Μπάμιες λαδερές

Μπάμιες λαδερές

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Ένα λαδερό είναι πάντα το καλύτερο συνοδευτικό δίπλα στο κυρίως γεύμα μας αντικαθιστώντας την σαλάτα ή τους υδατάνθρακες. Αυτή την πρακτική τουλάχιστον ακολουθώ πολύ συχνά όταν πρόκειται για το καθημερινό μας φαγητό αφού με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά εξοικειώνονται περισσότερο με τα λαχανικά. Έτσι οι καλοκαιρινές μπάμιες που αποτελούν ένα από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά λαδερά (παρέα με τις μελιτζάνες, το μπριάμ, το τουρλού, τα φασολάκια ή το ιμάμ μπαϊλντί) μπορούν αν συνδυαστούν με λίγες πατάτες κομμένες κυδωνάτες να γίνουν από μόνες τους πλήρες κι ολοκληρωμένο γεύμα. Φυσικά υπάρχουν κι οι κατεψυγμένες μπάμιες για τις υπόλοιπες εποχές που δεν αντέχουμε χωρίς αυτές….

Εφόσον οι μπάμιες που έχω είναι φρέσκες ακολουθώ το πρώτο βήμα της διαδικασίας προκειμένου να μην λιώσουν στο ψήσιμο, ενώ αν είναι καταψυγμένες το παραλείπω.

Οδηγίες

  1. Καθαρίζω τις μπάμιες με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώντας το πάνω μέρος τους (που μοιάζει με καπέλο) με κυκλική κίνηση χωρίς να κόψω την μπάμια και φανούν τα σπόρια. Κατόπιν τις τοποθετώ σε ένα ταψί και τις αφήνω στον ήλιο για 1 ώρα αφού τις έχω ραντίσει με λίγο ξύδι. Τις ξεπλένω και τις αφήνω στην άκρη να στραγγίξουν.
  2. Αχνίζω το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό (50 ml) ωσότου μαλακώσει και στεγνώσει.
  3. Προσθέτω τις μπάμιες με τον χυμό λεμονιού και τις γυρνάω να πάει το λεμόνι παντού (το λεμόνι βοηθάει να διατηρηθούν ντούρες και να μην διαλυθούν). Κατόπιν προσθέτω την πολτοποιημένη ντομάτα, την ζάχαρη, το αλατοπίπερο και τις πατάτες (προαιρετικά) και δίνω βράση στο φαγητό (8/9) με κλειστό καπάκι.
  4. Κατόπιν κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) και σιγοψήνω (πάντα με κλειστό καπάκι) για 40-45’ ωσότου δηλαδή οι μπάμιες μαλακώσουν χωρίς όμως να διαλυθούν. Αν οι μπάμιες ετοιμασθούν χωρίς πατάτες το φαγητό δεν χρειάζεται πρόσθετα υγρά καθώς ο χυμός από την ντομάτα και τα υγρά που αφήνουν οι μπάμιες είναι αρκετά, για να παραμείνει η γεύση συμπυκνωμένη. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τις πατάτες που τραβάνε από το ζουμί του φαγητού γι’ αυτό και θέλουν λίγο βραστό νερό κατά το ψήσιμο, χωρίς να το παρακάνουμε όμως.
  5. Λίγο πριν το τέλος ψησίματος προσθέτω και το ελαιόλαδο. Επιθυμητό είναι το φαγητό μας στο τέλος να μείνει μόνο με το λάδι, χωρίς ζουμί.

Μπάμιες Λαδερές

Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.