Τα μακαρόνια φούρνου ή αλλιώς μακαρόνια ογκρατέν όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε (αν και στα γαλλικά λέγονται απλώς “gratin”), είναι αγαπημένο και πολύ διαδεδομένο φαγητό. Παρ’ όλο που είναι συνοδευτικό κι όχι κυρίως φαγητό, αν καλομαγειρευτεί δεν θα χρειάζεται να συνοδέψει τίποτα απολύτως. Άλλωστε αυτή η συνταγή δίνει στα μακαρόνια πλούσια γεύση αλλά όχι πολλά λιπαρά κι αυτό χάρη στην ψευτομπεσαμέλ (η πιο ελαφριά εκδοχή της μπεσαμέλ) που χρησιμοποιείται μαζί με την κανονική μπεσαμέλ για να έχει το ογκρατέν όγκο και γεύση χωρίς θερμίδες.
Τρόπος Παρασκευής:
Ετοιμάζω την μπεσαμέλ. Σε ένα σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει (θερμοκρασία 4/10). Αφού λιώσει το βούτυρο προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να δέσει και να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μόλις δέσει το βούτυρο με το αλεύρι προσθέτω σιγά-σιγά και το ζεστό γάλα να ενσωματωθεί ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη κι ανεβάζω λίγο την θερμοκρασία (στο 6/10). Όσο προσθέτω το γάλα, η μπεσαμέλ θα αρχίσει να παίρνει όγκο και να γίνεται κρεμώδης. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη μόλις πάρει βράση. Αποσύρω από την φωτιά και την κρατάω στην άκρη.
Κατόπιν ετοιμάζω την ψευτομπεσαμέλ (ελαφρά μπεσαμέλ). Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα να βράσει με το αλάτι και το πιπέρι. Σ ‘ένα μπολ ρίχνω το corn flour και 4-5 κ.σ. κρύο γάλα κι ανακατεύω καλά να διαλυθεί. Προσθέτω λίγο από το βραστό γάλα σιγά-σιγά στο μπολ να δώσει θερμοκρασία, ανακατεύω καλά και στην συνέχεια το ρίχνω όλο πίσω στο κατσαρολάκι. Ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη την ελαφρά μπεσαμέλ για να μην κάνει σβόλους. Κρατάω την ψευτομπεσαμέλ στην άκρη ωσότου την χρειαστώ.
Βράζω τα μακαρόνια 2’ λιγότερο από όσο χρειάζονται (διότι θα απορροφήσουν κι άλλα υγρά αργότερα μέσα στο φούρνο). Τα στραγγίζω και τα τοποθετώ μέσα στο πυρίμαχο σκεύος μαζί με το βούτυρο .
Αλατοπιπερώνω τα μακαρόνια, ρίχνω τα τριμμένα τυριά κι ανακατεύω να απλωθούν καλά. Προσθέτω την ψευτομπεσαμέλ στα μακαρόνια κι ανακατεύω ελαφρά ώστε να πάει παντού. (Εξυπακούεται ότι, αν προτιμώ φτιάχνω την κανονική μπεσαμέλ αντί της ψευτομπεσαμέλ).
Στο τέλος στρώνω στην επιφάνεια των μακαρονιών την κανονική μπεσαμέλ και πασπαλίζω με την τριμμένη παρμεζάνα. Τοποθετώ τα μακαρόνια στον φούρνο στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 60’ ή μέχρι να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα. Προσέχω όμως να μην τα παραψήσω γιατί θα στεγνώσουν και βεβαίως θα ξεραθούν.
Τα μακαρόνια φούρνου ογκρατέν είναι έτοιμα και καλή μας όρεξη!