Αυτή είναι μία παραλλαγή (στα υλικά κι όχι στην εμφάνιση) του χριστουγεννιάτικου κορμού (bûche de Noël) που συνηθίζεται ιδιαίτερα στις γαλλόφωνες χώρες του πλανήτη και που ετοιμάζεται με παντεσπάνι, γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας. Ο δικός μας όμως κορμός δεν έχει παντεσπάνι αλλά περιέχει σοκολάτα υγείας, άφθονο πουρέ από κάστανο, λίγη ζάχαρη και βούτυρο, είναι εύκολος, έχει πλούσια γεύση και βέβαια είναι πολύ χριστουγεννιάτικος! Για τον κορμό κάστανο με σοκολάτα (από συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου), χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Χτυπώ τα καθαρισμένα κάστανα ή τον έτοιμο πουρέ από κάστανα στο μπλέντερ με την μισή ζάχαρη. (Εφόσον χρησιμοποιήσω ολόκληρα κάστανα, τα βράζω πρώτα μέχρι να μαλακώσουν τρυπώντας με ένα πιρούνι για να το διαπιστώσω. Τ’ αφήνω να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζω χαράσσοντας έναν σταυρό στην βάση τους και στην συνέχεια τα κάνω πουρέ στο μπλέντερ με την μισή ζάχαρη.)
Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα και την λιωμένη σοκολάτα. Ενώνω τα δύο μείγματα ανακατεύοντας κι αδειάζω το μείγμα που σχηματίσθηκε στο κέντρο μίας λαδόκολλας. Στρίβω τις δύο άκρες της λαδόκολλας (σαν να είναι καραμέλα) για να σχηματισθεί ο κορμός και τοποθετώ τον κορμό στο ψυγείο να σφίξει καλά για 4 ώρες.
Τον βγάζω από την λαδόκολλα και με την βοήθεια ενός πιρουνιού σχηματίζω κάθετες γραμμές που να προσομοιάζουν στην επιφάνεια του κορμού. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη προτού τον προσφέρω. Ο κορμός σοκολάτας με κάστανο διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Καλές Γιορτές σε όλους!
Τρελαίνομαι για κάστανα! Αλλη μια υπεροχή πρόκληση για να βελτιώσω τις ζαχαροπλαστικες μου ικανότητες. Να την παρουσιάσω για τούρτα γενεθλίων του Τηλέμαχου στις 27; Καμία ιδέα πως και που να γράψω τις ευχές;
Θα σου πω αν πέτυχε και αυτή, όπως όλες οι άλλες συνταγές σου!
Μια ιδέα θα ήταν να ζητήσεις από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς να σου ετοιμάσει μια σοκολατένια πλακέτα με τις ευχές που θέλεις, την οποία στην συνέχεια θα βάλεις πάνω στον κορμό. Αναμένω τις νεότερες εντυπώσεις!