Τυρόπιτα με Σόδα

Τυρόπιτα με Σόδα

8-10
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η αγάπη μου στις τυρόπιτες είναι γνωστή, γι’ αυτό κανείς θα βρει στο dailycious.gr πάμπολες συνταγές για διαφορετικές τυρόπιτες. H τυρόπιτα είναι από αυτές τις πολυμορφικές συνταγές που ταιριάζουν σε όλες τις ώρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτή η εκδοχή είναι ελαφριά τόσο στα τυριά όσο και στα λιπαρά, δεν διαθέτει πολλά υλικά ενώ η προσθήκη της σόδας κάνει την τυρόπιτα αφράτη, καλοφουσκωμένη και τραγανή. Σίγουρα, όπως ισχύει και για κάθε πίτα άλλωστε, είναι προτιμότερο να φαγωθεί όσο ακόμα είναι ζεστή κι όχι την επομένη ή αργότερα. Για πιο γρήγορα κι εύκολα, ζεσταίνουμε την επόμενη μέρα στην τοστιέρα ό,τι έχει περισσέψει αφού μπορεί γρήγορα και ομοιόμορφα να αποκτήσει την χαμένη της τραγανή υφή.

ΥΛΙΚΑ

Ingredients

  •            1 πακέτο φύλλο κρούστας (περιέχει 11-12 φύλλα)
  •            1/2 φλ ελαιόλαδο για τα φύλλα
  •            500 γρ ανάλατη φέτα (ή ανάμεικτα μαλακά άσπρα τυριά όπως φέτα, ανθότυρο, τριμμένο χαλούμι κ.α.)
  •            2 αυγά
  •           1,5 κγλ ρίγανη/θυμάρι ή 1 κσ ξερό δυόσμο ή 2 κσ φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
  •           φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  •           400 γρ γιαούρτι (4% λιπαρά)
  •           330 ml σόδα
  •           1 κ γλ παπαρουνόσπορο ή σουσάμι άσπρο ή/και μαύρο (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ τοποθετώ την φέτα (ή και τα άλλα τυριά) και την πατάω καλά με ένα πιρούνι ωσότου ομογενοποιηθεί κι αποκτήσει κρεμώδη υφή. Κατόπιν προσθέτω τα 2 αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτω τα μυρωδικά μου (εφόσον χρησιμοποιώ) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Ανοίγω το πακέτο με τα φύλλα και λαδώνω το πρώτο φύλλο από την μια πλευρά. Κατόπιν το διπλώνω στα δύο και το σουρώνω σαν ακορντεόν. Έτσι σουρωμένο, το τοποθετώ κάθετα σε ένα ταψί φούρνου ελαφρά λαδωμένο, εκτός κι αν είναι αντικολλητικό που δεν χρειάζεται λάδωμα. Επαναλαμβάνω το ίδιο με τα μισά φύλλα του πακέτου, δηλαδή 6 από τα 11 ή 12 να καλυφθεί η επιφάνεια του ταψιού.
  3. Στην συνέχεια απλώνω την γέμιση τυριού ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια των φύλλων. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία απλώνω με τον ίδιο τρόπο πάνω από την γέμιση.
  4. Αφού τελειώσω με την τυρόπιτα, την τεμαχίζω σε φέτες περιστρέφοντας πρώτα το ταψί μια φορά ώστε τα κάθετα φύλλα να βρεθούν οριζόντια. Την τυρόπιτα την κόβω μόνο με κάθετη φορά. Αμέσως μετά ρίχνω το κουτάκι της σόδας να πάει παντού στην τυρόπιτα. Αφήνω την τυρόπιτα στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου προκειμένου τα φύλλα να απορροφήσουν την σόδα.
  5. Προτού φουρνίσω την τυρόπιτα, την πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι, αν επιθυμώ. Κατόπιν, τοποθετώ την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 50-55’ ωσότου ψηθεί ομοιόμορφα και πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Αφού την βγάλω από τον φούρνο την αφήνω να σταθεί για 15-20’ προτού την σερβίρω σε κομμάτια. Καλή μας όρεξη!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.