Αυτός ο μουσακάς είναι μούρλια! Τον έφτιαξα για την Τσικνοπέμπτη (γιατί μέχρι έναν «μουσακά» φτάνει το τσίκνισμά μας, παραπέρα δεν πάει…) και μας ξετρέλανε. Απλό δεν τον λες, αλλά ελαφρύς είναι σίγουρα, αφού τα λαχανικά (μελιτζάνες και κολοκυθάκια) δεν τηγανίζονται αλλά ψήνονται πάνω σε λαδόκολλα στον φούρνο. Όσο για την μπεσαμέλ και τον κιμά γίνονται εξίσου ανάλαφρα και νόστιμα πολύ. Κι αναρωτιέμαι, σε τι εξυπηρετεί το τηγάνισμα στην παρασκευή του μουσακά όταν μπορεί κανείς να τον ετοιμάσει πιο εύκολα, ελαφριά κι απλά στον φούρνο (άσε που δεν λερώνεται κι ο τόπος από το τηγάνι…). O ελληνικός κι άκρως παραδοσιακός μουσακάς «νέας γενιάς» δίχως τηγάνισμα με μελιτζάνες και κολοκυθάκια ετοιμάζεται σε 4 φάσεις ως ακολούθως:
Τρόπος Παρασκευής:
Α’ φάση.
Ξεκινάω να πρώτα με τον κιμά αχνίζοντας αρχικά το κρεμμύδι με τα σκόρδα και λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν, σε δυνατή θερμοκρασία και με ανοιχτό το καπάκι, προσθέτω και τον κιμά να πιεί τα υγρά του ενώ ανακατεύω συχνά. Μόλις στεγνώσει ο κιμάς, προσθέτω την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, τα μπαχαρικά και βράζω σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να ξαναπιεί ο κιμάς τα πολλά υγρά του. Στο τέλος, αφού έχω προσθέσει και το λάδι, αφαιρώ τα ολόκληρα σκόρδα (για να μην βαρύνουν το φαγητό) και δοκιμάζω την γεύση. Ο κιμάς όταν είναι έτοιμος δεν θα πρέπει να είναι στεγνός αλλά ούτε και πολύ νερουλός (για να μην έχει ούτε το φαγητό στο τέλος περίσσια υγρά). Αφήνω τον κιμά στην άκρη για αργότερα.
Β’ φάση.
Παράλληλα, έχω προθερμάνει τον φούρνο στους 220°C. Αφού έχω πλύνει καλά τα λαχανικά,
τα τεμαχίζω σε φέτες του ½ εκ. και τ’ αραδιάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο αλείφω λίγο ελαιόλαδο στην πάνω πλευρά τους και αλατοπιπερώνω.
Τοποθετώ στον φούρνο (αντίσταση 190°C) και ψήνω για περίπου 40-50’ μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ενδιαμέσως τα γυρνάω και από την άλλη πλευρά. Έτοιμα και τα λαχανικά!
Γ’ Φάση.
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζω και την μπεσαμέλ (όπως περιγράφεται σε παλαιότερη ανάρτηση) η οποία στο τέλος πρέπει να είναι σφιχτή κι όχι υδαρής, για να στέκεται πάνω στον μουσακά.
Δ’ φάση.
Και τώρα η ώρα της συναρμολόγησης. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετώ πρώτα τα λαχανικά,
στην συνέχεια ρίχνω τον κιμά,
και στο τέλος απλώνω ομοιόμορφα την μπεσαμέλ.
Από πάνω ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και την γαλέτα.
Ψήνω τον μουσακά στους 190°C στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 45’, μέχρι να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα.
Αφού είναι έτοιμος, τον αφαιρώ από τον φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει για 1 ώρα προτού τον σερβίρω, για να μην διαλυθεί.
Καλή απόλαυση!
το αγαπημενο μου φαγητο…μιαμ,μιαμ.πεντανοστιμο.
… και πολλών άλλων, να συμπληρώσω!
Έκανα το μουσακά !!! Τέλειος