Το μεταλλασσόμενο κυδώνι που από στυφό γίνεται αρωματικό κι από υποκίτρινο αποκτά ζωντανό πορτοκαλί χρώμα ετοιμάζεται σα γλυκό του κουταλιού το φθινόπωρο που είναι η εποχή του. Η ακόλουθη συνταγή είναι οικογενειακή, όπως ακριβώς το ετοίμαζε η μαμά κι η γιαγιά στο σπίτι μας για χρόνια. Τα ολόκληρα αμύγδαλα είναι νεότερη προσθήκη και μου αρέσουν ιδιαίτερα όχι μόνο επειδή έχουν τη δικής του ιστορία (καθώς γινόντουσαν αντικείμενο ψαρέματος από την ζεστή κατσαρόλα μέχρι πρόσφατα!) αλλά γιατί δίνουν πρόσθετη τραγανή υφή και γήινη γεύση στο γλυκό.
Για να ετοιμάσουμε το γλυκό, τρίβουμε το κυδώνι στη χονδρή πλευρά του τρίφτη (το κάνουμε ρεντιστό όπως λέγανε στη Πόλη αφού «rende» στα τούρκικα σημαίνει τρίφτης) και κατόπιν το ρίχνουμε σε σιρόπι που βράζει. Καθώς το κυδώνι βράζει αποκτά έντονο κεχριμπαρένιο χρώμα, μοναδικά παχύρευστο ζουμί που θυμίζει ζελέ χάρη στην άφθονη πηκτίνη του φρούτου αλλά κι υπέροχο άρωμα που ενισχύεται από τα πρόσθετα γαρύφαλλα και τη βανίλια. Στη συνέχεια μπορούμε να το απολαύσουμε με ζεστό ψωμί για πρωινό, πάνω σε γιαούρτι για ένα δροσερό σνακ ή πάνω σε άγλυκα μπισκότα (τύπου πτι μπερ) ή άγλυκη άσπρη κρέμα για ένα γρήγορο επιδόρπιο.
Οδηγίες
- Ξεφλουδίζω τα κυδώνια και στη συνέχεια τα τρίβω στη χονδρή πλευρά του τρίφτη χειρός ή στο πολυμίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του τρίφτη/κόφτη.
- Βράζω το νερό με τη ζάχαρη μέχρι αυτή να λιώσει και να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Γνωρίζω ότι το σιρόπι έχει δέσει, όταν ρίχνοντας μια σταγόνα σε πιατάκι αυτή κάθεται σα κόμπος προτού κυλήσει.
- Προσθέτω στο σιρόπι το τριμμένο κυδώνι, τη βανίλια, τα γαρύφαλλα και το χυμό λεμονιού. Βράζω σε μέτρια φωτιά (5/9) για περίπου 40’ ωσότου μαλακώσει το φρούτο κι αλλάξει το χρώμα του. Κατά διαστήματα ανακατεύω για να μην πιάσει το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας. Στο τέλος προσθέτω στο γλυκό και τα αμύγδαλα να πάρουν μια σύντομη βράση.
- Όταν το γλυκό είναι έτοιμο κι όσο ακόμα είναι βραστό, γεμίζω αποστειρωμένα βάζα. Στη συνέχεια τα κλείνω και τα τοποθετώ ανάποδα μέχρι να κρυώσουν κάνοντας κονσερβοποίηση στο γλυκό (όπως περιγράφεται αναλυτικά εδώ) προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτο εκτός ψυγείου για καιρό.