Καλαμάρια γεμιστά

Καλαμάρια γεμιστά

4-5
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Φανταστικά γεμιστά καλαμάρια με πλιγούρι και πολλά μυρωδικά! Σε αυτήν την εκτέλεση τα γεμιστά καλαμάρια γεμίζονται με πλιγούρι και μαγειρεύονται με μπόλικα αρώματα και γεύσεις όπως ξύσμα λεμονιού, κουρκουμά, θυμάρι, μπούκοβο, ούζο, ζωμό λαχανικών και σερβίρονται με χυμό λάιμ και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τα καλαμάρια ετοιμάζονται  εξ’ ολοκλήρου σε αντικολλητικό σκεύος και είναι μια πολύ υγιεινή και θρεπτική πρόταση αν κάποιος έχει να διαθέσει λίγο χρόνο παραπάνω στο μαγείρεμα. Οι καλύτεροι μήνες για να βρείτε στην ψαραγορά φρέσκα καλαμάρια (από την Ελλάδα ή την Μεσόγειο) και να ετοιμάσετε αυτό το χορταστικό και πλήρες γεύμα είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάιο.

Οδηγίες

  1. Αν τα καλαμάρια είναι φρέσκα ζητάω από τον ιχθυοπώλη να τα καθαρίσει αφαιρώντας το διαφανές κόκαλο, τα εντόσθια, τον σάκο με το μελάνι, το στόμα και τα μάτια. Αν είναι κατεψυγμένα, τότε είναι έτοιμα για μαγείρεμα (καλού-κακού όμως, διαβάζω την ετικέτα να σιγουρευτώ).
  2. Στο σπίτι αφαιρώ από τα καλαμάρια τα πλοκάμια, τραβώντας κι όλο το εσωτερικό μέρος το οποίο ψιλοκόβω. Διατηρώ τα ολόκληρα καλαμάρια στο ψυγείο για αργότερα. 
  3. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι σε δυνατή φωτιά (7/9) και σοτάρω το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν προσθέτω τα τεμαχισμένα μέρη των καλαμαριών και τα γυρνάω για 2’. Αφού πιούν τα υγρά τους προσθέτω το ούζο και περιμένω ν’ απορροφηθεί.
  4. Κατόπιν προσθέτω το πλιγούρι (αυτή την φορά πρόσθεσα και λίγο φιδέ, για ποικιλία) και ρίχνω το λάδι, τον ζωμό ψαριού ή λαχανικών, το ξύσμα λεμονιού, τον κουρκουμά, το θυμάρι και το μπούκοβο. Μόλις πάρει βράση ο ζωμός χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω (3/9) μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Ανοίγω το καπάκι να φύγουν οι υδρατμοί, καθώς σε αυτήν την φάση δεν χρειάζεται να φουσκώσει άλλο το πλιγούρι. Με άλλα λόγια, το πλιγούρι δεν θα έχει ψηθεί εντελώς καθώς πρόκειται να ψηθεί κι άλλο όταν ψήνονται τα καλαμάρια. Δοκιμάζω κι αλατοπιπερώνω την γέμιση με φειδώ, ιδίως αν έχω χρησιμοποιήσει έτοιμο κύβο λαχανικών που είναι ήδη αλμυρός. Την αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  5. Αφού κρυώσει η γέμιση, γεμίζω τα καλαμάρια χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουτάλι και ράβω το στόμιό τους με μια οδοντογλυφίδα. Αν τυχόν περισσέψει γέμιση μπορώ να την σερβίρω δίπλα στα καλαμαράκια, αφού πρώτα την ψήσω με λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
  6. Ρίχνω 2 κ.σ. λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνω σε ψηλή θερμοκρασία (7/9). Τοποθετώ τα καλαμάρια και περιμένω να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές, προσθέτω τον χυμό λεμονιού κι αλατοπιπερώνω ελαφρώς. Κλείνω το καπάκι και ψήνω τα καλαμάρια αφού πάρουν βράση, σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) για 10’ περίπου. Το πλιγούρι θα ψηθεί απορροφώντας τα υγρά που θ’ αφήσουν τα καλαμάρια, διατηρώντας όλη την γεύση. Σερβίρω τα γεμιστά καλαμάρια με ψιλοκομμένο μαϊντανό και χυμό από λάιμ αφού πρώτα αφαιρέσω τις οδοντογλυφίδες και τα κόψω σε φέτες με τρόπο που να αποκαλύπτεται η γέμιση. Καλή απόλαυση!

Rate