περισσότερο προσιτή.

Ingredients

ΥΛΙΚΑ

Για την σούπα:

  •           Ένα μικρό ή ½ κανονικό τρυφερό λάχανο εποχής
  •           1 φλ νερό
  •           ½ κγλ μαραθόσπορο
  •           Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •          ½ κγλ κουρκουμά
  •          ξύσμα από 1,5 λεμόνι (ακέρωτο)

 

Για τα γιουβαρλάκια:

  •            150 γρ κιμάς χοιρινός
  •            300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  •            1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •            2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •            ½ ματσάκι μαϊντανού ή 1 χούφτα φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα
  •            1 κ.σ. ξερό δυόσμο
  •            1 φλ του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα (κατάλληλο για γεμιστά), πλυμένο
  •            Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •            ½ φλ αλεύρι, για το πλάσιμο
  •            3 φλ ζωμό λαχανικών (ή 3 κγλ ζωμό σκόνη + 3 φλ νερό)
  •            3 κσ ελαιόλαδο

 

Για το αυγολέμονο:

  •           2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •           3 κσ γιαούρτι
  •           1 κσ κορν φλάουρ
  •           Χυμός από 2 λεμόνια
  •           αλατοπίπερο

 

Για γαρνιτούρα:

  •           Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, σέλινου, άνηθου ή σχοινόπρασου
  •           Λίγη πάπρικα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Κόβω το λάχανο στη μέση, αφαιρώ το κεντρικό του μέρος που είναι σκληρό και κόβω σε μεγάλα κομμάτια (3 εκ. x 5 εκ.).
  2. Τοποθετώ το κομμένο λάχανο σε ευρύχωρη και βαθιά κατσαρόλα με 1 φλ νερό να πάρει βράση και κατόπιν σιγοβράζω να μαραθεί για 20’. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον μαραθόσπορο, τον κουρκουμά και το ξύσμα από φλοιό λεμονιού. Κρατάω στην άκρη για αργότερα.
  3. Τοποθετώ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μικρό σκεύος για 10’ με 1/3 φλ νερό προκειμένου να μαραθεί και να είναι πιο εύπεπτο στο γιουβαρλάκι. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  4. Παράλληλα, τοποθετώ στο multi τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό ή το σέλινο και τα ψιλοκόβω. Αν δεν διαθέτω multi τα ψιλοκόβω με το χέρι.
  5. Σε μια γαβάθα ζυμώνω για 5-10’ τους δυο κιμάδες, το ψημένο κρεμμύδι, το μείγμα με το σέλινο ή τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, το ρύζι και το αλατοπίπερο. Στην συνέχεια πλάθω τα γιουβαρλάκια σε ίδιο μέγεθος και τ’ αλευρώνω.
  6. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζω 3 φλ ζωμού με 3 κσ ελαιόλαδο και προσθέτω τα γιουβαρλάκια λίγα-λίγα ώστε να μην χαθεί ο βρασμός. Σιγοβράζω για 10’.
  7. Κατόπιν μεταφέρω τα γιουβαρλάκια με τρυπητή κουτάλα πάνω από το λάχανο, προσθέτω τον ζωμό και ξαναδίνω βράση. Σιγοβράζω για 20’ να δέσουν οι γεύσεις.
  8. Ανακατεύω τα υλικά του αυγολέμονου σε ένα δοχείο και προσθέτω λίγο από τον βραστό ζωμό για να αποκτήσει το μείγμα θερμοκρασία. Τραβάω την σούπα με τα γιουβαρλάκια από την φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός ρίχνω το αυγολέμονο. Σείω την κατσαρόλα ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού-αποφεύγω να ανακατέψω με κουτάλα-κι αφήνω το φαγητό στην άκρη να ξεκουραστεί.
  9. Λίγα λεπτά αργότερα σερβίρω τα γιουβαρλάκια με λάχανο γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, σχοινόπρασο ή σέλινο και πάπρικα. Καλή μας απόλαυση!

Σημείωση:  H ακόλουθη, υπέροχη φωτογραφία από το “Το Βήμα Gourmet” περικλείει όλη την θαλπωρή αυτού του πιάτου.

Φωτογραφία: Το Βήμα Gourmet
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.