1. Κουλούρι Θεσσαλονίκης (ολικής ή όχι) με πάστα ελιάς. Θεϊκό! Ο συνδυασμός του αλμυρού με το ελαφρώς γλυκό κουλούρι, προσωπικά μου αρέσει πολύ. Παρόμοια, θα μπορούσε κάποιος να συνδυάσει κριτσίνι ή παξιμάδι με πάστα από λιαστή ντομάτα ή κόκκινη πιπεριά αρκεί να μην περιέχουν τυρί (διαβάζω πάντα τα αναγραφόμενα συστατικά).
2. Φρέσκο ψωμί ή φρυγανιές με μαρμελάδες εποχής όπως μαρμελάδα πορτοκαλιού κι εσπεριδοειδών (English marmalade), μαρμελάδα φράουλας, μαρμελάδα μήλου (apple butter) και μαρμελάδα φραμπουάζ ή σμέουρου.
3. Φτιάχνω φρυγανάκια ή ψωμί του τοστ με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα, με σκέτο (σπιτικό) φιστικοβούτυρο ή με σάλτσα από ταχίνι.
4. Αγοράζω νηστίσιμα αλμυρά από τον φούρνο της γειτονιάς. Η αλήθεια είναι ότι στη Κύπρο αυτό συνηθίζεται ιδιαίτερα και κατά συνέπεια οι επιλογές είναι πολλές όπως μανιταροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, ελιοπιτάκια, κολοκοτές (κυπριακή κολοκυθόπιτα) και φυσικά η αγαπημένη ταχινόπιτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν προτιμώ τις αλμυρές επιλογές τότε μπορώ να πάρω κάτι γλυκό, όπως μουστοκούλουρα ή άλλα νηστίσιμα κουλουράκια πάντα από το φούρνο της γειτονιάς.
5. Ετοιμάζω τα αγαπημένα μου δημητριακά με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Στα δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), στις νιφάδες βρώμης (quaker), στο all bran αλλά και στο μούσλι προσθέτω ξηρούς καρπούς, μπανάνα ή ξερά φρούτα όπως σταφίδες, μέλι και κανέλα. Εννοείται δε, ότι τα δημητριακά ετοιμάζονται και με νηστίσιμο γάλα όπως καρύδας, σόγιας ή αμυγδαλόγαλα. Μάθετε πώς να ετοιμάσετε το δικό σας σπιτικό αμυγδαλόγαλα!
6. Το εγγλέζικο porridge με νιφάδες βρώμης (quaker) και νερό ή γάλα καρύδας αντί για γάλα αγελάδας είναι μια πολύ υγιεινή, χορταστική και ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την περίοδο της νηστείας. Διαβάστε τον τρόπο παρασκευής για τη βασική συνταγή του πόριτζ.
7. Ετοιμάζω νηστίσιμες μπάρες δημητριακών (χωρίς ψήσιμο) με δαμάσκηνα και διπλή σοκολάτα ή μπάρες με χουρμάδες, πράσινο μήλο και καρύδια πεκάν ή τρουφάκια ενέργειας με ξηρούς καρπούς και φρούτα που μπορώ να παίρνω μαζί μου στη δουλειά, στο σχολείο, μετά το γυμναστήριο κ.α..
8. Δεν παραλείπω όμως και τις επιλογές που συνοδεύουν τον καφέ όπως νηστίσιμο κέικ με σταγόνες σοκολάτας (φανταστικό!), κέικ με μπαχαρικά, κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι (αγαπημένο), νηστίσιμο μπράουνις, κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο, νηστίσιμα κι αρωματικά μπισκότα, μπισκότα (cookies) βρώμης με σοκολάτα ή ένα κομμάτι χαλβά με σοκολάτα ή αμύγδαλα (προτιμώ το χύμα χαλβά Χαϊτογλου)!
9. Τέλος, για την περίπτωση που κατά τις δέκα (ή το απογευματάκι) αισθανθώ υπογλυκαιμία ετοιμάζω μια γρήγορη κομπόστα μήλων ή κομπόστα αποξηραμένων φρούτων και τη διατηρώ στο ψυγείο. Για την κομπόστα ξερών φρούτων θα χρειαστώ:
⦁ ποικιλία ξερών φρούτων όπως βερίκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα ή σύκα,
⦁ 1 κανελόξυλο (προαιρετικά),
⦁ 1-2 κ. σ. μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη,
⦁ 1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού.
Βράζω σε σιγανή φωτιά με τόσο νερό όσο να σκεπαστούν τα φρούτα και τ’ αφήνω μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν (περίπου 25’). Στο τέλος μπορώ να προσθέσω και λίγα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Μοιράζω σε μπολ κι απολαμβάνω.
Ευχαριστούμε!
Παρακαλώ!
Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και δελεαστικές!
Καλή Σαρακοστή!