http://www.efimeridaki.gr/

Ντάκος, ο Κρητικός

2-3
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Ο πολυαγαπημένος μου ντάκος, τώρα που ζεσταίνει ο καιρός και τον τρώμε όλο και πιο συχνά, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα! Γρήγορο κι εύκολο με υλικά εποχής όπως οι γλυκές και ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες, η φέτα αλλά και το αναντικατάστατο παξιμάδι ή το κριθαροκούλουρο που (λογικά) βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε κάθε κουζίνα (κρίνοντας από την δική μας). Τι άλλο να θέλει ο άνθρωπος…; Άντε και λίγα μυρωδικά όπως ρίγανη (ή και δυόσμο), άφθονο ελαιόλαδο κι αλατάκι (απαραιτήτως).
Βρίσκω ότι από τότε που διαδόθηκε ο ντάκος ανά την Ελλάδα έχει καλύψει ένα μεγάλο κενό της καλοκαιρινής μας διατροφής. Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς επιβιώναμε, όλοι εμείς που δεν είμαστε από την Κρήτη, πριν από την επέλαση του ντάκου; Είμαι φανατική του ντάκου και το λέω. Μέσα στις τελευταίες 2 βδομάδες (που κι επισήμως βρισκόμαστε σε summer mode) τον έχω φτιάξει με διαφορετικές αφορμές όπως ένα γρήγορο μεσημεριανό, συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα μας άλλα και για ελαφρύ βραδινό. Γεύμα πλήρες και θρεπτικό, φτιάχνεται επί τόπου και τρώγεται από όλους με τον ίδιο ενθουσιασμό!
Τρόπος Παρασκευής:
Αν το παξιμάδι που θα χρησιμοποιήσω είναι πολύ σκληρό (όπως το κριθαρένιο) τότε φροντίζω να ετοιμάσω τον ντάκο από νωρίς (2-3 ώρες πριν το σερβίρισμα) και να τον αφήσω στο ψυγείο. Τον αλατίζω επαρκώς και περιμένω ν’ αφήσει η ντομάτα τα υγρά της (χάρη στο αλάτι) και να βραχούν τα παξιμάδια. Δεν προτιμώ να βρέξω το παξιμάδι με νερό, καθώς θεωρώ ότι γίνεται πολύ νοστιμότερο αν νοτίσει από τα υγρά της ντομάτας. Υπάρχουν όμως και παξιμάδια (όπως τα σταρένια της Λήμνου) που δεν χρειάζονται χρόνο να μαλακώσουν και σε αυτήν την περίπτωση τον φτιάχνω στην στιγμή.

Τέλος, όταν φτιάχνω τον ντάκο τις καθημερινές τον ετοιμάζω σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος και σπάω τα παξιμάδια με το χέρι, με σκοπό να σερβίρεται και να τρώγεται πιο εύκολα. Όταν όμως η περίσταση το απαιτεί ο ντάκος βάζει τα καλά του και σερβίρεται παραδοσιακά πάνω σε ολόκληρα παξιμάδια ή κριθαροκούλουρο.

Ετοιμάζω τα σταρένια παξιμάδια για τον ντάκο.
Επίσης, το τυρί εκτός από τριμμένη φέτα μπορεί να είναι κρητική μυζήθρα, κατίκι ή και cottage cheese για αυτούς που επιθυμούν να τον κάνουν πιο ελαφρύ.
Ετοιμάζω τον ντάκο με τριμμένη φέτα.
Τα μυρωδικά θα πρέπει να είναι ρίγανη απαραιτήτως, αλλά γιατί όχι και λίγος δυόσμος ή βασιλικός; Με άλλα λόγια ότι συνοδεύει ταιριαστά την ντομάτα και το άσπρο τυρί. Κι από εξτραδάκια μπορώ να βάλω λίγη κάπαρη, λίγο μαϊντανό ή λίγες ελιές.
Ο σπιτικός και καθημερινός ντάκος.
Το λάδι πρέπει να είναι ελαιόλαδο αν και θα ομολογήσω ότι προσθέτω και λίγο μπαλσάμικο που βρέχει κι αυτό με ενδιαφέρον το παξιμάδι.
Ντάκος ο Κρητικός.
Φωτό: http://el.wikipedia.org
Κι ο κρητικός ντάκος είναι έτοιμος!
Rate

3 σχόλια

  1. Φανταστικός!
    Βάλε και μια ρακή!!

     
  2. Μια δεν φτάνει ούτε για να βρέξουμε το χειλάκι μας… :-)

     
  3. Pingback: 6 δροσερές και νόστιμες σαλάτες να βάλεις στο μενού σου τώρα που έπιασαν οι ζέστες! - Neopolis

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.