Φέτος αυτή η μανιταρόσουπα άνοιξε το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας. Φτιαγμένη με φρέσκα μανιτάρια «κουμπιά», αποξηραμένα porcini, μυρωδικά αλλά κυρίως σάλτσα τρούφας που προστίθεται (προαιρετικώς) στο τέλος για να αφήσει την ιδιαίτερη και γεμάτη γήινη ένταση γεύση της! Η έτοιμη πάστα (ή αλλιώς σάλτσα ή κρέμα) τρούφας περιέχει ψιλοκομμένη (μαύρη συνήθως) τρούφα σε λάδι ενώ τις περισσότερες φορές προστίθενται λίγα απλά μανιτάρια και πωλείται σε μικρά βαζάκια στα μαγαζιά με είδη delicatessen. Η χρήση της πάστας είναι πολλαπλή καθώς μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, ομελέτες (εξαιρετικός ο συνδυασμός με τα αυγά!) ή μπρουσκέτες. Για την μανιταρόσουπα με τρούφα χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (6/9) γυρνάω το κρεμμύδι και το πράσο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Κατόπιν προσθέτω τα μανιτάρια (κουμπιά και porcini), την πατάτα, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα και τέλος τον ζωμό κρέατος.
Αφού δώσω βράση στην σούπα χαμηλώνω την φωτιά (4/9) και σιγοβράζω για περίπου 30’. Αποσύρω από την φωτιά κι αφού αφαιρέσω τα δαφνόφυλλα αλέθω την σούπα με το multi χειρός και προσθέτω λίγο αλάτι (καθώς οι κύβοι είναι ήδη αλμυροί) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν είναι πολύ παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα ενώ στο τέλος ρίχνω και την πάστα τρούφας κι ανακατεύω.
Αν δεν έχω πάστα τρούφας μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο το λάδι τρούφας που δίνει από μόνο του αρκετή γεύση.
Σερβίρω την σούπα στα πιάτα και γαρνίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγες σταγόνες από το λάδι τρούφας και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύω την σούπα με φρυγανισμένες και τραγανές φέτες ψωμιού ή μπρουσκέτες με τυρί και μαϊντανό.

Καλή όρεξη!