Μουσακάς (χωρίς τηγάνισμα)

Μουσακάς (χωρίς τηγάνισμα)

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτός ο μουσακάς είναι μούρλια! Τον έφτιαξα για την Τσικνοπέμπτη (γιατί μέχρι έναν «μουσακά» φτάνει το τσίκνισμά μας, παραπέρα δεν πάει…) και μας ξετρέλανε. Απλό δεν τον λες, αλλά ελαφρύς είναι σίγουρα, αφού τα λαχανικά (μελιτζάνες και κολοκυθάκια) δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται πάνω σε λαδόκολλα στον φούρνο. Όσο για την μπεσαμέλ και τον κιμά γίνονται εξίσου ανάλαφρα και νόστιμα πολύ. Κι αναρωτιέμαι, σε τι εξυπηρετεί το τηγάνισμα στην παρασκευή του μουσακά όταν μπορεί κανείς να τον ετοιμάσει πιο εύκολα, ελαφριά κι απλά στον φούρνο (άσε που δεν λερώνεται κι ο τόπος από το τηγάνι…). O ελληνικός κι άκρως παραδοσιακός μουσακάς «νέας γενιάς» δίχως τηγάνισμα με μελιτζάνες και κολοκυθάκια ετοιμάζεται σε 4 φάσεις ως ακολούθως:
Τρόπος Παρασκευής:
Α’ φάση.
Ξεκινάω να πρώτα με τον κιμά αχνίζοντας αρχικά το κρεμμύδι με τα σκόρδα και λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν, σε δυνατή θερμοκρασία και με ανοιχτό το καπάκι, προσθέτω και τον κιμά να πιεί τα υγρά του ενώ ανακατεύω συχνά. Μόλις στεγνώσει ο κιμάς, προσθέτω την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, τα μπαχαρικά και βράζω σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να ξαναπιεί ο κιμάς τα πολλά υγρά του. Στο τέλος, αφού έχω προσθέσει και το λάδι, αφαιρώ τα ολόκληρα σκόρδα (για να μην βαρύνουν το φαγητό) και δοκιμάζω την γεύση. Ο κιμάς όταν είναι έτοιμος δεν θα πρέπει να είναι στεγνός αλλά ούτε και πολύ νερουλός (για να μην έχει ούτε το φαγητό στο τέλος περίσσια υγρά). Αφήνω τον κιμά στην άκρη για αργότερα.
Έτοιμος ο κιμάς.
Β’ φάση.
Παράλληλα, έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 220°C. Αφού έχω πλύνει καλά τα λαχανικά, 
Τα λαχανικά πλυμμένα.
τα τεμαχίζω σε φέτες του ½ εκ. και τ’ αραδιάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα. 
Κόβω τα λαχανικά σε φέτες.
Με ένα πινέλο αλείφω λίγο ελαιόλαδο στην πάνω πλευρά τους και αλατοπιπερώνω. 
Αλείφω τα λαχανικά με λίγο λάδι.
Τοποθετώ στον φούρνο (αντίσταση 190°C) και ψήνω για περίπου 40-50’ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ενδιαμέσως τα γυρνάω και από την άλλη πλευρά. Έτοιμα και τα λαχανικά!
Γ’ Φάση.
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζω και την μπεσαμέλ (όπως περιγράφεται σε παλαιότερη ανάρτηση) η οποία στο τέλος πρέπει να είναι σφιχτή κι όχι υδαρής, για να στέκεται πάνω στον μουσακά.
Φτιάχνω την μπεσαμέλ.
Δ’ φάση.
Και τώρα η ώρα της συναρμολόγησης. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετώ πρώτα τα λαχανικά, 
Τοποθετώ πρώτα τα λαχανικά.
στην συνέχεια ρίχνω τον κιμά,
Ρίχνω τον κιμά από πάνω.
και στο τέλος απλώνω ομοιόμορφα την μπεσαμέλ. 
Ρίχνω και την μπεσαμέλ.
Από πάνω ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και την γαλέτα.
Από πάνω ρίχνω και την παρμεζάνα.
Ψήνω τον μουσακά στους 190°C στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 45’, μέχρι να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα. 
Έτοιμος ο μουσακάς.
Αφού είναι έτοιμος, τον αφαιρώ από τον φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει για 1 ώρα προτού τον σερβίρω, για να μην διαλυθεί.
Έτοιμος ο ελαφρύς μουσακάς!
Καλή απόλαυση!
Rate