Κοτόσουπα αυγολέμονο με φλοιό λεμονιού και κουρκουμά

4-5
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
φωτογραφία: http://www.babylino.gr/

Σήμερα το μενού είναι δύο σε ένα, ή πιο σωστά, δύο από ένα, αλλά θα πούμε πρώτα για το ένα και μετά για το άλλο… Δεν ξέρω πως έχει τύχει τις τελευταίες μέρες κι έχω φτιάξει τόσες σούπες. Θα πρέπει να φταίει ο καιρός μάλλον που έχει ψυχράνει και κάνει και τις συννεφιές του. Σχετικά με την σούπα τώρα, πραγματικά είχα καιρό να δοκιμάσω γεύση τόσο απλή και συνάμα τόσο απογειωτική! Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα την κοτόσουπα έτσι και το αποτέλεσμα εξέπληξε κι εμένα. Μια ιδέα απλή, με βασικά υλικά και εκπληκτική γεύση. Πιο ειδικά, για την κοτόσουπα χρειάστηκα τα εξής…

Τρόπος Παρασκευής:

Τον φλοιό λεμονιού μέχρι πρότινος τον χρησιμοποιούσα κυρίως στην ζαχαροπλαστική όπως σε κέικ, βραστές κρέμες, μπισκότα, σοκολατένιες μους, ζύμες κ.α. Προσφάτως όμως διαπίστωσα ότι ταιριάζει ωραιότατα και στην μαγειρική (όπως π.χ. σε σούπες, ζυμαρικά, σάλτσες για σαλάτα, όσπρια κ.α.) με αποκαλυπτικά αποτελέσματα. Η χρήση του φλοιού είναι συμπληρωματική αλλά και διαφορετική από την χρήση του χυμού του λεμονιού, διότι ο μεν χυμός προσφέρει όξινη δροσερή γεύση ενώ ο φλοιός προσφέρει το άρωμα που αναδύεται από τα έλαια του φρούτου.

Στο δια ταύτα τώρα, τοποθετώ το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, τον μισό τριμμένο φλοιό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι σε μία κατσαρόλα με νερό τόσο που να σκεπάζει το κοτόπουλο και βράζω για 60′ περίπου.

Το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.Αφού ψηθεί το κοτόπουλο το αφαιρώ και περνάω την σούπα από την σήτα για να μην έχει περιττά υπολείμματα. Επιστρέφω την σούπα μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτω τον υπόλοιπο φλοιό λεμονιού και το κριθαράκι (ή το ρύζι) κι αφήνω να σιγοβράσει περίπου 15’ ωσότου ψηθεί το μακαρονάκι.
Ρίχνω το μακαρόνακι στην κοτόσουπα. Εντωμεταξύ, κόβω σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο. Μόλις έχει ψηθεί το κριθαράκι, προσθέτω λίγο από το ψιλοκομμένο κοτόπουλο μαζί με το ελαιόλαδο να πάρει 2-3 βράσεις. Μου αρέσει πολύ το κριθαράκι με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο στην κοτόσουπα, διότι της δίνουν όγκο κι έτσι γίνεται λίγο περισσότερο «γεμάτη» και χορταστική.
Ξεκοκαλίζω το κοτόπουλο και το κόβω σε κομμάτια.Ετοιμάζω και το αυγολέμονο χτυπώντας το αυγό με τον χυμό λεμονιού και προσθέτοντας λίγο από την βραστή σούπα να πάρει θερμοκρασία και ρίχνω στην κατσαρόλα σβήνοντας την φωτιά. Η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για να «δέσει» το αυγολέμονο ενώ θυμάμαι να μην ανακατέψω την κοτόσουπα παραμόνο να την ανακινήσω.
Στο τέλος ρίχνω και τον κουρκουμά ενώ σερβίροντας στα πιάτα προσθέτω και λίγο σχοινόπρασο για γαρνιτούρα.
Στο τέλος προσθέτω και τον κουρκουμά.Η κοτόσουπα αυγολέμονο με φλοιό λεμονιού και κουρκουμά είναι έτοιμη!
Έτοιμη η κοτόσουπα αυγολέμονο!Με το υπόλοιπο βρασμένο κοτόπουλο θα φτιάξω κοτοσαλάτα με φιστίκια Αιγίνης!
Ως τότε, καλή όρεξη…!
Rate

5 σχόλια

  1. Μόλις φάγαμε την ωραία κοτοσουπα σου! Και φτάσαμε στον πάτο της κατσαρολας! Μας άρεσε πολύ και στους πέντε μας. Σε μένα δε,άρεσε ακόμα πιο πολυ γιατί το υπόλοιπο κοτόπουλο είναι φυλαγμενο στο ψυγείο, έχω φυλάξει δυο μερίδες ζωμου στην κατάψυξη και έφτιαξα και φαγητό του σκύλου με την πετσα ,λαιμό κλπ . Όχι μόνο ήταν νόστιμο αλλά φτουρησε!!!

     
  2. Φαινεται τζάμι το κοτοσουπίδι…Θα βάλω τη γυναίκα να τη φτιάξει…Τούμπανο!

     
  3. Και τζάμι και τούμπανο..
    Μια δοκιμή όμως, θα ήταν το καλύτερο!

     
  4. Φτουράει, δεν λες τίποτα… Χαίρομαι πολύ!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.