Ας συστηθούμε λοιπόν. Έχω γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη κι έχω ζήσει τα πρώτα μου χρόνια εκεί, έχω μεγαλώσει στην Αθήνα την οποία νοσταλγώ ακόμα περισσότερο σήμερα (για τους προφανείς και μη λόγους) ενώ τώρα που μιλάμε βρίσκομαι στην Λευκωσία με τον Χρήστο, την Άννα και φυσικά τον Μιχάλη. Κι εγώ είμαι η Έλλη.
Λίγο πριν τα σαράντα, ημερομηνία σταθμός για τους περισσότερους και σίγουρα για μένα, είχα δεσμευθεί απέναντι στον εαυτό μου ότι με κάτι θα πρέπει να καταπιαστώ το συντομότερο για να αισθανθώ και πάλι λίγο περισσότερο δημιουργική. Για μια δεκαετία εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά και λογιστικά και την περίοδο εκείνη την αναπολώ ως ανέμελη αλλά ιδιαίτερα παραγωγική. Ούσα μη εργαζόμενη μητέρα όμως τα τελευταία χρόνια και διαθέτοντας τον περισσότερο χρόνο στα παιδιά μου, αναζητούσα ασχολία που να είναι το δυνατόν προσαρμοσμένη στην καθημερινότητα και στο οικογενειακό καθεστώς.
Η αγάπη για την μαγειρική είναι στο DNA των ανθρώπων του τόπου μου και της οικογένειας μου πολύ περισσότερο. Εκτός όμως από την μαγειρική μ’ αρέσει πολύ ο κινηματογράφος (κατά διαστήματα με μεγάλη προσκόλληση), το διάβασμα (ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ρυθμοί πέφτουν) και το καλό κρασί (μάταια όμως πρόσφατα δοκίμασα να αποκτήσω κάποια σχετική οινογνωσία κι έτσι έμεινα μόνο στην οινοποσία). Επίσης, βρίσκω ενδιαφέρον να αναλύω και να αφουγκράζομαι καταστάσεις και πρόσωπα, μ’ ευχαριστεί να οργανώνω και να ετοιμάζω συγκεντρώσεις στο σπίτι μας και να τις τιμώ ωσάν διαχρονική αξία, αλλά κυρίως μ’ αρέσει πολύ ο μπακλαβάς!
Σχετικά με τις συνταγές του Dailycious οι περισσότερες έχουν κοινά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν και το ύφος του blog. Δηλαδή,
- είναι πρακτικές και σύντομες (γιατί ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και περιορισμένος),
- είναι υγιεινές και θρεπτικές (γιατί είμαστε αρκετά ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι ώστε να προσέχουμε τι τρώμε και πως το ετοιμάζουμε),
- φτιάχνονται με είδη που είναι καθημερινά, προσιτά, της εποχής και κυρίως με ντόπια ελληνικά προϊόντα (εκτός από εξαιρέσεις),
- αρκετές από αυτές έχουν μια μικρή ανατροπή (γιατί είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου και δεν θα ήθελα να το παραλείψω) και τέλος,
- λόγω καταγωγής έχουν πολλά στοιχεία από την Πολίτικη Κουζίνα, έτσι για να διατηρείται η παράδοση.
Τέλος, επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τα πνευματικά δικαιώματα των συνταγών που βρίσκονται στο διαδίκτυο, θα ήθελα να αναφέρω ότι για τις περιπτώσεις που συνταγές είναι προσαρμοσμένες ή εμπνευσμένες από άλλες αυτό θα αναφέρεται με ειδική μνεία στην πηγή. Παρομοίως, οι φωτογραφίες του Dailycious (τραβηγμένες από μένα) περιέχουν αναλυτικές και επεξηγηματικές πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής των συνταγών (και φέρουν το όνομα του μπλογκ) ενώ όσες είναι “δανεικές” θα αναγράφεται σε σχετική λεζάντα.
Καλή περιήγηση στο Dailycious!
Υ.Γ. Και κάτι που διάβασα κάπου κάποια στιγμή…
“One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dinned well”, Virginia Wolf (από το βιβλίο Α room of one’s own