Ταραμοσαλάτα Μους με λάδι (σαν μαγιονέζα)

Ταραμοσαλάτα Μους με λάδι (σαν μαγιονέζα)

700 ml
Ποσότητα
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η ακόλουθη συνταγή για ταραμοσαλάτα ετοιμάζεται μόνο με λάδι, δεν έχει καθόλου πατάτα ή ψωμί κι έχει μοναδικά αφράτη και βελούδινη υφή. Αυτός είναι ένας λόγος που την ονομάζουμε και ταραμοσαλάτα μους. Πολλοί είναι αυτοί επίσης που την παρομοιάζουν με μαγιονέζα, γιατί έχει σχεδόν την ίδια όψη. Ασχέτως όμως της περιγραφής της, είναι μοναδικής γεύσης λόγω του άφθονου χυμού λεμονιού αλλά και του φλοιού που δίνει επιπλέον λεμονάτο άρωμα, φτιαγμένη με ηλιέλαιο και λίγο ελαιόλαδο για να είναι ελαφριά σαν αφρός. Για την ετοιμασία της προτιμάμε τον λευκό ταραμά, αλλά γίνεται και με τον ροζ.

Ας δούμε όμως την βασική διαφορά μεταξύ λευκού και ροζ ταραμά, καθώς δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο λευκός ταραμάς προέρχεται από αυγά ψαριών αφού άλλωστε, στα τούρκικα, η λέξη σημαίνει ακριβώς αυτό. Τα αυγά προέρχονται συνήθως από τον κυπρίνο ή τον μπακαλιάρο κι ορισμένες φορές από άλλο είδος ψαριού. Ο λευκός ταραμάς είναι αγνός και φυσικός στο γεγονός πως περιέχει μόνο αυγά ψαριών. Αντιθέτως, ο ροζ ταραμάς εκτός από αυγά ψαριών περιέχει κι άλλες προσμίξεις, εκτός από πρόσθετο, τεχνητό, κόκκινο χρώμα. Τέλος, ο λευκός ταραμάς εκτός από γνήσιος και φυσικός είναι και πιο ακριβός από τον ροζ. Φυσικά, ο λευκός όπως και ο ροζ δίνουν με την σωστή εκτέλεση, το ίδιο λαχταριστό κι εύγευστο σαρακοστιανό ορεκτικό που τρώγεται, κυριολεκτικά, όλες τις ώρες… Κι επειδή στο Dailycious αγαπάμε ιδιαίτερα την ταραμοσαλάτα, θα βρείτε κι άλλες εκδοχές της όπως, την «ελαφριά ταραμοσαλάτα» που μπορεί να γίνει με λευκό και ροζ ταραμά και την «ταραμοσαλάτα με αβοκάντο» που ετοιμάζεται όμως αποκλειστικά με λευκό ταραμά, εξίσου μοναδικές και οι δύο!

Τέλος, γνωρίζουμε πως κάθε ταραμάς δεν είναι το ίδιο αλμυρός, γι΄αυτό ανεξάρτητα από τις αναλογίες κάθε συνταγής θα πρέπει πάντα να χτίζουμε την τελική γεύση της ταραμοσαλάτας δοκιμάζοντας μέχρι να καταλήξουμε στην επιθυμητή ισορροπία υλικών.

 

ΥΛΙΚΑ:

  •           110100 γρ άσπρο ταραμά
  •           2 πρέζες άσπρο πιπέρι
  •           φλοιό από 1 λεμόνι
  •           χυμό από 1 λεμόνι (ή όσο σηκώσει)
  •           1/4 κρεμμύδι
  •           400 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  •           100 ml ελαιόλαδο
  •           100 ml νερό (ή όσο σηκώσει)

 

Οδηγίες

  1. Τοποθετώ στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά, το άσπρο πιπέρι, τον τριμμένο φλοιό λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι. Χτυπάω καλά με το εξάρτημα του μαχαιριού όλα τα υλικά, ωσότου ο ταραμάς γίνει ένα λείο, ομοιογενές υγρό. Διακόπτω περίπου 2-3 φορές για να καθαρίσω με την σπάτουλα τα τοιχώματα και τον πάτο του μπλέντερ.
  2. Κατόπιν, από το άνοιγμα στο καπάκι προσθέτω το λάδι με σταθερή ροή, μέχρι να απορροφηθεί όλο. Κι εδώ, διακόπτω περίπου 2-3 φορές για να καθαρίσω με την σπάτουλα τα τοιχώματα και τον πάτο του μπλέντερ. Η ταραμοσαλάτα σταδιακά θα πήξει και θα αποκτήσει την υφή της μαγιονέζας. Αν πάλι το καπάκι δεν έχει άνοιγμα, διακόπτω την λειτουργία και προσθέτω το λάδι σε 2-3 δόσεις, αφού βεβαιωθώ πως προτού ρίξω την επόμενη έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
  3. Στην συνέχεια προσθέτω το νερό για να φέρω την ταραμοσαλάτα στην επιθυμητή ρευστότητα. Τέλος, δοκιμάζω την ταραμοσαλάτα και διορθώνω αν χρειάζεται είτε με λίγο χυμό λεμονιού ή με λίγο λάδι ή ακόμα και με λίγο νερό, αν είναι πολύ σφιχτή. Για καλύτερο αποτέλεσμα, η ταραμοσαλάτα θα πρέπει να σταθεί ένα βράδυ στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις. Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.