Κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκυθάκια, δυόσμο κι άνηθο

Κολοκυθόπιτα με πράσινα κολοκυθάκια, δυόσμο κι άνηθο

8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτή η κολοκυθόπιτα με τα πράσινα κολοκυθάκια είναι σκέτο γλύκισμα. Το μυστικό βρίσκεται στην γέμιση καθώς τα κολοκυθάκια δένουν με μία σφιχτή μπεσαμέλ, ελαφρά πικάντικο τυρί και φρέσκα μυρωδικά. (Κι) Αυτήν την κολοκυθόπιτα την έμαθα από την μαμάκα μου.

Τρόπος Παρασκευής:

Βράζω τα κολοκυθάκια με λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα τοποθετώ σε ένα σουρωτήρι και τα πατάω με το πιρούνι διαλύοντας τα, να φύγουν τα υγρά. Αυτή είναι πολύ σημαντική διαδικασία, καθώς αν παραλειφθεί κινδυνεύει να νοτίσει η πίτα (και δεν το θέλουμε αυτό).Σουρώνω τα κολοκοκυθάκια.Αφήνω έτσι τα κολοκυθάκια στο σουρωτήρι για 1 ώρα, να σουρώσουν, ανακατεύοντας τα τακτικά με το πιρούνι.Τα κολοκυθάκια πρέπει να μείνουν χωρίς τα νερά τους.Ετοιμάζω την μπεσαμέλ (όπως περιγράφεται στην σχετική ανάρτηση) μόνο με τα βασικά υλικά (εξαιρώ δηλαδή τα προαιρετικά) με την διαφορά ότι το γάλα θα πρέπει να είναι 1,5 φλιτζάνι (αντί για 2 φλιτζάνια) για να γίνει πιο «σφιχτή ». Αφού ετοιμάσω την μπεσαμέλ, προσθέτω το τριμμένο κασέρι ή την παρμεζάνα κι ανακατεύω.Προσθέτω στην μπεσαμέλ το τυρί.Αχνίζω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με λίγο νερό, ωσότου μαλακώσουν και τα προσθέτω κι αυτά στην μπεσαμέλ.Μαλακώνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στον ατμό.Στην συνέχεια, προσθέτω τα πολτοποιημένα κολοκυθάκια μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον δυόσμο.Ρίχνω τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά στην μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτω την ζάχαρη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δοκιμάζω την γεύση της, η οποία πρέπει να είναι υπόγλυκη και ταυτόχρονα μια ιδέα πικάντικη (λόγω του τυριού). Αφήνω την γέμιση της κολοκυθόπιτας στην άκρη να κρυώσει.

Κι αφού έχω ετοιμάσει την γέμιση μπορώ τώρα να ετοιμάσω και την πίτα. Σ’ ένα pyrex ή κάποιο ταψί στρώνω διπλωμένο το πρώτο φύλλο. Αλείφω με μία γεμάτη κουταλιά της σούπας λάδι την επιφάνεια κι επαναλαμβάνω το ίδιο με τα υπόλοιπα μισά.Τα φύλλα τ' αλείφω με το λάδι.Μόλις τελειώσουν τα πρώτα μισά φύλλα (δηλ. 5-6 φύλλα), τότε ρίχνω την γέμιση και την στρώνω ομοιόμορφα.Στην μέση της πίτας ρίχνω την γέμιση.Συνεχίζω με τα υπόλοιπα μισά φύλλα, τα οποία επίσης διπλώνω στην μέση κι αλείφω με το λάδι. Όταν πια φτάσω στο τελευταίο φύλλο, αντί για λάδι, αλείφω με το φρέσκο γάλα το οποίο, θα δώσει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα στην επιφάνεια την πίτας. Τεμαχίζω την κολοκυθόπιτα σε ισομερή κομμάτια.Κόβω την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.Φουρνίζω στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 50’ κι αν δω ότι η πίτα μου παίρνει γρήγορα χρώμα, την καλύπτω από πάνω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (σαν τέντα) μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος της.Έτοιμη η κολοκυθόπιτα με τα πράσινα καλοκυθάκια!Σερβίρω την κολοκυθόπιτα 20′ αφού την έχω βγάλει από τον φούρνο, για να μην είναι πολύ βραστή η γέμιση.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Rate

2 σχόλια

  1. Φαίνεται εξαιρετική! υπάρχει τρόπος να την κάνω χωρίς τη μπεσαμέλ;;; (βλ. αντίστοιχο σχόλιό μου…)

     
  2. Φυσικά και μπορεί να γίνει, απλά χρειάζονται άλλα υλικά κι αναλογίες. Μου έδωσες μια καλή ιδέα για να επανέλθω σύντομα…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.