Τρόπος Παρασκευής:
Βράζω τα κολοκυθάκια με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι και τα πατάω με το πιρούνι διαλύοντας τα, να φύγουν τα υγρά. Αυτή είναι πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς αν παραλειφθεί κινδυνεύει να νοτίσει η πίτα (και δεν το θέλουμε αυτό).Αφήνω έτσι τα κολοκυθάκια στο σουρωτήρι για 1 ώρα, να σουρώσουν, ανακατεύοντας τα τακτικά με το πιρούνι.
Ετοιμάζω την μπεσαμέλ (όπως περιγράφεται στην σχετική ανάρτηση) μόνο με τα βασικά υλικά (εξαιρώ δηλαδή τα προαιρετικά) με την διαφορά ότι το γάλα θα πρέπει να είναι 1,5 φλιτζάνι (αντί για 2 φλιτζάνια) για να γίνει πιο «σφιχτή ». Αφού ετοιμάσω την μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι ή την παρμεζάνα κι ανακατεύω.
Αχνίζω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με λίγο νερό, ωσότου μαλακώσουν και τα προσθέτω κι αυτά στην μπεσαμέλ.
Στην συνέχεια, προσθέτω τα πολτοποιημένα κολοκυθάκια μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον δυόσμο.
Στο τέλος προσθέτω την ζάχαρη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζω την γεύση της, η οποία πρέπει να είναι υπόγλυκη και ταυτόχρονα μια ιδέα πικάντικη (λόγω του τυριού). Αφήνω την γέμιση της κολοκυθόπιτας στην άκρη να κρυώσει.
Κι αφού έχω ετοιμάσει την γέμιση μπορώ τώρα να ετοιμάσω και την πίτα. Σ’ ένα pyrex ή κάποιο ταψί στρώνω διπλωμένο το πρώτο φύλλο. Αλείφω με μία γεμάτη κουταλιά της σούπας λάδι την επιφάνεια κι επαναλαμβάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα μισά.Μόλις τελειώσουν τα πρώτα μισά φύλλα (δηλ. 5-6 φύλλα), τότε ρίχνω την γέμιση και την στρώνω ομοιόμορφα.
Συνεχίζω με τα υπόλοιπα μισά φύλλα, τα οποία επίσης διπλώνω στην μέση κι αλείφω με το λάδι. Όταν πια φτάσω στο τελευταίο φύλλο, αντί για λάδι, αλείφω με το φρέσκο γάλα το οποίο, θα δώσει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα στην επιφάνεια την πίτας. Τεμαχίζω την κολοκυθόπιτα σε ισομερή κομμάτια.
Φουρνίζω στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 50’ κι αν δω ότι η πίτα μου παίρνει γρήγορα χρώμα, την καλύπτω από πάνω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (σαν τέντα) μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος της.
Σερβίρω την κολοκυθόπιτα 20′ αφού την έχω βγάλει από τον φούρνο, για να μην είναι πολύ βραστή η γέμιση.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Φαίνεται εξαιρετική! υπάρχει τρόπος να την κάνω χωρίς τη μπεσαμέλ;;; (βλ. αντίστοιχο σχόλιό μου…)
Φυσικά και μπορεί να γίνει, απλά χρειάζονται άλλα υλικά κι αναλογίες. Μου έδωσες μια καλή ιδέα για να επανέλθω σύντομα…