Κέικ Marbré (ή γεωγραφίας)

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
http://bakinginsaskatoon.com/

Μπορεί μια και μόνο γεύση να είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένη σκηνή ή κατάσταση του παρελθόντος;

Στην δική μου περίπτωση αυτό το κέικ με ταξιδεύει σε ηλικία παιδική, καθώς βγαίνει από τον φούρνο αχνιστό και μοσχομυρωδάτο και λίγα λεπτά αργότερα, δίχως να έχει καλά-καλά κρυώσει, επιχειρούμε να το κόψουμε διαλύοντας το προτού το τοποθετήσουμε καν στο πιάτο μας, ενώ η μητέρα μου (στο βάθος) μας ζητάει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη… Γι’ αυτό μάλλον είναι αγαπημένη παιδική γεύση, διότι στο άκουσμα του ονόματος του διεγείρονται όλες οι αισθήσεις.

Τα παιδιά μου σήμερα, μου έχουν θυμίσει ότι ωραιότατος συνοδός του κέικ αυτού για ένα ολοκληρωμένο κολατσιό είναι είτε, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένης πορτοκαλάδας είτε ένα ποτήρι γάλα (δροσερό ή χλιαρό).

Στην Πόλη το κέικ αυτό ονομαζόταν “cake un, deux, trois” λόγω των απλών αναλογιών στα βασικά υλικά (1 φλ. βούτυρο, 2 φλ. ζάχαρη και 3 φλ. αλεύρι) ή κατά το συνηθέστερο cake marbré (από την όψη του που θυμίζει «νερά» μαρμάρου). Πολλοί βέβαια το γνωρίζουν απλούστερα ως «κέικ γεωγραφίας». Διαλέγουμε ονομασία και παίρνουμε…

Τρόπος Παρασκευής:

Όπως και σε κάθε κέικ, χτυπάω το βούτυρο καλά με την ζάχαρη και προσθέτω ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς.

Προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder (αν είναι ολικής θέλει λίγο έξτρα γάλα διότι έχει μεγάλη απορροφητικότητα), το ξύσμα λεμονιού και το χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού.Ρίχνω τα 2/3 της ζύμης σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Το υπόλοιπο 1/3 το κρατάω στον κάδο του μίξερ και προσθέτω τις 3 κουτ. σούπας κακάο και το γάλα. Ανακατεύω ξανά κι είναι έτοιμο για να το προσθέσω στην φόρμα.
Παίρνω ένα πιρούνι, το βυθίζω στο μείγμα του κέικ και το ανακατεύω ελαφρά για να γίνει marbré.
Κέικ μαρμπρέ ή γεωγραφίας
http://bakinginsaskatoon.com/

Προτού το φουρνίσω ρίχνω από πάνω μικρά κομματάκια από σοκολάτα υγείας για έξτρα απόλαυση. Ψήνω για 50’ στους 180°C.

Καλή επιτυχία και καλό βράδυ.

Rate