Σούπα Αυγολέμονη (Κοτόσουπα Αυγολέμονο)

Σούπα Αυγολέμονη (Κοτόσουπα Αυγολέμονο)

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η σούπα αυγολέμονη όπως τη λένε στη Κύπρο, δεν είναι άλλη από την δική μας κοτόσουπα αυγολέμονο, καμωμένη τις περισσότερες φορές με ρύζι για να πάρει όγκο και να μας πιάσει, άφθονο χυμό λεμονιού και φυσικά χτυπημένα αυγά για να αποκτήσει κι άλλο όγκο αλλά και γεύση. Όσο όμως κι αν είναι καθημερινή και συνηθισμένη σούπα, δεν παύει να απαιτεί μαεστρία αλλά και κάποια αδιαμφισβήτητα μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία της. Δεν είναι η πρώτη φορά που σε τούτο το μπλογκ γίνεται αναφορά στη κοτόσουπα (βλ. κοτόσουπα αυγολέμονο με κουρκουμά και φλοιό λεμονιού), είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στην κοτόσουπα της μαμάς, γιατί για τη μαμά η κοτόσουπα είναι σημαντική υπόθεση που δεν σηκώνει συμβιβασμούς!

Για να ετοιμαστεί λοιπόν μιας πρώτης τάξεως κοτόσουπα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα το κοτόπουλο να είναι διαλεγμένο για να δώσει πλούσιο και γευστικό ζουμί. Γι’ αυτό το λόγο, η μαμά παραγγέλνει κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής που αφήνει περισσότερη γεύση αλλά κυρίως φτουράει (για όλους εμάς-δεν είμαστε και λίγοι-που την λαχταράμε και δεν μας φτάνει μόνο ένα πιάτο). Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να έχουμε πρόσβαση σε νόστιμες βιολογικές κότες. Έτσι όσοι χρησιμοποιούμε κοινές κότες ή έστω κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και δεν θέλουμε την σούπα μας νερωμένη κι άγευστη, θα πρέπει είτε για την ίδια ποσότητα νερού να διπλασιάσουμε την ποσότητα της κότας είτε να ετοιμάσουμε λιγότερη σούπα μειώνοντας το νερό για να παραμείνει «γευσάτη», όπως λένε και στην Κύπρο.

Στην συνέχεια, το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κοντόκοκκο ρύζι, τύπου καρολίνα ή νυχάκι, για να χυλώσει και να πήξει την κοτόσουπα. Σε καμία περίπτωση όμως το ρύζι δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένο τύπου parboild, απλούστατα γιατί έχει μειωμένο άμυλο και δεν θα δέσει τη σούπα. Η μαμά φυσικά, όταν φτιάχνει κοτόσουπα χρησιμοποιεί ψιλό σιμιγδάλι που δίνει στη σούπα υφή και όγκο με έναν απροσδιόριστο και νόστιμο τρόπο. Κι επειδή αυτός είναι ο συνηθέστερος πολίτικος τρόπος για την κοτόσουπα, έτσι θα κάνουμε κι εμείς αυτή τη φορά!

Τέλος, το αυγολέμονο εκτός από χυμό λεμονιού είναι ωραίο να περιέχει και φλοιό λεμονιού για να δώσει στη σούπα επιπλέον άρωμα και γεύση λεμονάτη. Αυτά είναι αρκετά για να γίνει η αυγολέμονη σούπα, θεϊκή!

Οδηγίες

  1. Τοποθετώ μέσα σε ευρύχωρη κατσαρόλα το κοτόπουλο, το νερό, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το κρεμμύδι. Βράζω το ζωμό για 45’ και κατόπιν προσθέτω τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τα κοτσάνια σέλερι. Αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το βράσιμο της σούπας γι’ άλλα 45’ ωσότου ψηθεί εντελώς το κοτόπουλο και μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα λαχανικά δίνουν ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά στη σούπα ενώ συνοδεύουν στη συνέχεια το κοτόπουλο σαν σαλάτα.Ετοιμάζω Σούπα ΑυγολέμονηΕτοιμάζω Σούπα Αυγολέμονη
  2. Αφήνω στην άκρη τη σούπα να γίνει χλιαρή κι αργότερα αφαιρώ τα λαχανικά και το κοτόπουλο τα οποία κρατάω στην άκρη. Περνάω τη σούπα από τη σήτα και την επαναφέρω στη κατσαρόλα. Όσο ο ζωμός είναι χλιαρός, προσθέτω το σιμιγδάλι και το φλοιό λεμονιού, δίνω βράση και σιγοβράζω για 20’ περίπου μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι και να γίνει η σούπα πιο παχύρευστη. (Θυμάμαι ότι, αν ρίξω το σιμιγδάλι σε βραστή σούπα θα σβολιάσει και δεν θα δέσει γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι χλιαρή.)
    Ετοιμάζω Σούπα Αυγολέμονη Ετοιμάζω Σούπα Αυγολέμονη
  3. Παράλληλα ετοιμάζω το αυγολέμονο χτυπώντας τ’ αυγά με το χυμό λεμονιού. Ρίχνω άφθονη από τη βραστή σούπα στο αυγολέμονο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία βρασμού της σούπας (2/9) και περιμένω να σταματήσει να κοχλάζει. Κατόπιν ρίχνω το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα και πολύ σιγά, χωρίς ν’ ανακατέψω, αφήνω το αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά να δέσει και να δώσει όγκο στη κοτόσουπα. Προσέχω πολύ με τη θερμοκρασία της σούπας, γιατί αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή τότε το αυγολέμονο θα κόψει.
  4. Δοκιμάζω και διορθώνω τη σούπα αν χρειάζεται, προσθέτοντας αλατοπίπερο ή χυμό λεμονιού. Σερβίρω τη σούπα αυγολέμονη σκέτη (με λίγο φρέσκο ή αποξηραμένο σχοινόπρασο) κι αν επιθυμώ προσθέτω μικρά κομμάτια κοτόπουλου ή/και λαχανικών. Καλή όρεξη!Σούπα Αυγολέμονη

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.