Φωτογραφία: https://elavegan.com/

Ινδικό Νταλ με Φάβα και Κάρυ

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το ινδικό νταλ (dal ή dahl) αποτελεί τόσο πιάτο όσο και υλικό καθώς στα ινδικά αφορά σε όλα τα όσπρια που είναι τεμαχισμένα όπως τα ρεβίθια (δηλαδή η φάβα), οι φακές ή τα φασόλια τα οποία μάλιστα δεν απαιτούν μούλιασμα. Επίσης, το πιάτο νταλ έχει να κάνει με όλους τους χυλούς ή σούπες που περιέχουν τα προαναφερόμενα όσπρια και τα οποία επιπλέον αποτελούν μεγάλο μέρος της ινδικής κουζίνας.

Η συνταγή περιλαμβάνει υπέροχα αρωματικά υλικά, όπως μείγμα μπαχαρικών curry, γάλα καρύδας, λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρεται πάνω σε στρώμα από σπυρωτό ρύζι (προσαρμοσμένη συνταγή από το www.bosh.tv.). Ο λόγος που αγαπάμε όμως το ινδικό νταλ πέρα από τα πολλά και διαφορετικά του αρώματα είναι πως ανήκει στην κατηγορία των βίγκαν (νηστίσιμων) επιλογών που κάνουν την διατροφή και τη νηστεία μας πιο ενδιαφέρουσες.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

Για το νταλ:

  •           1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •           1-3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  •           2,5 εκ φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  •           2,5 κσ ελαιόλαδο
  •           ½ κγλ αλάτι
  •           ½ – 1 κγλ νιφάδες τσίλι
  •           ½ κσ κύμινο
  •           1 κγλ κουρκουμά
  •           1 κσ garam masala
  •           1 κγλ ξερό κόλιανδρο
  •           200 γρ φάβα ή κόκκινες φακές
  •           500 γρ ζωμός λαχανικών (ή 1 κγλ σκόνη λαχανικών + 500 γρ βραστό νερό)
  •           400 γρ γάλα καρύδας (πλήρες)
  •           400 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
  •           1 κοφτή κγλ ζάχαρη
  •           προαιρετικά, 75 γρ βραστό νερό

 

Για το γαρνίρισμα:

  •          φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  •          1 λάιμ, κομμένο στα 4
  •          βρασμένο ρύζι της αρεσκείας μου

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Σε ένα σκεύος τοποθετώ το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου (τις προτιμώ να είναι ολόκληρες για να τις αφαιρέσω στο τέλος), το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το ελαιόλαδο.
  2. Τα γυρίζω στο λάδι για 2-3’ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) να μαραθούν και στην συνέχεια προσθέτω το τσίλι, το κύμινο, τον κουρκουμά, το garam masala και τον ξερό κόλιανδρο ν’ αφήσουν τα αρώματά τους.
  3. Αφού γυρίσω και τα μπαχαρικά στα λάδι για 1-2’, προσθέτω την φάβα (ή τις κόκκινες φακές) και τον ζωμό λαχανικών και δίνω βράση στο μείγμα. Κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω (3/9) για 20’ ωσότου μαλακώσει η φάβα αλλά ωστόσο παραμένει aldente.
  4. Ρίχνω το γάλα καρύδας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την ζάχαρη και δίνω και πάλι βράση και σιγοβράζω για άλλα 10’. Προσθέτω λίγο από το βραστό νερό αν η πυκνότητα του δεν είναι ικανοποιητική καθώς το νταλ θα πρέπει να θυμίζει χυλό. Αφαιρώ τις σκελίδες σκόρδου.
  5. Για το σερβίρισμα, έχω ετοιμάσει ρύζι της αρεσκείας μου όπως basmati ή jasmine και σερβίρω το νταλ από πάνω γαρνίροντας με φρέσκα φύλλα κόλιανδρου και χυμό από ¼  λάιμ στην μερίδα. Καλή απόλαυση!

Φωτογραφία: https://elavegan.com/
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.