Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα είναι πολλές φορές καλύτερη από την έτοιμη Nutella. Αν όμως η πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα εκτός από πιο υγιεινή (σπιτική γαρ) γίνει πιο ελαφριά αλλά και με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, τότε θα έχουμε πολλούς λόγους να την προτιμήσουμε. Επιπλέον μπορεί να είναι και νηστίσιμη!
Σε τούτη την εκδοχή η νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα αποτελείται από σκέτο φουντουκοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα υγείας ενώ η συνταγή για την κανονική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα αποτελείται από καραμελωμένα φουντούκια που έχουν ρευστοποιηθεί και σοκολάτα γάλακτος με λιωμένο βούτυρο. Η ποσότητα της ζάχαρης είναι θέμα προτίμησης, ενώ μπορεί και να παραληφθεί. Απενοχοποιημένη απόλαυση!
Οδηγίες
- Ψήνω τα φουντούκια στο φούρνο στους 150°C για 20-30’ μέχρι ν’ αρχίσει να σκάει η φλούδα τους και να ψηθούν ελαφρά. Κατόπιν τ’ αφαιρώ κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζω τρίβοντας τα στα δάχτυλά μου.
- Τοποθετώ τα ξεφλουδισμένα φουντούκια στο μπλέντερ (δεν θα έχουν ξεφλουδιστεί εντελώς) και τ’ αλέθω μέχρι να έχω μια ρευστή κρέμα, ανακατεύοντας τακτικά και ξεκολλώντας τα από τα τοιχώματα. Αυτό είναι το λεγόμενο φουντουκοβούτυρο (δεν περιέχει ίχνος βουτύρου).
- Αφού μεταφέρω το φουντουκοβούτυρο σε μπολ, λιώνω σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα με την ζάχαρη. (Για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά η άχνη ζάχαρη μπορεί ν’ αντικατασταθεί με κρυσταλλική, να λιώσει και να καραμελώσει τα φουντούκια προτού αυτά ρευστοποιηθούν στο μπλέντερ.) Κατόπιν ανακατεύω το μείγμα σοκολάτας με το φουντουκοβούτυρο και τοποθετώ την πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα στο ψυγείο να στερεοποιηθεί.
- Μετά από κάποιες ώρες ή την επομένη αλείφω την πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα πάνω σε ζεστές φέτες ψωμιού και την γαρνίρω με κομματάκια μπανάνας για ένα πλήρες κι απολαυστικό σνακ. Καλή απόλαυση!