Photo: https://canimanne.com

Γιαουρτόσουπα (Ζεστή)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτή η γιαουρτόσουπα είναι μια ζεστή, απλή και πολύ νόστιμη σούπα που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα. Ετοιμάζεται με βάση ζωμό κοτόπουλου (αν δεν μας βρίσκεται γίνεται και με βραστό νερό-αν κι όχι το ίδιο νόστιμη), μπόλικο στραγγιστό γιαούρτι και μια σάλτσα με βούτυρο ή λάδι (για εμάς του μεσογειακούς λαούς) και δυόσμο για το γαρνίρισμα.

Η ζεστή γιαουρτόσουπα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα αφού ανήκει στην τούρκικη (“yoğurtlu çorba”) και την αρμένικη κουζίνα (“spas”). Όσο έγινε γνωστή στην Ελλάδα, ήταν μέσω των μικρασιατών προσφύγων και των Ελλήνων της Πόλης. Η γιαουρτόσουπα αποτελεί ιδανική λύση αν δεν έχουμε έτοιμο φαγητό ή ακόμα καλύτερα, αν θέλουμε κάτι ελαφρύ για το βράδυ. Τέλος, εκτός από ζεστή, την συναντάμε κρύα και δροσερή για τους καλοκαιρινούς μήνες με γιαούρτι, αγγούρι, άνηθο και δυόσμο σε μια διαφορετική εκδοχή. Πάντως, ζεστή ή κρύα, η αγάπη των λαών της Μέσης Ανατολής στο γιαούρτι είναι τόσο μεγάλη που το κάνουν και σούπα…

ΥΛΙΚΑ:

Ingredients

  •           1 ολόκληρο κοτόπουλο
  •           2 λίτρα νερό
  •           1 φλ ρύζι τύπου γλασέ ή καρολίνα
  •           500 γρ γιαούρτι σακούλας (10% λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
  •           1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  •           1 κσ κορν φλάουρ ή αλεύρι
  •           2 κσ ξερό δυόσμο
  •           6 κσ βούτυρο ή κσ ελαιόλαδο
  •           αλατοπίπερο

Οδηγίες

  1. Βράζω ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε 2 λίτρα νερό προσθέτοντας αλατοπίπερο, για 1,5 ώρα. Αφού βράσει το κοτόπουλο, το κρατάω στην άκρη και σουρώνω τον ζωμό. (Το κοτόπουλο μπορώ να το χρησιμοποιήσω στην συνέχεια σε λαζάνια με κοτόπουλο, σε πένες με μπρόκολο και κοτόπουλο, σε κινόα με κοτόπουλο, βασιλικό και λάιμ, σε κοτόπιτα με πράσο και μανιτάρια, για μια γρήγορη κοτοσαλάτα, μια εύκολη σαλάτα του καίσαρα ή σε κοτοσαλάτα με φιστίκια Αιγίνης κ.α..)
  2. Στον ζωμό προσθέτω το ρύζι και σιγοβράζω για 30’ (3/9) μέχρι να ψηθεί και ν’ αφήσει τον χυλό του. Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί αντί για ρύζι να χρησιμοποιήσει κριθαράκι ή πεπονάκι (ζυμαρικό μικρότερο και πιο λεπτό από το κριθαράκι, ιδανικό για σούπες). Παράλληλα σε ένα μπολ, ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το κορν φλάουρ και το αυγό. Είναι σημαντικό το γιαούρτι να μην είναι κρύο από το ψυγείο καθώς με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να «κόψει». Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, προσθέτω λίγο από τον ζωμό στο μείγμα γιαουρτιού να πάρει θερμοκρασία κι ανακατεύω. Στην συνέχεια, ρίχνω το μείγμα γιαουρτιού στην κατσαρόλα, δίνω ελαφριά βράση κι αποσύρω. Προσθέτω αλατοπίπερο και δοκιμάζω. Η σούπα θα πρέπει να είναι παχύρεστη χάρη στο άφθονο ρύζι και γεμάτη σε γεύση, ειδικά αν έχουμε χρησιμοποιήσει σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.
  3. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετώ το βούτυρο ή το λάδι (η τούρκικη κουζίνα λατρεύει το βούτυρο!) με τον ξερό δυόσμο κι ανακατεύω για 20-30  δευτερόλεπτα. Προσέχω πολύ να μην καεί ο δυόσμος που αρπάζει εύκολα. Σερβίρω την σούπα στα πιάτα και περιχύνω το κάθε πιάτο με μια κουταλιά από το αρωματισμένο με δυόσμο βούτυρο/λάδι. Καλή όρεξη!

Photo: https://canimanne.com
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.