Τιραμισού (Βασική Συνταγή)

Τιραμισού (Βασική Συνταγή)

To τιραμισού που είναι ιταλικό παραδοσιακό γλυκό που στα ελληνικά σημαίνει “ανέβασέ με” λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφέ βασίζεται σε λίγα υλικά, κυρίως αυγά, τυρί μασκαρπόνε και σαβουαγιάρ και δίνει αφράτο και κρεμώδες γλύκισμα με άρωμα και γεύση καφέ. H κρέμα που βασίζεται κατά βάση στα χτυπημένα αυγά βγαίνει αέρινη και διόλου βαριά που σημαίνει πως το τιραμισού δεν γίνεται δύσπεπτο μετά από πλήρες γεύμα. Η ακόλουθη εκτέλεση περιέχει μάλλον αναπάντεχα το δικό μας ούζο (ή το ιταλικό λικέρ με γλυκάνισο, την Sambuca) το οποίο καλύπτει την οσμή των χτυπημένων κρόκων προσδίδοντας επιπλέον ελαφρύ άρωμα. Το τιραμισού γίνεται καλύτερο την επόμενη μέρα που έχουν δέσει οι γεύσεις.

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  •           1,5 κ.σ. ούζο ή Sambuca
  •           2 κσ ρούμι
  •           9 κσ ζάχαρη
  •           500 γρ μασκαρπόνε
  •           2 πακέτα σαβουαγιάρ των 200 γρ (θα χρειαστώ συνολικά 340 γρ)
  •           1,5 κούπα χλιαρό καφέ nespresso ή δυνατό καφέ φίλτρου

Για την γαρνιτούρα:

Ingredients

  •           1,5 κσ κακάο
  •           20 γρ τριμμένη σοκολάτα υγείας

ΟΔΗΓΙΕΣ:

  • Φτιάχνω τον καφέ και τον αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρός.
  • Xωρίζω τ’ ασπράδια από τους κρόκους. Σ’ ένα μπωλ χτυπάω τ’ ασπράδια με 1 κσ ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Κρατάω την χτυπημένη μαρέγκα στην άκρη μέχρι να την χρειαστώ.
  • Σε άλλο μπωλ χτυπάω τους κρόκους με το ούζο και τις υπόλοιπες (8) κουταλιές ζάχαρης μέχρι να ασπρίσουν και να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτω το μασκαρπόνε και το ρούμι ή το γλυκό κρασί κι ανακατεύω.
  • Προσθέτω στο μείγμα του μασκαρπόνε το 1/3 της μαρέγκας και ενσωματώνω με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις περιστρέφοντας ταυτόχρονα το μπωλ. Προσθέτω στην συνέχεια και την υπόλοιπη μαρέγκα με τρόπο που να μην χάσει η κρέμα τον όγκο της.
  • Κάνω την σύνθεση του γλυκού. Σε ένα ευρύχωρο πυρέξ (23 εκ. x 33 εκ.) απλώνω 2-3 κσ από την κρέμα μασκαρπόνε για να κολλήσουν τα σαβουαγιάρ. Τοποθετώ τον καφέ σε ένα βαθύ πιάτο και βρέχω ένα-ένα κάθε σαβουαγιάρ προτού τ’ αραδιάσω στο πυρέξ. Προσοχή να μην μουλιάσουν πολύ μέσα στον καφέ και διαλυθούν.
  • Μόλις δημιουργηθεί μια πρώτη στρώση από σαβουαγιάρ απλώνω με μια σπάτουλα την μισή ποσότητα από την κρέμα μασκαρπόνε. Κατόπιν συνεχίζω το στρώσιμο των λοιπών σαβουαγιάρ κατά τον ίδιο τρόπο ωσότου να καλυφθεί και πάλι η επιφάνειά του. Όπου χρειάζεται κόβω τα σαβουαγιάρ σε κομμάτια για να καλύψω κενά. Ολοκληρώνω απλώνοντας ομοιόμορφα την τελευταία στρώση κρέμας.
  • Τοποθετώ το τιραμισού στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει καλά για 3-4 ώρες και κατόπιν κοσκινίζω το κακάο στην επιφάνεια. Αν ρίξω το κακάο στην επιφάνεια μόλις ετοιμάσω το τιραμισού τότε αυτό θα νοτίσει και θα κολλήσει γι’ αυτόν τον λόγο το ρίχνω λίγο πριν το προσφέρω. Ενισχυμένη γεύση και υφή προσφέρει και η τριμμένη σοκολάτα υγείας.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε μια άλλη εξίσου γευστική εκδοχή του αυθεντικού τιραμισού. Καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.